Het is vierkant, het staat in de kamer en je kan er iemand aan de andere kant van de wereld mee zien: de televisie! Tegenwoordig is dit apparaat niet meer uit de huiskamers weg te denken. Philips promootte deze vanaf 1948 in Nederland en in de loop van de jaren vijftig veroverde de televisie ons land.
Beeldbuis
De eerste televisies waren buizen gemonteerd achter het scherm. Deze buizen zorgden voor het samenstellen van het beeld. Hier komt de benaming beeldbuis en de uitdrukking ‘thuis voor de buis’ vandaan. We maken al jaren bijna geen gebruik meer van de beeldbuis maar de uitdrukking blijft! De naam televisie komt van tele: ver en visie: kijken.
De eerste uitzending
Om 20:15 u op 2 oktober 1951 was de eerste tv-uitzending vanuit de NTS-studio ‘Studio Irene’ te Bussum. Nadat staatssecretaris meneer Cals en NTS-voorzitter prof. J. B. Kors de uitzending openden, volgden een filmpje over de fabricage van beiaardklokken in Nederland, een overzicht van de geschiedenis van de televisie en het spel de Toverspiegel. De Nederlandse Televisie Stichting was de eerste Nederlandse televisieomroep. Het beeld was zwart-wit en er was maar één zender die drie uur per dag uitzond. Omdat nog maar weinig mensen een televisie hadden, werd er samen met buren en vrienden gekeken.
Voor niets gaat de zon op
In 1956 werd het televisienetwerk definitief ingevoerd. Vanaf dat moment moest iedereen die in het bezit was van een televisietoestel kijkgeld betalen. Ook wel omroepbijdrage genoemd.
Uit de opbrengst van deze heffing werden de programma’s van de publieke omroep gefinancierd. Het ontduiken van de plicht om kijkgeld te betalen stond bekend als zwartkijken.
Kleurentelevisie
In 1967 werd de kleurentelevisie geïntroduceerd! In dit jaar werden ook de eerste reclames uitgezonden. In 1978 was 61% van de Nederlandse huishoudens in het bezit van een kleuren-tv. De kwaliteit van tv-kijken werd steeds beter en ook de satelliettelevisie werd geïntroduceerd in Nederland. Dit was ook het begin van het fenomeen ‘betaaltelevisie’ de voorloper van het tv-abonnement. Vanaf dat moment was het mogelijk om meer zenders te ontvangen dan alleen de publieke zenders. Met de komst van commerciële zenders werd het tv-aanbod alleen nog maar groter. In 1989 kwam de eerste commerciële zender RTL-Véronique en hierna volgden andere commerciële zenders.
We want more
Begin jaren negentig kwam de digitale tv. Hiervoor was analoge televisie de standaard waarmee je tot maximaal dertig zenders kon ontvangen. Bij digitale tv kon je nu wel 100 zenders ontvangen en was de kwaliteit beter. Terwijl de meeste huishoudens nog grote televisiekasten in de woonkamers hadden staan, kwam eind jaren negentig de eerste breedbeeldtelevisie.
En nu?
Het tv-kijken van nu is totaal anders dan een paar jaar geleden. Tegenwoordig bepalen we lekker zelf wanneer en wat we willen kijken. Dit heet customized tv-kijken.
Providers bieden verschillende tv-abonnementen met veel extra zenderpakketten aan en filmdiensten met allerlei leuke tv-series en films. Je kunt overal tv-programma’s bekijken, pauzeren, opnemen of terugkijken als je het gemist hebt.
De toekomst
Wat de toekomst van de televisie ons zal brengen, weten we nog niet. Maar dat we met z’n allen de komende jaren nog zullen genieten van de televisie is een ding wat zeker is. Geef in onze vergelijker je voorkeuren aan en bekijk wat voor jou het beste én goedkoopste abonnement is. Stap je vóór 1 juli 2018 over via onze vergelijker? Dan profiteer je bij Pricewise nu van € 20,- extra korting op alle deals voor internet en tv. Wie wordt daar nou niet onwise blij van? De actie loopt tot en met 1 juli, dus wees er op tijd bij!
Laat een reactie achter