Wil je een nieuwe auto kopen of een occasion (tweedehands), maar heb je het geld niet op je rekening staan? Of vind je het zonde om al je spaargeld in één keer uit te geven aan een nieuwe auto? Dan kan huurkoop van een auto een ideale uitkomst zijn. Wil je weten wat huurkoop van een auto is en hoe dit in z’n werk gaat? Op deze pagina lees je er alles over.
Wat is huurkoop auto?
Huurkoop van een auto kan zowel bij een nieuwe auto als bij een occasion. Je doet eerst een aanbetaling. De rest van het bedrag los je vervolgens in termijnen af. Je betaalt een vast bedrag per maand, inclusief rente. De looptijd staat bij huurkoop van een auto vast. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Alle afspraken worden vastgelegd in een huurovereenkomst. Heb je het hele bedrag afgelost? Dan ben je de eigenaar van de auto.
Bij sommige autoverkopers bepaal je zelf de hoogte van de aanbetaling. Hoe hoger deze is, hoe lager je maandlasten zijn. Ook werken sommige autoverkopers met een slottermijn. Dit is een resterend bedrag dat je aan het einde van de looptijd in één keer aflost. Met een hoog slottermijn zijn je maandelijkse lasten lager.
Verschil huurkoop auto en private lease
Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen de huurkoop van een auto en private lease. De verschillen zitten vooral in eigenaarschap en in maandlasten.
Huurkoop van een auto wordt ook wel financial lease genoemd. Dit betekent dat de auto van jou is nadat je het hele bedrag hebt afbetaald. Tijdens de looptijd van de huurovereenkomst ben je wel aansprakelijk voor eventuele schade. Bij private lease blijft het leasebedrijf de eigenaar van de auto, ook al heb je het hele bedrag afgelost. Vaak kun je de leaseauto overnemen na je leaseperiode. Hier betaal je dan een bepaald bedrag voor.
Naast eigenaarschap is er ook een verschil in maandlasten. Deze liggen bij huurkoop lager dan bij private lease. Dit komt doordat verzekering, brandstof, onderhoud en wegenbelasting niet bij de maandlasten inzitten. Bij private lease zitten deze kosten – op brandstof na – wel bij de maandlasten in.
Voor- en nadelen huurkoop auto
Hoewel huurkoop van een auto verschillende voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen. Wij zetten alle voor- en nadelen van huurkoop op een rij.
Voordelen huurkoop auto
- Als je een groot bedrag niet in één keer kunt missen, is het met huurhoop alsnog mogelijk om een auto te kopen.
- Je neemt de auto direct in gebruik.
- Je weet waar je aan toe bent doordat je per maand een vast bedrag betaalt en de looptijd vaststaat.
- Je mag tussendoor boetevrij aflossen. Ook vervroegd aflossen mag boetevrij.
Nadelen huurkoop auto
- De rente is meestal relatief hoog.
- Extra kosten voor onderhoud, verzekeringen en belasting zijn niet inbegrepen bij de maandlasten.
- De waarde van de auto wordt minder door het gebruik.
- Heb je nog geen 75% van het bedrag afgelost en kun je de maandelijkse kosten niet meer betalen? Dan mag de verkoper de auto opeisen.
Huurkoop auto particulier of zakelijk
Wil je een auto financieren op basis van huurkoop? Dat kan zowel als particulier of als ondernemer. Er zijn verschillende autodealers die huurkoop van een auto aanbieden.
Zowel als particulier of ondernemer hoef je bij huurkoop de auto niet in één keer te betalen. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en na de looptijd is de auto van jou.
Als ondernemer kan huurkoop van een auto extra voordelig zijn, omdat je de maandelijkse rente- en afschrijvingskosten fiscaal kan aftrekken. Ook heb je bij huurkoop auto als ondernemer recht op investeringsaftrek en is er geen maximumaantal kilometers. Vergeet je de zakelijke autoverzekering niet af te sluiten?
Huurkoop auto zonder BKR
Heb je een lening afgesloten van meer dan € 250,- of heb je krediet die je langer dan een maand gebruikt? Dan staat dit geregistreerd bij Stichting BKR. Het gaat niet alleen om een persoonlijke lening of een privatelease-regeling, maar bijvoorbeeld ook als je rood kunt staan of een creditcard hebt.
Betaal je op tijd en heb je geen achterstanden? Dan heb je een positieve BKR-registratie. Heb je een achterstand van minimaal twee maanden? Dan krijg je een negatieve BKR-registratie. Met een negatieve BKR-registratie is het moeilijker om een auto te financieren met huurkoop, omdat de financiële risico’s voor de huurkoopverstrekker dan te groot zijn. Ook als het een negatieve BKR-registratie uit het verleden is.
Huurkoop auto zonder BKR-toetsing
De verstrekker van de huurkoop voert altijd een BKR-toetsing uit, want dit is wettelijk verplicht. Het is dus niet mogelijk een auto te financieren met huurkoop zonder BKR-toetsing. Heb je een positieve BKR-registratie en is het gelukt de auto met huurkoop te financieren? Dan geeft de verstrekker het verleende krediet door aan de BKR. Je kunt eenvoudig checken of je een BKR-registratie hebt.
Huurkoop auto zonder bank
Je kunt een auto betalen met huurkoop zonder tussenkomst van een bank. Je sluit dan bijvoorbeeld de overeenkomst af met je dealer. Deze voert ook een BKR-toetsing uit. Vergelijk voordat je in zee gaat verschillende aanbieders met elkaar. Controleer de voorwaarden en lees reviews. Check ook of de aanbieder een vergunning heeft van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of DNB (De Nederlandsche Bank). Dit is voor alle kredietaanbieders verplicht.
Alternatieven huurkoop auto
Is huurkoop van een auto niet wat voor jou, maar wil je een nieuwe auto of occasion niet in één keer betalen? Dan kan private lease een goed alternatief zijn. Private lease kan voor een nieuwe auto, maar private lease-occasion kan ook. Je kunt ook een persoonlijke lening afsluiten. Je betaalt de auto dan wel in één keer, maar je hoeft dit bedrag niet van je eigen (spaar)rekening te halen. Vergelijk leningen voordat je er eentje afsluit. Zo weet je zeker dat je de lening kiest die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.
Laat een reactie achter