Als je een ongeval krijgt tijdens de wintersportvakantie, worden niet altijd alle medische kosten vanuit de basisverzekering vergoed. Dit geldt zowel voor je zorg- als voor je reisverzekering. Als je toch in het ziekenhuis belandt tijdens je skivakantie, is het slim om een aanvullende zorg- en reisverzekering te hebben. Zo kom je niet voor onverwachts hogere kosten te staan.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Als je op wintersport gaat, is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zéker als je gaat skiën of snowboarden. Het wordt aangeraden om een aanvullende zorgverzekering voor medische hulp buitenland aan te schaffen. Operaties in het buitenland kunnen soms wel twee tot drie keer zo duur zijn als in Nederland. Ook een extra wintersportdekking van de reisverzekering kan veel van de kosten dekken, mocht je onverhoopt naar huis moeten. Toch ben je niet altijd volledig verzekerd als er iets met je gebeurt op wintersport en loop je het risico dat je toch zelf opdraait voor de kosten. Het is daarom belangrijk om altijd voorbereid op reis te gaan en te checken welke verzekeringen je nodig hebt en te weten wat er op hoofdlijnen in de polisvoorwaarden staat.”
Aanvullende verzekeringen voor medische hulp
Als je een ongeval krijgt tijdens de wintersportvakantie, worden niet altijd alle medische kosten vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De Nederlandse basisverzekering is namelijk gebaseerd op het Nederlandse tarief. Dit betekent dat jouw zorgkosten in het buitenland tot maximaal het (gemiddelde) Nederlandse tarief vergoed worden. Als je in het buitenland in het ziekenhuis komt te liggen, dan kan een operatie wel drie keer zo duur zijn als in Nederland. Ook loop je het risico dat je in een relatief dure privékliniek terecht komt. De medische kosten boven het Nederlandse tarief moet je dan zelf betalen als je niet aanvullend verzekerd bent. Dit kan als snel oplopen tot duizenden euro’s.
Bovenop de verplichte basiszorgverzekering kun je medische hulp in het buitenland nu nog voor het einde van 2024 aanvullend verzekeren voor 2025. Hiermee zijn de medische kosten die boven het Nederlands tarief uitkomen meestal (voor een deel) gedekt. Voor zo’n aanvullende dekking betaal je maar weinig in vergelijking tot de onverwachte kosten die je moet betalen als je hier niet aanvullend voor verzekerd bent.
Wintersportdekking bij de reisverzekering
Als je een ongeluk krijgt tijdens je wintersportvakantie, waardoor je niet meer kunt skiën of snowboarden, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk naar huis. Als er geen medische noodzaak is, wordt deze aangepaste terugreis niet vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Daarom kan het verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten met wintersportdekking én dekking voor geneeskundige kosten. Hiermee wordt de aangepaste terugreis na een ongeluk namelijk ook vergoed zonder medische noodzaak.
Ook worden vaak de kosten van skipassen, de huur van materiaal en de gemiste lessen vergoed als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt skiën of snowboarden.
Niet altijd verzekerd
Zelfs als je een reisverzekering mét medische kosten, bagagedekking en wintersportdekking hebt afgesloten, kun je alsnog het risico lopen dat je zelf de kosten moet betalen. Bijvoorbeeld wanneer je zelf schuldig bent aan een ongeval of dit had kunnen voorkomen. Als je met een te hoog promillage aangeschoten na de après-ski nog de berg afgaat, worden ongevallen niet vergoed en ook off-piste skiën zonder begeleiding wordt vaak niet gedekt.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Wees je bewust van de risico’s die bij een wintersportvakantie komen kijken. Check voordat je op wintersport gaat altijd of je hier goed voor verzekerd bent. Kijk met een scherpe blik naar de dekking en de voorwaarden van je verzekering. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Bij sommige verzekeraars ben je bijvoorbeeld niet verzekerd als je off-piste gaat. De verzekeringskaart geeft een beknopt overzicht met een samenvatting van de belangrijkste dekking.”