Op 1 januari 2013 is het elektronisch patientendossier (EPD) van start gegaan. Hiermee kunnen zorgverleners medische gegevens van de patiënt digitaal opvragen. Prizewize beantwoordt een aantal veelgestelde vragen over het EPD.
1. Waarom is het elektronisch patiëntendossier ingevoerd?
Met het elektronisch patiëntendossier worden medische gegevens van patiënten digitaal bewaard en uitgewisseld tussen zorgverleners. Deze toepassing moet het zorgproces ondersteunen en optimaliseren. Toenmalig minister Klink van Gezondheidszorg pleitte voor een landelijke invoering van het elektronisch patiëntendossier voor een betere informatieoverdracht tussen huisartsen, apothekers en specialisten in het ziekenhuis.
2. Waar wordt het dossier opgeslagen?
Elke behandelaar houdt een eigen dossier bij en de gegevens blijven bij die behandelaar. Per zorgverlener moet je als patiënt toestemming geven voor het beschikbaar stellen van gegevens in het elektronisch patiëntendossier. Indien je die toestemming gegeven hebt, kunnen behandelaars elkaars dossier op onderdelen raadplegen. Hiervoor worden de systemen aan elkaar gekoppeld.
3. Wat is het voordeel van het EPD?
De voordelen zijn dat zorgverleners altijd op de hoogte zijn van je medische geschiedenis en medicatiehistorie. Dit voorkomt dat er fouten gemaakt worden en heeft voordelen bij acute situaties, zoals ongelukken. Je gegevens kunnen ongeacht plaats, tijd of behandelaar waar je terechtkomt geraadpleegd worden. Daarnaast zijn er ook efficiëntievoordelen. Je hoeft niet steeds opnieuw je ziektegeschiedenis aan nieuwe behandelaars te vertellen en dossierkasten met een stortvloed aan informatie zijn ook niet meer nodig.
4. Wat zijn de nadelen van het EPD?
Bij een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College Bescherming Persoonsgegevens bleek dat veel computersystemen niet veilig zijn. Daarom is het EPD veel in opspraak. Een van de risico’s is dat de systemen te kraken zijn en patiënteninformatie op straat kan komen te liggen. Niet alle zorgverleners gaan bovendien even zorgvuldig om met gegevens. Daarnaast is de vraag of landelijke uitwisseling technisch haalbaar is. Als niet alle behandelaars meedoen aan het EPD, is de kans groot dat het dossier van patiënten niet volledig is. Hierdoor kunnen fouten juist weer niet voorkomen worden.
Ook huisartsen(organisaties) plaatsen kanttekeningen bij het gebruik van EPD. Omdat ze ook interpretaties opschrijven, is de vraag van aansprakelijkheid een belangrijk issue.
5. Wat staat er in het EPD?
In het systeem staat een medicatiedossier (EMD) waarin bijgehouden wordt welke medicatie je de laatste zes maanden voorgeschreven hebt gekregen. Daarnaast wordt er een waarneemdossier huisartsen bijgehouden (WDH) met informatie over de laatste 5 contacten met je huisarts en informatie over aandoeningen, allergieën en medicijngebruik. In de toekomst komen er waarschijnlijk ook röntgenfoto’s en uitslagen van laboratoriumonderzoek in te staan. Je medische dossier komt dus niet volledig in een grote database terecht, maar delen kunnen gekoppeld worden via een zorginfrastructuur (dus niet via internet).
6. Wie gebruiken het EPD?
Alle behandelaars (huisartsenpraktijken, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen) kunnen gaan werken met het EPD. Met behulp van een unieke pas krijgen ze toegang tot het landelijk schakelpunt. Patienten kunnen zelf ook toegang krijgen tot het dossier met hun Digi-D. Verzekeringsartsen of bedrijfsartsen krijgen vooralsnog geen toegang.
7. Kan ik zelf bepalen wie mijn EPD mogen inzien?
Omdat iedere zorgverlener een eigen dossier bijhoudt, moet je aan iedere zorgverlener ook apart toestemming verlenen. Het is dus ook mogelijk te weigeren. Alleen zorgverleners die rechtstreeks bij je behandeling of onderzoek betrokken zijn, mogen je gegevens inzien. Je kunt ook zelf je medisch dossier inzien. Hiervoor moet je mondeling of schriftelijk toestemming voor vragen bij je zorgverlener. Wil je ook dat familie inzage heeft in je dossier, dan moet je ze daarvoor schriftelijk machtigen.
8. Kan ik bezwaar maken tegen het EPD?
Ja, je kunt bezwaar maken tegen uitwisseling van je medische gegevens via het landelijk EPD. Informeer bij je huisarts of vul een bezwaarformulier in en stuur deze op.
Laat een reactie achter