Vorig jaar ging de energierekening flink omhoog, maar nu kun je rekenen op een meevaller. Dat komt door de verlaagde energiebelasting, waardoor de energierekening gemiddeld € 70,- goedkoper uitvalt. Vaste contracten blijven nog steeds goedkoper dan variabele contracten. Ongeveer twaalf maanden nadat je je contract hebt afgesloten, ontvang je de jaarrekening. Daarop staat hoeveel energie je écht hebt verbruikt. Wat je per maand betaalt, is namelijk het termijnbedrag (ook wel voorschotbedrag genoemd). Dit wordt berekend op basis van het gemiddelde verbruik van de afgelopen drie jaar op jouw adres. Zo ben je in de winter niet opeens meer geld kwijt dan in de zomer.
Je energierekening uitgelegd
De energierekening bestaat uit de kosten voor je energieverbruik, de vaste leveringskosten en de netwerkkosten.
- Kosten voor je energieverbruik
De leverancier bepaalt de tarieven voor jouw energieverbruik per kWh stroom en m3 gas. Omdat de leverancier niet weet hoeveel energie jij in een jaar precies zult verbruiken, wordt er een schatting gemaakt van het verbruik. Dit gebeurt op basis van het gemiddelde jaarverbruik in jouw woning in de afgelopen drie jaar. De leverancier ontvangt deze informatie van de netbeheerder. Als je in een nieuwbouwhuis woont, kan het zijn dat er geen historisch verbruik is. In dat geval wordt er voor de inschatting van het verbruik gekeken naar de grootte van de woning, de isolatie en de ligging. Je betaalt over je energieverbruik ook energiebelasting, btw, gasregiotoeslag en Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). - Vaste leveringskosten
De vaste leveringskosten, vroeger ook wel vastrecht genoemd, zijn een soort abonnementskosten. Deze betaal je aan je energieleverancier. Dit bedrag is niet afhankelijk van je energieverbruik en kan verschillen per contract. De leverancier stelt de hoogte van de vaste leveringskosten zelf vast. - Netwerkkosten
Netwerkkosten zijn kosten die je via je energieleverancier betaalt aan de netbeheerder. Dit zijn kosten voor het transport van energie naar jouw woning. Deze netwerkkosten worden per regio vastgesteld en zijn onafhankelijk van welke leverancier je energie afneemt.
Berekening termijnbedrag / voorschotbedrag
Je gaat een energiecontract niet aan op basis van een termijnbedrag, maar op basis van een prijs per kWh en m3, vaste leveringskosten en een eventuele welkomstkorting. Op basis hiervan kun je zien of overstappen van energie je een besparing oplevert. De energieleverancier stelt na de overstap een termijnbedrag vast. Let op: je kunt het termijnbedrag niet zelf uitrekenen door het verwachte jaarbedrag dat je in onze vergelijker ziet door twaalf te delen. Het is voor ons namelijk onbekend hoe de leverancier de berekening precies uitvoert. Bovendien hebben wij geen inzicht in jouw historisch energieverbruik. Het termijnbedrag is slechts een voorschot. Als je na je overstap een hoger of lager voorschotbedrag krijgt, zegt dit dus niet per definitie dat je duurder of voordeliger uit bent dan voor de overstap.
Jaarrekening
Elk jaar ontvang je een jaarrekening. Hierop staat hoeveel jij exact hebt verbruikt in het afgelopen jaar. Blijkt dat jij minder stroom en gas hebt verbruikt dan waarvoor je hebt betaald? Dan krijg je geld terug. Het kan daarentegen natuurlijk ook zo zijn dat je bij moet betalen omdat je energieverbruik hoger is dan verwacht. Eerlijk is eerlijk: je betaalt altijd voor hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt. En aan het eind van je contract wordt bij de jaarrekening dus ook de eventuele welkomstpremie verrekend.
Termijnbedrag bijstellen
Bij veel energieleveranciers kun je het termijnbedrag zelf op elk moment naar beneden óf naar boven bijstellen. Verwacht je bijvoorbeeld gezinsuitbreiding? Dan kan het handig zijn om het termijnbedrag te verhogen. Zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar moet bijbetalen. Heb je je woning onlangs geïsoleerd? Dan kun je het termijnbedrag wellicht iets verlagen. Zorg er wel voor dat je niet té enthousiast bent met het verlagen van het termijnbedrag, want dan moet je aan het eind van het jaar toch geld bijbetalen.
Dit artikel is eerder verschenen op 17 januari 2019, maar is herschreven op 29 januari 2020.
Tamara
hoe kan het dat als ik overstap het maandbedrag vele malen lager is, maar de gaslevering 3 tot 4 cent goedkoper is bij mijn huidige leverancier.
De elektra is 1 tot 2 cent goedkoper en toch geeft mijn huidige leverancier aan dat het bedrag hoger moet zijn dat als ik overstap naar een andere energiemaatschappij.
Ik vind dit heel krom, maar snap ook niet zo goed waar dit aan ligt. doordat we net zonnepanelen hebben geinstalleerd, zal de elektra stukken minder worden.
wat is het dan het advies, blijven zitten voor een goedkoper tarief van gas of toch overstappen omdat het maandbedrag lager is?
gr Tamara
Merel van Hengstum
Hi Tamara,
Lastige situatie inderdaad. Ik denk dat je met deze vraag het beste terecht kunt bij onze klantenservice op https://www.pricewise.nl/contact/. Zij kunnen met je meekijken en nadenken over de beste oplossing.
Succes en een fijne dag!
Groetjes,
Merel