Ziekenhuizen verschillen sterk van elkaar als het om de behandeling van kanker gaat. Patiënten zijn in het ene ziekenhuis daardoor beter af dan in het andere. Dit staat in een vandaag verschenen rapport van KWF Kankerbestrijding.
Richtlijnen niet heilig
De resultaten lopen het meest uiteen bij prostaatkanker. Jaarlijks wordt de ziekte bij bijna 12.000 mannen gediagnostiseerd. Voor behandeling van deze vorm van kanker schrijven de richtlijnen naast bestraling ook hormoontherapie voor. De statistieken wijzen uit dat deze richtlijnen niet heilig zijn. Van alle prostaatkankerpatiënten krijgt slechts een derde deze therapie daadwerkelijk.
Oefening baart kunst
Ook de kwaliteit van de behandeling verschilt per ziekenhuis. Volgens onderzoek neemt de kans op overleven toe als ziekenhuizen zich op een beperkt aantal behandelingen concentreren. Daarom is er voor het aantal kankeroperaties een jaarlijkse ondergrens ingesteld per ziekenhuis: 20 operaties voor alvleesklier-, en maagkanker en 10 operaties voor baarmoederhalskanker. Toch zijn er nog steeds ziekenhuizen die bepaalde behandelingen maar enkele keren per jaar uitvoeren.
Kwaliteit toch hoog
Al met al is de kans ‘aanzienlijk dat een patiënt bij het ene ziekenhuis grotere overlevingskansen heeft dan bij het andere ziekenhuis,’ aldus Michiel Wouters, oncologisch chirurg en medeauteur van het KWF-rapport. Tegelijkertijd benadrukt hij dat de kwaliteit van de zorg in Nederland hoog is.
Laat een reactie achter