Tinnitus, fantoomgeluid of oorsuizen, het komt allemaal op hetzelfde neer… een vervelende gehooraandoening. Eén waarbij je last hebt van pieptonen in één of twee oren. “Het is heel vervelend en in mijn geval helaas chronisch,” zegt Tamara van de Water. Na een avondje feesten kreeg ze last van deze aandoening. Schrale troost: de audiologische zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Uitgaansruis
Meer dan de helft van de jongeren heeft na uitgaan weleens last gehad van tijdelijke oorsuizen. Zo ook Tamara. “Vijf jaar terug ging ik naar een feest met harde muziek. De volgende ochtend had ik last van een suis in mijn oren. Ik dacht er verder niet veel over, want die suis hoorde ik vaker na uitgaan. Toen het geluid na een paar dagen nog steeds aanwezig was begon ik me zorgen te maken.”
Het kan iedereen overkomen
Dat overkomt mij niet, denken de meeste mensen misschien. Niet verstandig. Feit is namelijk dat tinnitus iedereen kan overkomen. De een loopt iets meer risico dan de ander. Als je naar een club, concert of festival gaat zonder oordoppen, is de kans op een gehooraandoening groter. 76% van de jongeren weet dat ze gehoorrisico’s lopen door geen gehoorbescherming te dragen. Toch heeft 3 op de 4 jongeren maling aan deze risico’s. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.
Ondraaglijk chronisch geluid
In sommige gevallen zijn de oorsuizen chronisch. Zo’n 2% van de Nederlandse bevolking heeft ernstige tinnitus, waarvan een kwart het ondraaglijk noemt. Dat zijn ongeveer 85.000 mensen. Er zijn twee vormen bekend: objectieve en subjectieve tinnitus. Bij de objectieve variant is het mogelijk voor artsen om de geluiden door middel van versterking ook te horen. De subjectieve vorm is alleen hoorbaar in het hoofd, deze vorm komt het meest voor.
Ermee leren leven
Tamara liet een gehoortest doen. “Er werd mij verteld dat ik geen gehoorschade had. De arts zei dat het soms niet aantoonbaar is waardoor tinnitus precies ontstaat.” Niets aan te doen, ze moest ermee leren leven. “Het geluid was in het begin vooral erg als ik geen omgevingsgeluid hoorde. Als ik ’s avonds in bed lag bijvoorbeeld. Ik heb van alles geprobeerd om de aanwezigheid van het piepgeluid te verminderen. Ik sliep met de tv aan, deed muziek in mijn oren en liet de ventilator draaien, zelfs in de winter.”
Bescherm je oren tegen te hard geluid. Te laat?
Wij helpen je graag aan een passende zorgverzekering
Meerdere oorzaken
Hoe tinnitus ontstaat is niet nog steeds niet duidelijk. Soms gaat het samen met gehooraandoeningen als slechthorendheid, hyperacusis en otosclerose. Hard geluid is ook een oorzaak, waarna de tinnitus voorkomt in pieptoon. De aandoening kan ook een bijverschijnsel zijn van een ziekte, allergie, verwonding of trauma.
Life ruiner
Bij sommige mensen beïnvloedt tinnitus het dagelijks leven heel erg. De aanwezige oorsuizen zijn uitputtend, vooral omdat slapen lastig is. Vermoeidheid slaat daardoor toe en energie is nergens te vinden. Luisteren kan ook lastig zijn, waardoor mensen zich terugtrekken en eenzaam worden. Depressiviteit is bij sommigen ook een gevolg. Geen pretje dus, die tinnitus. Een goede reden om voorzorgsmaatregelen te overwegen. “Ik heb nu altijd oordopjes bij me als ik naar een festival of concert ga. Vijf jaar terug was niemand hier heel erg mee bezig geloof ik. Tegenwoordig is het juist ‘cool’ als je bewust bezig bent,” zegt Tamara.
Positieve piep
“Ik heb nog steeds last van de piep, maar het is wel minder geworden. In het begin maakte ik me er nogal druk om en daardoor was het misschien heftiger. Tegenwoordig wordt het erger als ik gestrest ben. Voor mezelf heb ik er op deze manier iets positiefs van gemaakt. Als ik er last van krijg, is het een teken dat ik me minder druk moet maken en even een stapje terug moet doen.” Gelukkig kan Tamara ermee leven, maar niet iedereen heeft dit ‘geluk bij een ongeluk’. In het uiterste geval willen mensen niet meer leven. Het geluid is te erg aanwezig, pijnlijk en het houdt nooit op. Iets wat voor mensen zonder tinnitus misschien ondenkbaar is. Probeer voor jezelf te zorgen dat dit zo blijft.
Hulp zoeken
Denk je dat jij misschien last hebt van deze gehooraandoening? Ga dan even langs de huisarts. Vanuit daar kun je door worden gestuurd naar de KNO-arts, om van daaruit – afhankelijk van de bevindingen – door te worden verwezen naar een deskundige. Heb je tinnitus en blijkt een medische of audiologische behandeling niet mogelijk, dan kun je in aanmerking komen voor begeleiding van een psycholoog of maatschappelijk werker.
Laat een reactie achter