Wat doe jij uit? Met deze kreet is startte de energychalenge 10:10 gisteren. Tijdens de internationale energiebesparingsdag waren er verschillende initiatieven om energie te besparen en mensen inzicht te geven in het energieverbruik. Een van deze initiatieven was de energychallenge 10:10.
Afgelopen zaterdag riep initiatiefnemer Wynand Duyvendak in het TV programma Kassa de kijkers op om tijdens de internationale energiebesparingdag energieslurpende apparaten uit te zetten, om zo bewust te worden van hoeveel energie er verbruikt wordt in Nederland. Via de nationale energie meter was live te zien hoeveel energie er tijdens deze energychallenge verbruikt werd in vergelijking met een week eerder. De hoop van Duyvendak was dat het energieverbruik op deze dag een stuk lager zou zijn dan normaal. Op deze manier wordt ook duidelijk aan consumenten dat iedereen kan helpen het verbruik van energie te verminderen. Aan het begin van de de dag lag het energieverbruik tijdens deze energychalenge nog 10% hoger dan op een normale dag. Aan het eind van de dag was dit iets gedaald, maar nog steeds ruim 6% hoger dan normaal.
Volgens de organisatie is de energychallenge toch geslaagd. Naar schatting hebben ruim 500.000 personen meegedaan met de uitdaging. Het grote verschil in het weer tussen 3 en 10 oktober speelt een belangrijke rol in de uitslag van de nationale energiemeter. Het is de afgelopen dagen veel kouder dan begin oktober en ook gaat de zon eerder onder. Mensen hebben het licht eerder aangedaan en de verwarming een graadje hoger gezet. Dit zorgt meteen voor een stijging in het energieverbruik.
Inzicht krijgen in het energieverbruik is nuttig, met name nu bekend is gemaakt dat het voorschotbedrag per 2015 waarschijnlijk gaat verdwijnen op aangeven van de EU. Je betaalt dan voor je daadwerkelijke verbruik per maand. Op dit moment worden je jaarlijkse kosten van te voren ingeschat en betaal je een vast maandelijks (voorschot) bedrag. Wanneer het voorschotbedrag verdwijnt, zul je elke maand een ander bedrag gaan betalen, wat grote verschillen kan opleveren tussen de zomer en wintermaanden. Hans de Kok van PrizeWize zei hierover in de Telegraaf van 7 oktober:
„Het gemiddelde Nederlandse gezin betaalt nu jaarlijks voor 3500 kilowattuur stroom en 1800 kuub gas bij benadering 160 euro per maand. Omdat gas veel duurder is dan stroom, zou dat zomaar kunnen veranderen in 20 euro voor een zomerse maand maar 300 euro in een wintermaand” .
Wil je direct zien hoeveel jij kunt besparen op je maandelijkse energiekosten met je huidige verbruik? Kijk dan op de energievergelijker of bekijk de 5 wintertips van PrizeWize.