Ze werken vijf uur per dag op straat, op verschillende locaties en hebben het daar bijna áltijd over duurzaamheid en groene stroom. Zoë Agasi (24) en Pino van de Ven (19) van energieleverancier Vandebron staan op de Overtoom voor de Marqt. Wat ze daar doen? Voorbijgangers informeren over hun groene stroom. Nee, het zijn geen vervelende, aansmerende verkopers: “Als mensen door mij gaan nadenken over groene stroom, ben ik ook tevreden,” zegt Pino. “We willen een zaadje planten en indruk maken. Het mooist is het als we sámen impact kunnen maken,” benadrukt Zoë.
Blijven nadenken over groene stroom
Het tweetal hoort bij het Vandebron Flagshipteam – het studententeam dat de straat op gaat en op markten en evenementen staat. Nu staan ze bij de ‘duurzame’ supermarkt. Handig, want hier komt al milieubewust(er) volk. “Ik denk wel dat je íédereen bewust kunt maken van groene stroom,” zegt Zoë. Ze staan dan ook gewoon bij winkels als Albert Heijn en Hema voor de deur. En als mensen niet meteen een contract afsluiten, betekent het niet dat ze dit later niet doen. “Er zijn veel mensen die over Vandebron én groene stroom blijven nadenken en op een later moment wel voor ons kiezen,” verklaart Pino.
Studenten met passie voor duurzaamheid
Dus, Zoë en Pino, hoe is het om dit werk te doen? “Als het goed gaat, is het leuk. Maar het kan ook vermoeiend zijn. Je bent natuurlijk heel de dag met mensen in gesprek,” vertelt Pino. Wel is het zijn leukste bijbaan tot nu toe. Ook Zoë is te spreken over Vandebron: “Ik zocht bewust een baan in duurzaamheid,” verklaart ze. “Ik heb Vandebron helemaal uitgeplozen. Nu werk ik hier, want ik sta achter het concept.” Onder de studenten in het team heerst veel passie voor duurzaamheid. “Onze missie is het vergroenen van de Nederlandse energiemarkt.”
Bedenktijd en ruimte
Vinden jullie het verantwoord om mensen op straat energiecontracten af te laten sluiten? “Ja, want we moeten toch naar een schoner Nederland?” pleit Zoë. “Mensen hebben twee weken bedenktijd. Zo kunnen ze thuis nog wat gegevens naast elkaar leggen. Daarbij zou ik dit werk ook niet doen als ik niet achter het concept zou staan,” zegt ze. “En als mensen er niet van gediend zijn, geven ze dat ook wel aan,” vult Pino aan.
Ben jij een voorstander van groene stroom?
Filter dan tijdens het vergelijken van energiecontracten op ‘alleen groen (uit Nederland)’
Zeker 90% positief
En vinden mensen het denk je niet vervelend om op straat te worden aangesproken over hun energiecontract? “Nou, als ze me de tijd geven om alles van A tot Z te vertellen, dan zijn veel mensen positief. Ik denk wel zeker 90%,” legt Pino uit. “Maar natuurlijk krijgen we ook negatieve reacties. “Een man kwam ooit met iets als ‘weet je wel hoeveel mensen er sterven bij het bouwen van windmolens?’,” grinnikt Pino. Maar vooralsnog zijn het vooral vogels die helaas nog weleens sneuvelen door de molens. “Ja, en wat denk je dan van kolenmijnen,” valt Zoë in. “Als mensen gedoken gaan in negativiteit, dan ronden we een gesprek vaak wel af,” zegt ze.
Pino is lekker bezig
Enne… gewetensvraag: is Vandebron ook jullie energieleverancier? “Zou ik wel willen,” gooit Zoë er meteen uit. “Ik woon in een collectief pand dat in beheer is van Ymere. Ik heb gebeld om te vragen of ik mocht overstappen, maar dat kon niet.” Pino is binnenkort wel afnemer. Hij is lekker bezig in zijn studentenhuis: “Mijn huurbaas gaat overstappen naar Vandebron – maar ik ken hem ook goed, dat scheelt.” Hoe dan ook: beiden zijn duidelijk voorstander van hun werkgever en wat deze aanbiedt.
Je eigen bron (en boer) kiezen
Wat is het concept van Vandebron? De naam zegt het eigenlijk al: je kunt zelf kiezen van welke energiebron (en van welke boer) je groene energie wilt ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor de biovergister van de familie van den Elsen-van Gennip, zonne-energie van De Nieuwelijn of windenergie van Chris Hopmans. Door hun verdiensten kunnen de boeren die energie leveren makkelijker weer investeren in duurzaamheid. Op de website kun je zien zien voor hoeveel personen er bij elke energiebron nog energie beschikbaar is. Wat betreft groene stroom doet Vandebron wat mogelijk is. Zo biedt de leverancier CO2-gecompenseerd gas aan. Energie van deze energiebronnen hoeft voor afnemers niet duur te zijn.
Nog één ding – of eigenlijk vraag
Zoë is duidelijk groot voorstander van groene stroom. Ze wil zelf ook nog iets vragen: “Wij hebben je verteld wat we van duurzaamheid vinden, maar hoe belangrijk vind jíj duurzaam?” Dus… hoe belangrijk vind jij duurzaamheid? En wat vind je van de aanpak van Vandebron? Mag je hieronder zeker met ons delen, hoor. Vinden we namelijk interessant.
Vandebron produceert zelf geen stroom, maar werkt als koppelstuk tussen vraag en aanbod van groene stroom. Hierdoor verdienen de energiebronnen van de stroom zo’n 10 tot 20% meer dan bij traditionele energiebedrijven het geval is. Die verkopen stroom over het algemeen door met een marge op gas en stroom.
Laat een reactie achter