Nu de temperaturen dalen, gaat de verwarming vaak een graadje hoger. Daardoor verbruik je meer energie en stijgt je energierekening. Heb je een variabel contract of loopt je vaste contract af? Dan is dit hét moment om over te stappen en een gunstig tarief te kiezen. In deze blog ontdek je de 5 goedkoopste energieleveranciers van februari 2025.
Wat is de goedkoopste energieleverancier in februari?
Hieronder zie je de top 5 goedkoopste energieleveranciers in februari.
Vast, variabel of dynamisch?
Ga je een (nieuw) energiecontract afsluiten? Dan kun je kiezen uit drie verschillende soorten: vast, variabel of dynamisch. Hieronder lees je er meer over.
Vast energiecontract
Met een vast contract betaal je een vaste prijs voor gas en stroom. Je hebt dus een vast tarief voor de leveringskosten. De andere kosten – belastingen en netwerkkosten – zijn hetzelfde voor vaste en variabele energiecontracten. Deze kunnen jaarlijks per 1 januari worden gewijzigd.
Je kunt bij een vast contract kiezen voor een looptijd van 1, 2 of 3 jaar. Het voordeel? Je hebt financiële zekerheid en je weet waar je aan toe bent. Het nadeel is dat je niet zomaar kunt overstappen tijdens de looptijd van het contract. Je betaalt dan een opzegvergoeding.
Variabel energiecontract
Bij een variabel contract veranderen de tarieven (van de leveringskosten) meerdere keren per jaar. Je profiteert dus als de prijzen dalen, maar betaalt ook meer als de prijzen stijgen. De energieleverancier moet je minimaal 30 dagen van tevoren informeren over de nieuwe tarieven. Een variabel contract kun je maandelijks opzeggen, zonder dat je een opzegvergoeding hoeft te betalen.
Dynamisch energiecontract
Bij een dynamisch contract zijn de tarieven die je betaalt gebaseerd op de inkoopprijs van gas en stroom. Je betaalt de actuele marktprijzen. Deze prijzen verschillen dagelijks (gas) of zelfs per uur (stroom).
De prijs hangt vooral af van de vraag. Wanneer de vraag naar energie laag is, bijvoorbeeld midden in de nacht, kunnen de tarieven dalen. Dat zijn de daluren. Een dynamisch energiecontract is vooral aantrekkelijk wanneer je je energieverbruik hierop kunt afstemmen, bijvoorbeeld door apparaten te gebruiken tijdens daluren. Zodra de tarieven stijgen, betaal je dus ook meer.
Goed om te weten: voor een dynamisch energiecontract heb je een slimme meter nodig. En heb je een dynamisch contract én zonnepanelen? Dan wordt de teruggeleverde stroom direct verrekend tegen de actuele marktprijs. Omdat dit meestal overdag gebeurt, wanneer het aanbod hoog en de vraag laag is, ontvang je vaak een lagere vergoeding per kWh.
Welk energiecontract past bij mij?
Welk energiecontract je moet kiezen, hangt af van wat je zelf wil. Hou je van zekerheid? Dan kun je kiezen voor een vast contract. Je moet dan nog kiezen of je een looptijd van 1, 2 of 3 jaar wil. Als je voor een contract van 1 jaar kiest, kun je ieder jaar opnieuw profiteren van nieuwe deals en cashback-acties. Met een vast contract voor 2 of 3 jaar heb je voor langere tijd zekerheid.
Een variabel contract is aantrekkelijk bij dalende prijzen. Je hebt minder zekerheid, omdat je ook meer betaalt als de prijzen stijgen. Het voordeel is dat je elk moment kunt overstappen.
Met een dynamisch contract kun je besparen door stroom te gebruiken op momenten met lage tarieven.
In onze energievergelijker zie je direct welk maandbedrag je uiteindelijk betaalt, inclusief eventuele kortingen of cashback. Gebruik de filters om het energiecontract te vinden dat het beste bij jou past.
Laat een reactie achter