Van een likje verf op de muur tot aan nieuwe thuiskantoren, velen van ons hebben de afgelopen tijd de handen uit de mouwen gestoken. Of het nu verveling is of echt noodzakelijk: driekwart van de Nederlanders is de afgelopen drie jaar aan het verbouwen geslagen. Van deze verbouwingen vond 74% plaats tijdens de coronacrisis. Veel kozen voor een verbouwing om waarde aan hun huis toe te voegen. Desondanks keek niet iedereen om naar de opstalverzekering en dat is niet handig. Waarom? Nou, dat lees je hier.
Opstalverzekeringen vergelijken
Thuiszitten? (Ver)bouwen maar!
Nederlanders hebben massaal de beitel en boor erbij gepakt. Vooral eigenaren van een koopwoning hebben veel verbouwd. Van deze groep heeft maar liefst 83% de afgelopen drie jaar een verbouwing gedaan. De redenen voor het (laten) doen van een verbouwing verschillen. Zo stond bij een groot deel de verbouwing al op de planning, anderen gaven aan dat ze door het thuiszitten ineens veel meer tijd hadden of dat ze toe waren aan iets anders. Voor ruim een derde gaf de waardevermeerdering van de woning de doorslaggevende reden om te gaan verbouwen. Ondanks dat het toevoegen van waarde voor velen de reden was om te verbouwen, keken veel mensen niet om naar hun opstalverzekering.
Wat dekt deze verzekering?
Met de opstalverzekering is je woning beschermd tegen vele vormen van schade. Zo is de woning verzekerd bij brand, waterschade, stormschade en inbraak en diefstal. Heb je een allrisk opstalverzekering? Dan is ook de schade bij plotselinge onvoorziene gebeurtenissen verzekerd. Je sluit de opstalverzekering af voor alles wat in en rondom je huis vastzit. Hiermee is niet alleen het huis zelf verzekerd, maar ook de rolluiken, zonnepanelen en de garage. Een opstalverzekering sluit je doorgaans alleen af voor een koophuis. Woon je in een huurwoning of appartement en heb jij of heeft de vorige eigenaar verbeteringen aangebracht? Dan worden deze vaak niet gedekt vanuit de opstalverzekering van de huurder of VvE. In dat geval is het verstandig om zelf een opstalverzekering af te sluiten.
Garantie onderverzekering
Bij de opstalverzekering houdt de verzekeraar rekening met de herbouwwaarde van je woning. Er wordt dan gekeken naar je gezinssamenstelling, je netto inkomen, de grootte van je woning en de eigenschappen van de woning. Op basis hiervan stelt de verzekeraar vast hoeveel het kost om jouw huis opnieuw te laten bouwen. Het kan voorkomen dat jouw woning meer waard is dan het bedrag dat de verzekeraar heeft vastgesteld. Ook in dat geval ben je verzekerd, de meeste verzekeraars hebben namelijk een garantie tegen onderverzekering. Je krijgt dan de hogere waarde uitgekeerd, mits je verbouwingen en aanpassingen aan jouw huis goed hebt doorgegeven.
Garantie onderverzekering kan vervallen bij niet doorgeven van een verbouwing
Na een verbouwing is jouw woning vaak meer waard. Logisch, want een gedeelte in jouw huis is nu een stuk nieuwer of zelfs groter. Toch kijkt een groot deel van de Nederlanders na een verbouwing niet meer om naar de opstalverzekering. Bij slechts 33% van de Nederlanders was de opstalverzekering na de verbouwing nog passend bij de woning, zo blijkt uit ons onderzoek. Het is wel verstandig om naar je opstalverzekering te kijken na een verbouwing. Zo kan de garantie tegen onderverzekering vervallen wanneer een verbouwing, en dus waardevermeerdering van de woning, niet is doorgegeven aan de verzekeraar. Dit zorgt ervoor dat je bij schade niet het volledige bedrag krijgt uitgekeerd.
Licht je verzekeraar in
Hoe voorkom je dat je garantie tegen onderverzekering vervalt? Licht je verzekeraar in over je verbouwing. De periode na je verbouwing is een goed moment om je opstalverzekering te vergelijken en te kijken of je nog goed zit. Heb je een betere deal voor je opstalverzekering gevonden? Mooi, want als je deze nu via Pricewise afsluit, krijg je daar een gratis Woon Voordeelkaart bij. Hiermee krijg je onder andere korting op verschillende woonaccessoires voor in je net verbouwde woning. Is dat even een goede combi.
Laat een reactie achter