Ai, schade aan je auto, maar de veroorzaker is onbekend of niet verzekerd… Gelukkig is er een oplossing: het Waarborgfonds Motorverkeer! In dit artikel ontdek je wat het Waarborgfonds is, hoe het werkt en hoe het je kan helpen bij onverzekerde schade.
Wat is het Waarborgfonds?
Stel je voor dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval waarbij de tegenpartij onbekend is en dus niet kan worden aangesproken op de veroorzaakte schade. Wat nu? Dit is waar het Waarborgfonds Motorverkeer om de hoek komt kijken! Het Waarborgfonds beschermt jou in situaties waarin je anders geen vergoeding zou krijgen voor de opgelopen schade. Het gaat hierbij om zowel materiële schade, bijvoorbeeld aan je auto, fiets of woninggevel, als om letselschade. Een geruststellende gedachte!
Het fonds biedt financiële compensatie voor schade die is veroorzaakt door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig of motorvoertuig van een gemoedsbezwaarde. Een gemoedsbezwaarde is iemand die vanwege religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen bezwaar heeft tegen het afsluiten van (verplichte) verzekeringen, zoals een autoverzekering.
Het Waarborgfonds wordt gefinancierd door middel van bijdragen van verzekeraars. Verzekeringsmaatschappijen zijn wettelijk verplicht om een bijdrage te leveren aan het Waarborgfonds, op basis van het aantal motorrijtuigen dat zij verzekeren. Dit geld wordt gebruikt om de schade te vergoeden die het Waarborgfonds heeft uitgekeerd aan slachtoffers.
Voorwaarden schadevergoeding door het Waarborgfonds
Het Waarborgfonds Motorverkeer biedt een schadevergoeding aan slachtoffers wanneer:
- het motorrijtuig dat de schade heeft veroorzaakt onbekend is gebleven;
- het motorrijtuig dat de schade heeft veroorzaakt niet verzekerd is;
- het motorrijtuig dat de schade heeft veroorzaakt gestolen is;
- het motorrijtuig dat de schade heeft veroorzaakt wel verzekerd is, maar de verzekeringsmaatschappij failliet is;
- de eigenaar van het motorvoertuig is vrijgesteld van de verzekeringsplicht.
Schade door onbekend motorvoertuig
Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding voor schade veroorzaakt door een onbekend voertuig, moet je eerst zelf actie ondernemen. Allereerst moet je aangifte doen van de aanrijding bij de politie. Daarnaast moet je proberen om zo veel mogelijk informatie over het onbekende motorvoertuig te verzamelen. Denk aan het merk, type, kleur en kenteken van het voertuig. Je kunt bijvoorbeeld advertenties plaatsen waarin je vraagt of getuigen zich willen melden.
Het is verstandig om deze gegevens zo snel mogelijk te verzamelen. Als je niet binnen 14 dagen na het ontstaan van de schade in actie komt, vergoedt het Waarborgfonds de schade namelijk niet. Bij de aanvraag voor de schadevergoeding stuur je de aangifte samen met de schadeclaim naar het Waarborgfonds. Hierbij moet je ook aangeven welke stappen je zelf hebt genomen om informatie over het voertuig te achterhalen.
Voertuig blijft onbekend
Ook als je alle mogelijke stappen hebt ondernomen, maar het voertuig onbekend blijft, is het nog steeds mogelijk om een schadevergoeding aan te vragen bij het Waarborgfonds. Toon aan dat je voldoende inspanningen hebt verricht om de gegevens van het voertuig te achterhalen. Verder moet je kunnen bewijzen dat de schade daadwerkelijk door een motorvoertuig is veroorzaakt. Dit doe je bijvoorbeeld door foto’s te maken van de schade.
Eigen risico
Houd er rekening mee dat er een eigen risico van € 250 geldt voor materiële schade veroorzaakt door een onbekend motorvoertuig. Als de kosten van de schade onder dit bedrag liggen, ontvang je geen schadevergoeding. Dit eigen risico is niet van toepassing wanneer de schade wordt veroorzaakt door een onverzekerd of gestolen motorvoertuig of door een motorvoertuig van een gemoedsbezwaarde.
Gevolgen voor no-claimkorting
Als je een beroep doet op het Waarborgfonds, heeft dit in sommige gevallen gevolgen voor je no-claimkorting op je eigen autoverzekering. De no-claimkorting is korting die je krijgt op de premie van je autoverzekering. De hoogte van de korting wordt bepaald door het aantal schadevrije jaren en positie op de bonus-malus-ladder.
Als het Waarborgfonds de schade vergoedt, wordt de schade niet vergoed door je eigen verzekering en dit kan leiden tot verlies van je no-claimkorting. Dit verschilt echter per verzekeraar en is afhankelijk van de specifieke polisvoorwaarden. Goed om even te checken!
Schadevergoeding aanvragen bij het Waarborgfonds
Om alle informatie nog eens even samen te vatten, zetten we op een rijtje wat je nodig hebt om een schadevergoeding aan te vragen bij het Waarborgfonds.
- Aanvraagformulier schadevergoeding
- Europees schadeformulier
- Getuigenverklaring
- Politieaangifte
Een goede autoverzekering blijft natuurlijk essentieel om jezelf te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen op de weg. Bij Pricewise vind je in een mum van tijd de beste autoverzekering voor jou!
Vergelijk de beste autoverzekeringen
Laat een reactie achter