Als je wilt besparen op je energiekosten, is het belangrijk om te weten wat het gemiddelde gas- en stroomverbruik is, zodat je jouw eigen verbruik hiermee kunt vergelijken. Het gemiddeld verbruik van huishoudens in Nederland is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huishouden en het type woning. Op deze pagina lees je alles over het gemiddelde verbruik!
Gemiddeld gasverbruik per type woning
Het gemiddelde gasverbruik is grotendeels afhankelijk van het type woning, hoe het wordt bewoond en hoe energiezuinig je leeft. Zo verbruikt een vrijstaand huis doorgaans het meeste gas en een appartement of tussenwoning het minste. Dit komt doordat een vrijstaand huis vaak groter is dan een appartement. Daarnaast heeft een appartement minder warmteverlies via de muren.
Gas is een veelzijdige energiebron die in veel huishoudens wordt gebruikt. Het zorgt bijvoorbeeld voor een warme woning in de winter via je CV en een warme douche en is onmisbaar voor het koken op een gasfornuis.
Gemiddeld gasverbruik per maand per woningtype
Hieronder vind je een tabel met het gemiddelde gasverbruik per wintermaand voor verschillende typen woningen. Het is goed om te weten dat je ongeveer 75% van je gas verbruikt tussen november en maart. Het kan handig zijn om te kijken naar deze cijfers om een idee te krijgen van wat je kunt verwachten qua gasverbruik. Onthoud wel dat dit slechts wintergemiddelden zijn en dat jouw eigen verbruik hiervan kan afwijken.
Type woning | Gemiddeld gasverbruik per wintermaand |
Flat | 75 m³ |
Tussenwoning | 110 m³ |
Hoekwoning | 140 m³ |
2-onder-1-kapwoning | 145 m³ |
Vrijstaande woning | 180 m³ |
Gemiddeld gasverbruik per maand per huishoudgrootte
Gemiddeld verbruikt een gezin bestaande uit 4 personen zo’n 1.700 m³ gas per jaar. Dit komt neer op zo’n 300 m³ gas per wintermaand en een gemiddeld gasverbruik van 10 m³ gas per dag. In onderstaand tabel zie je wat het gemiddelde gasverbruik per maand is voor huishoudens, uitgaand van het door de overheid ingestelde prijsplafond. Gelukkig hebben we afgelopen winter met z’n allen zo’n 25% gasverbruik bespaard. Hoeveel daarvan door huishoudens is bespaard is nog niet helemaal duidelijk, maar naar verwachting wel ruim 20%. Het huishouden van 1.700 m³ verbruikte nu dus maar 1.400 m³.
Energieplafond per maand
Gemiddelde gasprijs per m³
Nu je het gemiddelde gasverbruik weet, wil je vast ook weten wat de kosten zijn. De gemiddelde gasprijs per m³ is afhankelijk van het energiecontract dat je hebt afgesloten. Goed om te weten: in 2023 geldt er een prijsplafond voor energie, dus je betaalt maximaal € 1,45 per m³ gas tot een verbruik van 1.200 m³ gas.
Gemiddeld gasverbruik verminderen
Een beetje mosterd na de maaltijd nu we dit opschrijven op 1 mei, maar schrik je van jouw gasverbruik? Het is geen geheim dat het verwarmen van een huis een groot deel van het energieverbruik bepaalt. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om je gasverbruik te verminderen zonder comfort te hoeven opofferen. Een simpele manier is door je thermostaat slechts 1 graad lager te zetten. Of kies voor een zuinige cv-ketel en laat deze regelmatig onderhouden. Verder kan het isoleren van jouw woning zorgen voor het verminderen van je gemiddelde gasverbruik. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie en het plaatsen van dubbel glas.
Gemiddeld stroomverbruik
Stroom is onmisbaar voor onze dagelijkse activiteiten. Van het opladen van je smartphone en het gebruiken van de wasmachine tot aan het verlichten van je huis: stroom is nodig voor bijna alles wat we doen. Het gemiddelde stroomverbruik wordt voor een groot deel bepaald door de grootte van een huishouden en de gebruikte apparaten. En dan heb ik het nog niet eens over grootverbruikers als warmtepompen of je elektrische auto thuisladen. Maar ook niet over je eigen stroomopwek in het voorjaar en de zomer met zonnepanelen op het dak.
Gemiddeld stroomverbruik per maand
In onderstaand tabel zie je wat het gemiddelde stroomverbruik per maand is voor huishoudens met 1 tot 5 personen. Onthoud dat deze cijfers slechts gemiddelden zijn en dat jouw stroomverbruik hiervan kan afwijken, afhankelijk van factoren als levensstijl en gebruikte apparaten. Je ziet ook dat het patroon enorm afwijkt van dat van gas. Voor gas is er sprake van een badkuipmodel. In de wintermaanden verbruik je ongeveer 75% van je gas. In de zomer kook en douche je alleen op gas. Voor stroom ligt het
maandelijks verbruik, in de zin van de grafiek, dus veel vlakker gedurende het jaar.
Huishouden | Gemiddeld stroomverbruik per maand |
1 persoon | 125 kWh |
2 personen | 208 kWh |
3 personen | 292 kWh |
4 personen | 375 kWh |
5 personen | 417 kWh |
Gemiddelde kWh prijs
De kosten per kWh stroom bestaan uit verschillende onderdelen. Zo bestaan de kosten uit de stroom zelf, de BTW en de energiebelasting. De energiebelasting is afhankelijk van het verbruik. Het gemiddelde stroomtarief is € 0,20 per kWh. De exacte kosten per kWh stroom verschillen per aanbieder en deze worden verhoogd door heffingen en btw.
Bij Pricewise kun je natuurlijk ook heel gemakkelijk de stroomprijzen bij verschillende energieleveranciers vergelijken. Op deze manier check je eenvoudig of je geld kunt besparen op jouw energiecontract!
Vergelijk de beste energiecontracten
Zo breng je jouw stroomverbruik omlaag
Op de jaarafrekening van je energieleverancier zie je precies hoeveel stroom jij verbruikt en wat dat kost. Op Pricewise.nl kun je ook je actuele (voortschrijdend) jaarverbruik uitlezen via iDin bij jouw netbeheerder. Dit heet ook wel je standaard jaarverbruik (SJV). Vind je dat veel vergeleken met de gemiddelde cijfers? Er zijn een aantal simpele tips om geld te besparen op jouw gemiddelde stroomverbruik! Stap bijvoorbeeld over op ledverlichting, laat geen stekkers in stopcontacten zitten en schaf energiezuinige apparaten aan. Je zult versteld staan van het effect op jouw stroomverbruik!
Bewust omgaan met energieverbruik is belangrijk. Je portemonnee wordt er niet alleen blij van, maar het is ook beter voor het milieu. Door bewuster om te gaan met het gas- en stroomverbruik bespaar je een hoop geld én stoot je minder CO₂ uit!
Laat een reactie achter