Als iemand je vertelt dat hij in een hennephuis woont, wat denk je dan? Aan iemand die 24/7 in de coffeeshop hangt of een wietplantage in de kelder heeft? Dan zit je ernaast. Het gaat namelijk om een ander soort wiet. Eentje waarmee je huizen bouwt en een lagere energierekening van krijgt.
Groen plantje wint terrein
De huizen worden gemaakt van beton waarin vezelhennep zit. Dit heeft een hoge isolatiewaarde en een goede vochtregulering. Hierdoor hoef je minder te stoken, waardoor je energierekening omlaag gaat. Verder is vezelhennep CO2-negatief, waardoor een huis gebouwd van dit beton minder uitstoot en in meerdere opzichten milieuvriendelijk is. Het bouwen van hennephuizen is overigens niet duurder dan traditionele woningbouw. In een tijd waarin milieubewustheid en groen leven redelijk populair is, zal dit groene plantje – letterlijk en figuurlijk – misschien wat terrein winnen.
Heb je geen goed geïsoleerd hennephuis en wil je wel op energie besparen?
Energieleveranciers vergelijken loont.
Henneps comeback is wereldprimeur
Honderden jaren was vezelhennep een belangrijke grondstof. Toen verschenen katoen en kunstvezel begin vorige eeuw op het toneel. Zijn toetreden tot de lijst van verdovende middelen deed vezelhennep de das om. Tot de hennepteelt in Nederland in de jaren negentig weer werd toegestaan. Sinds die tijd ontwikkelen twee Groningse bedrijven, HempFlax en Dun Agro, duurzame en industriële toepassingen voor hennep. Zo wil Albert Dun, eigenaar van Dun Agro, aan het eind van dit jaar een prefab-hennephuis op de markt brengen: een wereldprimeur in de bouwwereld.
Het brave broertje
Vezelhennep is het brave broertje van de plant die mensen gebruiken om ‘te ontspannen’. In tegenstelling tot deze variant waar geen Amsterdamse toerist vanaf kan blijven, is er met vezel weinig spannends te beleven. Deze brengt je comfort, warmte en hij is milieubewust. Smaken verschillen en het is maar net wat voor type jouw voorkeur heeft.
Wie als laatst lacht…
Met de hennepvezel kun je nog meer dan beton maken. Denk daarbij aan producten als isolatiemateriaal, voeding, papier, medicijnen en bioplastic. In de textielindustrie is het een duurzaam alternatief voor katoen. Katoen is milieubelastend door de voorafgaande verzorging die het nodig heeft. Nu moeten we niet te hard van stapel lopen, want vezelhennep staat nog redelijk in de kinderschoenen, maar het lijkt erop dat hij als laatst lacht: katoen, step aside!
Laat een reactie achter