Op 1 juli 2021 stegen de variabele tarieven voor het eerst na een lange periode van prijsdalingen door corona. Maar sinds die tijd zitten we in een periode van enorme prijsstijgingen, van zowel de variabele- als de vaste tarieven. De tarieven stijgen met tientallen procenten per maand en het einde lijkt nog niet in zicht. Het stookseizoen is pas net begonnen en de winter staat nog voor de deur. De vraag naar gas zal dus nog flink gaan toenemen. Hierdoor kan de schaarste van gas kan ook toenemen en daarmee dus de tarieven. Op dit moment lijken de contracten met variabel tarief en die met een driejarige looptijd een stuk voordeliger dan een kortlopend contract voor één jaar. Maar is dat ook zo? En wat is nu het beste om te doen: kiezen voor de korte of voor de lange termijn?
1-jarig energiecontract vs. 3-jarig energiecontract
Vaste tarieven bij een één- of driejarig-contract zijn normaal gesproken bijna gelijk aan elkaar. Soms lagen de tarieven voor een eenjarig contract net iets hoger, maar ging het om minimale verschillen. De cashback die je bij elke overstap naar een nieuw eenjarig contract ontving, leverde altijd een grotere besparing op dan een overstap naar een driejarig contract. Maar nu nemen de prijsverschillen tussen beide contracten flink toe.
Op dit moment lijk je met een eenjarig contract duurder uit dan met een driejarig contract. De top 10 in onze vergelijker toont nu ook voornamelijk driejarige contracten. De afgelopen tien jaar was dit juist altijd andersom. Zelfs de cashback die je ontvangt bij een eenjarig contract, overbrugt op dit moment het verschil niet meer. Dit baseren we op basis van de kosten van een jaarcontract in vergelijking met de jaarkosten van het eerste jaar van een driejarig contract. Hoe de energietarieven zich daarna ontwikkelen, weten we natuurlijk niet.
Wat moet je nu kiezen?
Uiteraard hangt het compleet af van je persoonlijke situatie welk energiecontract het best bij je past. Maar waar eerder een eenjarig contract met vaste tarieven voor de hand lag, lijkt nu een contract met variabele tarieven ook een goede – tijdelijke – optie. Deze contractvorm heeft namelijk geen vaste looptijd en is altijd tussentijds opzegbaar. Op die manier kun je afwachten wat de energieprijzen de komende periode doen. En zodra de vaste tarieven dalen, stap je kosteloos over naar bijvoorbeeld een eenjarig contract mét cashback. Wel moet je dan zelf de tarieven in de gaten houden. Je ontvangt hier geen bericht van.
Liever geen variabel contract? Overweeg dan toch een 1-jarig contract. Je krijgt namelijk bij elk nieuw energiecontract een cashback, die de energieleverancier aan het eind van het jaar verrekent met je verbruik. De jaarkosten voor een eenjarig contract liggen nu iets hoger dan een driejarig contract, maar onder de streep gaat het om een paar tientjes. En bij een eenjarig contract profiteer je elke overstap opnieuw van een cashback.
Met een driejarig contract lijk je op de korte termijn te profiteren van lagere tarieven. Maar dalen de tarieven op de langere termijn juist en zijn eenjarige contracten tegen die tijd weer de beste optie? Dan kun je niet kosteloos overstappen om te profiteren van de dalende prijzen. Momenteel liggen de tarieven voor drie jaar weliswaar lager dan die voor één jaar, maar het is goed om te beseffen dat de tarieven voor drie jaar alsnog veel hoger (zo’n twintig cent) liggen dan het normale gemiddelde tarief voor drie jaar.
Energieprijzen in de toekomst
Naar verwachting houden de hoge prijzen nog wel even aan; met de winter in aantocht kunnen ze zelfs nog meer gaan stijgen. Wat de tarieven vanaf 1 januari 2022 gaan doen, is niet te voorspellen. Maar alle signalen lijken aan te geven dat we ons schrap moeten zetten voor een dure winter. Dit is overigens in heel Europa het schrikbeeld.
Invloed van energiebronnen op de prijzen
Zonne-energie en windenergie zorgen regelmatig voor een groot aanbod aan schone energie en lage prijzen. Wel blijven deze bronnen altijd onberekenbaar en daardoor onbetrouwbaar. Als de zon bijvoorbeeld een tijdje niet schijnt of de wind amper waait, leveren deze bronnen amper energie op. Maar wekken de zon en wind wel veel energie op en krijgen we een overaanbod? Dan hebben we geen mogelijkheid om dit op te slaan voor later gebruik. Andere energiebronnen – die meer zekerheid bieden – blijven daarom nodig. Vooralsnog zijn dit kolen- en gascentrales, maar die kampen momenteel met hoge prijzen voor kolen, CO2 en gas Dit resulteert in hoge elektriciteitsprijzen. Daarnaast staan de kolencentrales weer volop aan, wat ook niet heel wenselijk is gezien de bijbehorende CO2-uitstoot.
Ook gebruiken we in Nederland steeds meer elektriciteit, waardoor iedereen iets van deze stijging gaat merken.
Wij helpen je de beste keuze te maken
Met de onzekerheid op de markt lijkt een variabel contract nu tijdelijk een goede optie. Dalen de prijzen namelijk weer? Dan stap je direct kosteloos over naar een nieuw energiecontract. Maar die variabele tarieven zullen per 1 januari ook weer flink stijgen. Je kunt dus nog maar 3 maanden genieten van die eventueel lagere tarieven. Met het vooruitzicht van alsmaar stijgende prijzen, lijkt het toch verstandig je nu vast te leggen voor een jaar en en volgend jaar aan het einde van de zomer opnieuw te kijken naar een overstap. Hopelijk is de markt dan iets afgekoeld en de prijzen gedaald.
Wil je overstappen naar een nieuw energiecontract en vraag je je af wat voor jou de beste aanpak is? We helpen je graag de juiste keuze te maken. Neem contact met ons op, de Overstapcoaches zitten voor je klaar.
Laat een reactie achter