Groene energie. Het onuitputtelijke, milieubewuste broertje van de grijze variant. Opgewekt uit zon, wind en water zorgt hij voor minder CO2-uitstoot. Deze vorm van energie wordt dan ook wel duurzaam genoemd. Op 1 juli 2001 werd de markt voor groene energie door de overheid vrijgegeven. Sinds die tijd heeft groen zo z’n ups en downs gekend. Wat heeft 2016 in voor groene energie in het verschiet?
Kostenvoordeel
In 1973 begon de zoektocht naar een alternatief voor fossiele brandstof. De afgelopen vijftien jaar zijn er meer dan vijftig groene energiecontracten op de markt gekomen. Afnemers worden gemotiveerd om voor groen te kiezen. Particulieren en bedrijven worden aangemoedigd zelf groene energie op te wekken door kostenvoordelen. Zoals teruggave van btw op zonnepanelen en een subsidie voor energiebedrijven die groene stroom in Nederland opwekken. Zonne- en windparken komen steeds meer voor, terwijl kolencentrales worden uitgedund. Het lijkt erop dat het groene energiegebruik zal stijgen.
Garantie van oorsprong
Het is belangrijk dat er transparantie is over de herkomst van energie. Dit om sjoemelstroom, grijs verkocht als groen, tegen te gaan. Daarom is er sinds 2004 de Garanties van Oorsprong-regeling. In 2005 is daar de stroometiketterings-regeling aan toegevoegd. Op zo’n etiket staat hoeveel procent wáár vandaan komt. Zo weet je als afnemer precies waar de energie vandaan komt en kunnen leveranciers niet sjoemelen met de herkomst. Wel met de mate van de groene energie die je werkelijk ontvangt.
Groener bij de buren
In 2013 werd 36% van de stroom als groen verkocht, 12% daarvan werd in Nederland opgewekt. 24% kwam dus ergens anders vandaan. Waarvandaan? Uit het buitenland. Er bestaat een hele handel in groene stroom. Energiebedrijven en handelaren kunnen GvO’s (Garantie van Oorsprong-certificaten) inkopen. Zo kopen ze groene energie op uit het buitenland. Eén GvO bevat 1000 kWh, mag één keer worden gebruikt en is een jaar geldig. Groene energie die in het buitenland wordt opgewekt kan als GvO aan Nederland worden verkocht. Zo ontvangen we hier groene energie, maar die ontvangen we eigenlijk alleen op papier. Wil je écht groen die milieuvriendelijk is voor eigen land? Kies dan voor groene energie die is opgewekt in Nederland.
Groene energie (uit Nederland) vergelijken?
Check onze energievergelijker
Interesse in duurzaam
In de energievergelijker van Pricewise kan er al sinds een aantal jaar worden gekozen voor ‘alleen groen’. Hiermee worden energiecontracten gefilterd op duurzaam opgewekte energie. Nu is er ook nog eens de optie om te kiezen voor alleen groene energie uit Nederland. Het aantal mensen dat in 2014 de alleen groen-filter gebruikte was 6%. In 2015 was dit aantal gestegen tot 10%. Hier is een stijging van 67% te zien. De interesse in groen is dus duidelijk gestegen. Tarieven voor groene energie zijn tegenwoordig niet hoger dan die voor grijze stroom. Hierdoor is de keuze voor groen sneller gemaakt. Meer dan eens zijn de tarieven voor groen zelfs lager. Of mensen dus bewust voor milieuvriendelijker gaan, valt op basis van deze gegevens niet te zeggen.
Groene huishoudens in Nederland
Bijna 10 jaar geleden, in 2007, waren er 2,4 miljoen huishoudens met groene stroom. Dat was bijna een derde van de Nederlandse huishoudens. In 2011 had de helft, 57%, van alle huishoudens groene energie. In die periode steeg het aantal GvO-certificaten dat werd afgeboekt met 22%. Dat is stroom voor 1,5 miljoen huishoudens. In de eerste helft van vorig jaar installeerden 20.022 huishoudens zonnepanelen. Dat was een stijging van 7,7% van het totaal aantal huishoudens met panelen. In 2015 werd 64% van de huishoudens voorzien van groene energie.
Opwekking verdubbelen
In 2014 werd 5,6% van de totale energievoorziening opgewekt door duurzame middelen. In het Energieakkoord staat dat in 2020, dus over vier jaar, 14% van de energie door onuitputtelijke bronnen moet worden opgewekt. De kans dat we dat doel niet halen is groot. Volgens de meest gunstige berekeningen komen we uit op 12,4%. In vier jaar tijd moeten we de huidig opgewekte hoeveelheid groene energie dus verdubbelen. Aannemelijk dat Nederland zelf meer groene energie moet opwekken en minder certificaten vanuit het buitenland moet gaan inkopen. Anders halen we de doelen van het Energieakkoord zeker niet.
Meer geld voor duurzaam
Wereldwijd werd er vorig jaar 302 miljard euro in groene energie gestoken. Zoveel geld werd daar in 2011 voor het laatst aan besteed. Minister Kamp heeft voor dit jaar 8 miljard euro beschikbaar gesteld voor duurzame projecten. Eerdere jaren werd hier 3,5 miljard voor uitgetrokken. Windparken worden goedkoper, omdat ontwikkelaars elkaar concurreren. De laagste energietarieven zijn tegenwoordig vaker dan eens die van groene contracten.
Alleen groen uit Nederland
Even makkelijk uitzoeken welke energieleveranciers contracten bieden met energie die 100% is opgewekt in Nederland? Dan kan. Sinds 20 januari biedt Pricewise de mogelijkheid om tijdens het vergelijken van energie, te filteren op ‘alleen groene energie uit Nederland’. Vijftien energieleveranciers bieden hierin hun groene contracten aan. Door alleen groene energie uit Nederland te gebruiken, en niet te kiezen voor groen uit het buitenland, wordt het steeds realistischer dat we ook hier minder CO2-uitstoot zullen hebben. Daarbij is het ook niet ondenkbaar dat we in 2016 meer groene energie zullen opwekken, en gebruiken, in Nederland dan vorig jaar.
Laat een reactie achter