De Amerikaanse overheid geeft steeds meer bedrijven toestemming om schaliegas te exporteren, meldt het Financieel Dagblad vandaag. Dat is gunstig voor de Nederlandse industrie. De handel in goedkoop schaliegas voorkomt verzwakking van de concurrentiepositie van bedrijven die voor hun productie veel gas nodig hebben.
Het gaat hard met schaliegaswinning in de Verenigde Staten. Er wordt meer aardgas geproduceerd dan het land nodig heeft. Doordat steeds meer schaliegasexploitanten een exportvergunning krijgen, kunnen de Amerikanen met hun overschot de wereldmarkt op. In totaal mogen nu 3 Amerikaanse bedrijven 58 miljard kubieke meter aan gas exporteren – 19 bedrijven wachten nog op een vergunning. In 2012 lag de totale gasconsumptie in Europa op 466 miljard kubieke meter.
Als de handel in schaliegas op gang komt, helpt dat de hoge Europese gasprijzen omlaag. De Amerikaanse schaliegasrevolutie pakt in dat geval, anders dan eerder voorspeld, gunstig uit voor Europa. Staal- en chemiebedrijven als AKZO en DSM hoeven hun productie niet te verplaatsen naar goedkopere continenten. Lagere gasprijzen zijn ook gunstig voor de Nederlandse tuinbouwsector. In het Westland wordt veel gas gebruikt om de kassen op te warmen.
De gasexport laat overigens nog wel een paar jaar op zich wachten. Er moeten eerst installaties worden gebouwd om gas vloeibaar te maken. Pas dan kan het op grote schaal verscheept worden.