Alternatief voor gas: een veelbesproken onderwerp in de duurzame energiewereld. Logisch, want hoe groener, hoe beter. En fossiele brandstoffen, zoals aardgas, raken op den duur op. Daarom is het Energieakkoord gericht op een bijna volledige duurzame energievoorziening in 2050. Om dit te bereiken, moeten zo’n 7 miljoen huishoudens gasvrij worden gemaakt. Sommige organisaties wilden zelfs dat de standaard cv-ketel al verboden werd vanaf 2021. Wij vertellen je hier meer over.
Wat is gas?
Laten we bij het begin beginnen. Want, wat is aardgas nou eigenlijk? Aardgas is een van de drie fossiele brandstoffen. Het is geen hernieuwbare energiebron en de verbranding van gas zorgt voor broeikasgassen. Hoewel gas niet duurzaam is, speelt het wel een hele belangrijke rol in onze energievoorziening. Zo gebruiken we gas voor het verwarmen van woningen en water, koken en in de industrie.
Waarom alternatieven voor gas gebruiken?
Een alternatief voor gas is erg belangrijk, omdat we moeten zorgen voor een groenere en duurzamere toekomst. Door gebruik te maken van alternatieven van gas kunnen we onze CO2-uitstoot verminderen en klimaatverandering tegengaan.
Stapsgewijs naar duurzame energie
De samenleving en economie verduurzamen lukt helaas niet in een paar jaar, maar verloopt stapsgewijs en is een proces dat langzaam plaatsvindt. In 2013 zette het Energieakkoord de doelen op papier voor deze overgang. Dit akkoord is gericht op stapsgewijze vermindering van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waaronder gas. Dit kan worden bereikt door energiezuiniger te leven en het aandeel van duurzame energie te vergroten. Een van de onderdelen van het Energieakkoord is dan ook het verduurzamen van de woningen.
Nederland wil in 2050 alleen nog klimaatneutrale energie gebruiken. Dit betekent dat de energievoorziening van Nederland helemaal duurzaam en CO2-neutraal moet worden. Het doel is daarom dat in 2030 minimaal 27% van alle energie afkomstig is van duurzame bronnen.
Wat zijn de alternatieven voor aardgas?
Nul-op-de-meter
Tegenwoordig kunnen huizen zo energiezuinig worden gebouwd (of verbouwd) dat ze geen gasaansluiting meer nodig hebben. Dit wordt ook wel een nul-op-de-meterwoning genoemd. Deze woning is zo energiezuinig ontworpen dat het evenveel energie opwekt als dat het gebruikt. Een uitstekend alternatief voor gas, omdat het op een duurzame en efficiënte manier in de energiebehoefte van een huishouden voorziet.
En dát zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen! Zo maken deze energiezuinige woningen gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, om energie op te wekken en worden er warmtepompen ingezet om het huis te verwarmen en warm water te leveren.
Warmte-koudeopslag
Een ander alternatief om geen aardgas meer te hoeven gebruiken is Warmte Koude Opslag (WKO). Steeds meer gebouwen in Nederland worden verwarmd én gekoeld door middel van zo’n WKO-systeem. Een Warmte Koude Opslag werkt door buizen in de grond te plaatsen die zowel koud als warm grondwater opslaan.In de winter kan het warme water uit de zomer voor verwarming van het pand zorgen. Andersom kan het koude water uit de winter voor verkoeling van het pand in de zomer zorgen. Dit slimme systeem is een goed alternatief voor gas, vooral in nieuwbouwprojecten, datacenters en de glastuinbouw.
Zelf bijdragen aan een duurzamer leven met gasalternatieven
Er zijn verschillende manieren waarop je zelf kunt bijdragen aan een duurzamere levensstijl en het gebruik van gasalternatieven:
- Wek zelf groene stroom op met zonnepanelen of een windmolen.
- Vervang je gasgestookte cv-ketel door een warmtepomp.
- Isoleer je huis om warmteverlies te minimaliseren en de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren.
- Stap over op elektrisch koken, bijvoorbeeld met een inductiekookplaat.
Grote kans op een verbod op cv-ketels
Vanaf 2021 mag een cv-ketel alleen nog vervangen worden door een warmtepomp, zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride systeem (half warmtepomp, half cv-ketel). Goed voor het milieu, maar minder voor je portemonnee. Een warmtepomp kost al gauw € 9.000,-, terwijl een cv-ketel meestal niet meer dan € 2.000,- kost. Er is al wel nagedacht over een manier om dit te kunnen financieren. Huiseigenaren kunnen de investering betalen uit de toekomstige besparingen op de energiekosten. Deze lening is gebonden aan de woning, in plaats van aan een persoon. Wordt de woning verkocht? Dan gaat de lening over naar de nieuwe eigenaar.
Draag zelf bij aan een groenere wereld!
2050 is natuurlijk nog ver weg,maar het is belangrijk om nu al zelf je steentje bij te dragen aan een groenere wereld. Wij helpen je daar graag bij. Bij Pricewise kun je in een mum van tijd de beste energiecontracten vergelijken. Het handige is dat je met onze vergelijker ook kunt aangeven dat je alleen groene stroom wilt. En we laten je bij de productdetails de bron van de geleverde stroom zien. Zo weet je precies of jouw energieproduct volledig duurzaam wordt opgewekt.
Vergelijk de beste energiecontracten
Laat een reactie achter