Waar twee jaar geleden oranje stroom (groene stroom die in Nederland is opgewekt) nog in opmars was, is die trend nu gestagneerd. De vraag is er wel, er is alleen sprake van te weinig aanbod. Groene stroom uit Europa wordt daarentegen steeds populairder. Van alle verkochte stroomcontracten op Pricewise.nl bestaat 57% uit groene energie uit Europa. De prijs én het feit dat mensen steeds milieubewuster zijn, spelen een rol bij deze stijgende populariteit.
Aantal aanvragen contract met oranje stroom bijna gelijk
In 2017 steeg het aantal ‘oranje stroom contracten’ exorbitant. Een jaar ervoor koos namelijk 8% van de Pricewise-klanten voor oranje stroom en in 2017 was dit meer dan verdrievoudigd; 26% om precies te zijn. De stijging was zo hoog omdat in die periode energieaanbieders als Powerpeers, Vandebron en Vrijopnaam oranje stroom actiever aanboden. Daarnaast waren de prijzen toen ook heel scherp. In de tussentijd is het aantal klanten dat kiest voor oranje stroom niet veel meer opgelopen. Momenteel kiest 28% voor stroom van Nederlandse bodem.
Wel vraag maar te weinig aanbod
Er is wel vraag naar oranje stroom, maar het productie-aanbod blijft simpelweg uit. Met als gevolg dat oranje stroom schaars is. Hans de Kok, directeur van Pricewise zegt hierover: “Omdat er schaarste is, betaalt de consument hier meer voor. De energietarieven van oranje stroom zijn gemiddeld 5 tot 10% hoger dan bijvoorbeeld die voor Europese groene stroom.” Een andere oorzaak voor het stagneren van de groei is het feit dat er de afgelopen tijd minder aanbieders van oranje stroom zijn bijgekomen. Hierdoor is er ook geen extra aanbod bijgekomen. Tot slot stappen grote bedrijven steeds vaker over op oranje stroom, waardoor er nog minder overblijft voor de rest.
Populariteit Europese groene stroom
Maar liefst 57% van de Pricewise-klanten kiest voor een energiecontract met groene stroom uit Europa. Steeds meer mensen willen hun steentje bijdragen aan een beter milieu en kiezen daardoor vaker voor duurzame energie. Het helpt dat bijvoorbeeld windenergie van over de grens een stuk voordeliger is. Duitse windenergie GVO certificaten zijn bijvoorbeeld drie tot vijf keer goedkoper dan windenergie uit eigen land. De consument vindt groene energie dus belangrijk, maar betaalt hier het liefst wel de laagste prijs voor. Daarin is de consument niet veranderd. Energieleveranciers kunnen inspelen op de behoefte van de consument door groene stroom nagenoeg zo voordelig aan te bieden als grijze stroom.
Grijze stroom neemt af
Slechts 15% van de aangevraagde energiecontracten bestaat nog uit grijze stroom. Er is een terugloop voelbaar sinds 2015. Toen werd er procentueel 43% aan grijze-stroomcontracten afgesloten, in 2017 was dat 20% en midden 2019 liep dat aandeel nog verder terug naar 15%. In vier jaar tijd is het aantal dus meer dan gehalveerd.
Onderzoek door: Pricewise.n
Gebruik onderstaande code om de visual over te nemen:
<div class="iframe-link" style="max-width: 960px; width: 100%; min-width: 380px; position: relative"><a style="text-decoration: none;" href="https://www.pricewise.nl/energie-vergelijken/"><span style="position: absolute; bottom: 12px; right: 0px; font-size: 14px; color: rgb(119, 119, 119); font-family: inherit;">Onderzoek door: Pricewise.nl</span><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:551px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d5657c6862e9"></iframe></a></div>
Inspelen op de ontwikkelingen
Nederland zal in de toekomst meer gaan elektrificeren aangezien we langzaamaan van het gas af gaan. Datzelfde geldt voor mobiliteit; we zullen steeds vaker achter het stuur van een elektrische auto zitten. De Kok verwacht dat hierdoor het elektriciteitsverbruik zal oplopen en er nóg meer vraag komt vanuit de consument. “Het is daarom interessant voor energieproducenten of investeerders om hierop in te spelen door bijvoorbeeld te gaan focussen op wind- of zonne-energie,” gaf hij aan in het radioprogramma BNR. Het is dus een kwestie van tijd tot de consument weer meer te kiezen heeft.
Vergelijk hier jouw (groene) energiecontract
Laat een reactie achter