Niemand staat erom te springen, maar helaas ontkom je er niet aan: de maandelijkse vaste lasten. Verzekeringen, hypotheeklasten en natuurlijk het voorschotbedrag voor energie. Hoe zit het nu precies met het incassomoment van het termijnbedrag? En wat als je overstapt? Wij leggen je precies uit hoe het zit. En waarom je je geen zorgen hoeft te maken over dubbel betalen.
Hoe zit het met het termijnbedrag en de jaar- of eindafrekening?
Een energiecontract sluit je af voor minimaal één jaar. Per maand betaal je een termijnbedrag. Zo wordt voorkomen dat je in één keer een hoog bedrag zou moeten betalen. Per maand betaal je dus vooruit op je totale energiekosten voor een jaar. In de warme zomermaanden betaal je naar verhouding dus eigenlijk wat meer om de dure wintermaanden te compenseren. Na een jaar, of aan het eind van je contract, ontvang je binnen zes weken de jaar- of eindafrekening. Hierop staat precies wat je het hele jaar door verbruikt hebt, aan voorschotbedragen betaald hebt en wat de totale kosten zijn. Op de jaar- of eindafrekening staat dus ook of je nog moet betalen of juist terugkrijgt.
Wanneer incasseren energieleveranciers?
De meeste energieleveranciers incasseren het termijnbedrag elke maand. Hierbij houden ze rekening met de datum waarop jij je salaris, uitkering en/of toeslagen ontvangt. Daarom wordt het termijnbedrag meestal aan het einde van de maand of begin van de maand geïncasseerd.
Komt het incassomoment je echt niet gelegen? Neem dan contact op met je energieleverancier. In veel gevallen is het mogelijk om dit aan te passen.
Kan het gebeuren dat ik te veel betaal?
De termijnbedragen die je betaalt in een jaar worden aan het eind bij elkaar opgeteld. Ook wordt aan het eind van het jaar je daadwerkelijke verbruik gemeten. Blijkt dat je te veel hebt betaald? Dan krijg je dit bedrag terug van je energieleverancier. Het kan ook voorkomen dat je te weinig betaald hebt. Bijvoorbeeld omdat je verbruik te laag is ingeschat. Je moet dan het te weinig betaalde bedrag alsnog betalen.
Tip: wist je dat je tegenwoordig met verschillende energie-apps makkelijk je verbruik in de gaten kunt houden? Als je termijnbedrag te laag is ten opzichte van je verbruik, kun je dit eenvoudig aanpassen. Zo heb je aan het eind van het jaar geen onverwachte financiële tegenvaller.
Betaal nooit te veel. Vergelijk energie!
Betaal ik dubbel als ik overstap?
Nee. Het kan wel gebeuren dat de ingangsdatum van je nieuwe contract halverwege de maand ligt. Er wordt dan twee keer een termijnbedrag geïncasseerd. Het voelt op dat moment misschien alsof je dubbel betaalt. Dit is echt niet zo. Je oude leverancier rekent precies tot de dag van je einde contract (ook als dat halverwege de maand is). Vervolgens ontvang je een eindafrekening en krijg je het te veel betaalde termijnbedrag terug. Je nieuwe leverancier rekent vanaf de ingangsdatum van je nieuwe contract. Het gebeurt dus nooit dat je te veel of dubbel betaalt.
Wil jij een lagere energierekening?
Mede dankzij energie vergelijken, kun je makkelijk geld besparen. Ons advies is een 1-jarig contract met vaste tarieven. Je overstap is zo geregeld. En, je hoeft je dus geen zorgen te maken over dat je te veel zou betalen als je overstapt van energie. Wel zo makkelijk.
Laat een reactie achter