De dagen worden steeds korter en de temperaturen dalen weer een beetje. Tijdens de donkere maanden wordt er vaker ingebroken dan in de zomerperiode. Hoe goed is jouw huis beschermd tegen inbraak? Wij delen 10 inbraakpreventie tips.
1. Maak het inbrekers niet te makkelijk en sluit goed af
Oké, deze eerste tip klinkt misschien logisch: sluit je huis goed af om het inbrekers niet te makkelijk te maken. Toch wordt het vaak vergeten. Je woning binnenkomen wordt voor inbrekers een stuk makkelijker als je de ramen en deuren niet goed sluit. Check voordat je het huis verlaat of álle ramen en deuren goed gesloten zijn. Vergeet ook de schuurdeur niet. Wil je nog meer zekerheid? Kies van voor een anti-inbraak-slot.
2. Zorg dat er regelmatig licht brandt
Een andere tip voor inbraakpreventie is om regelmatig licht te laten branden. Hierdoor lijkt het alsof er iemand thuis is. Ook als dit niet altijd het geval is. Met een schakelklok zorg je er makkelijk voor dat de lampen in jouw huis op een bepaalde tijd aan- en uitgaan. Dus ook al ben je een avondje uit of een weekendje weg, laat dat lichtje branden.
3. Laat je buren weten dat je weg bent
Je weet wat ze zeggen: beter een goede buur, dan een verre vriend. Ga je langer weg dan één avondje? Schakel dan je buren in. Zij kunnen een oogje voor je in het zeil houden. Zien ze iets geks? Dan kunnen zij snel hulp inschakelen van de politie.
4. Zorg dat je huis goed zichtbaar is
Is jouw huis goed zichtbaar vanaf de straat? Dat verkleint de kans dat inbrekers hun slag willen slaan, want inbrekers gaan liever ongezien hun gang. Hoe meer ogen er potentieel op je huis gericht zijn, hoe minder aantrekkelijk het wordt voor ongewenste gasten. Snoei die grote struiken voor je ramen, zorg dat je buitenverlichting de gevel goed verlicht en laat de gordijnen open als je weg bent.
5. Leg geen kostbare spullen in het zicht
Je nieuwe tablet, glimmende sieraden en dure camera zijn natuurlijk geweldig. Maar het zijn ook snoepjes voor inbrekers. Berg deze kostbaarheden op als je ze niet gebruikt. Doe ze in een lade, kast of kluis. Door slim om te gaan met je spullen, maak je het inbrekers een stuk lastiger.
6. Stel je buitenverlichting in op beweging
Laten we eerlijk zijn: niemand houdt van onverwachte verrassingen in het donker. Inbrekers al helemaal niet! Door je buitenverlichting in te stellen op beweging, zorg je ervoor dat het licht aangaat als iemand te dicht bij je huis komt. Dit is handig voor jou als je ’s avonds laat thuiskomt én handig om inbrekers af te schrikken.
Ze staan plotseling in de spotlight en dat is wel het laatste wat ze willen. Bovendien bespaar je energie, omdat de lampen alleen branden als het nodig is. Zo’n schakelklok voor buiten haal je gewoon bij de bouwmarkt. Een makkelijke manier van inbraakpreventie dus.
7. Zorg dat inbrekers je containers niet als opstapje kunnen gebruiken
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar die handige containers voor je afval of GFT zijn perfecte trappetjes voor inbrekers. Een slimme inbreker ziet zo’n container als een opstapje naar een openstaand raam of een balkon. Maak het inbrekers niet te makkelijk en berg deze ‘opstapjes’ op. Zet ze bijvoorbeeld in de schuur, met de deur op slot natuurlijk.
8. Installeer een alarmsysteem
Een andere inbraakpreventie tip is om een alarmsysteem te plaatsen. Een alarmsysteem is als een waakhond die nooit slaapt. Onmisbaar om inbrekers af te schrikken. Zodra er iets verdachts gebeurt, gaat het alarm af en word jij direct gewaarschuwd. Veel inbrekers slaan al op de vlucht zodra ze een alarm horen. Een alarmsysteem zorgt ervoor dat ze twee keer nadenken voordat ze jouw huis uitkiezen.
Veel verzekeringen geven korting als je een goedgekeurd alarmsysteem hebt. Het alarmsysteem moet dan wel Borg-gecertificeerd zijn én geïnstalleerd worden door een erkend bedrijf.
9. Post niet op social media dat je op vakantie bent
Wij snappen de verleiding om die prachtige zonsondergang te delen op je Instagram of Facebook. Door te posten dat je op vakantie bent, rol je de rode loper uit voor inbrekers. Bewaar die vakantiefoto’s voor als je weer thuis bent. Een kleine tip: als je écht iets wilt posten, houd je profiel dan privé of deel de foto’s alleen met een kleine groep mensen die je vertrouwt.
10. Ga voor zekerheid met het Politiekeurmerk Veilig Wonen
Eén van de beste tips op het gebied van inbraakpreventie is om het PKVW-certificaat Beveiligde Woning te krijgen. PKVW staat voor Politiekeurmerk Veilig Wonen. Zo’n inbraakpreventie-keurmerk verkleint de kans op inbraak in je huis aanzienlijk.
Schakel een erkende slotenmaker bij jou in de buurt in. Deze kijkt of jouw woning voldoet aan de eisen om een PKVW-certificaat te krijgen. Voldoet jouw woning er nog niet aan? Dan helpt de slotenmaker jou om de benodigde maatregelen uit te voeren, waardoor je hem wél krijgt. Extra fijn: bij sommige woonverzekeringen krijg jij korting met zo’n PKVW-certificaat.
Inbraak voorkomen is beter dan genezen…
Maar ook een goede woonverzekering is erg belangrijk. Want helaas kan een woninginbraak iedereen overkomen. Wel een prettige gedachte dat je een goede woonverzekering hebt en weet dat je dierbare spullen goed verzekerd zijn. Bij ons vergelijk je de woonverzekering op basis van je persoonlijke wensen. Of vergelijk alleen de inboedelverzekering en de opstalverzekering.
Laat een reactie achter