Zekerheid tarief en laag maandbedrag doorslaggevend
Meer dan de helft van de Nederlanders wil wel een vast energiecontract. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Het grootste gedeelte van hen wil een contract van drie jaar of langer. Zekerheid op een vast tarief en een laag maandbedrag zijn doorslaggevende factoren.
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Wij zien de afgelopen tijd een stijging in overstappers. Dit komt ook omdat er steeds meer aanbod in vaste contracten is. Mensen zijn nu nog (deels) beschermd door het prijsplafond, maar dat loopt eind dit jaar af. Wie nu energie en gas voor een jaar afsluit, profiteert ook tot na volgende winter nog van een vaste prijs. Momenteel zijn dat ongeveer dezelfde tarieven als het prijsplafond.”
Wel een vast contract, niet meer betalen
Het onderzoek laat zien dat 56 procent van de Nederlanders een vast energiecontract wil. Een klein deel van de bevolking (14 procent) heeft hier geen behoefte aan en 30 procent weet het nog niet.
Een derde (32 procent) van de Nederlanders die een vast energiecontract wil, zou een langere looptijd van drie jaar willen. 14 procent heeft liever een looptijd van twee jaar en 23 procent heeft liever een looptijd van een jaar.
Ondanks dat ruim de helft wel een vast energiecontract zou willen, wil 65 procent hier niet extra voor betalen. Ruim een kwart van de Nederlanders wil tussen de € 1,00 en € 50,00 per maand extra betalen.
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “We zien dat er voorzichtig weer contracten voor drie jaar op de markt komen. Dit komt waarschijnlijk door de geplande nieuwe regelgeving voor tussentijds opzeggen, per 1 juni. De verwachting is dat er dan weer een stuk meer aanbod komt op het gebied van gas en elektra omdat energieleveranciers dan een deel van het risico van contractbreuk mogen aanrekenen aan de consument.”
Vast en laag maandbedrag
Een laag maandbedrag (65 procent) en zekerheid op het tarief (64 procent) zijn voor de meeste Nederlanders belangrijke punten aan een energiecontract. Daarna komen punten als duurzaamheid (25 procent) en voorkeur voor leverancier (16 procent).
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “wij zien in onze energievergelijker ook vaak dat mensen kiezen voor de laagste kosten. Het getoonde aanbod ‘op maat’ is echter voor iedereen verschillend en afhankelijk van verbruik in gas en stroom, woonplaats en gezinssituatie. Daarom loont het altijd om eerst even te vergelijken voordat je bijvoorbeeld iets besteld aan de telefoon of een verlengingsaanbod van je huidige leverancier aanneemt.”