Geld lenen om je schulden af te betalen, is dat wel een goed idee? Of kom je daardoor in een vicieuze cirkel terecht? Zet de voor- en nadelen van geld lenen om je schulden af te betalen op een rijtje en maak een keuze waar jij volledig achter staat.
Kan ik geld lenen met een schuld?
Vraag jij je af of je überhaupt een lening kan afsluiten als je al schulden hebt? Het antwoord is: ja, maar… Het is mogelijk om geld te lenen als je schulden hebt, maar het kan ingewikkelder of duurder zijn. Als je al hoge schulden hebt, kunnen banken, kredietverenigingen of andere kredietverstrekkers terughoudender zijn met het geven van een lening.
Kredietverstrekkers kijken naar verschillende factoren voordat ze je een lening geven. Je huidige schuld is daar één factor van. Daarnaast kijken kredietverstrekkers naar je inkomsten en kredietgeschiedenis. Als je al veel schulden hebt, kan dit jouw kans op een nieuwe lening (negatief) beïnvloeden. Kredietverstrekkers kunnen twijfelen of jij je lening wel kan terugbetalen.
Ze kijken dus met name naar je terugverdiencapaciteit. Hoe hoog zijn je inkomsten en hoe verhouden die zich tot je schulden en de aflossing daarvan? Andere leningen die je al hebt lopen, hebben dus impact op je schuldpositie(s) alsook je aflossingscapaciteit.
Geld lenen om schulden af te betalen: de risico’s
Geld lenen om schulden af te betalen heeft voor- en nadelen. Het is belangrijk dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Denk goed na wat het voor jou betekent om geld te lenen voor schulden. Sluit alleen een lening af als je zeker weet dat je deze terug kan betalen.
Het lenen van geld om huidige schulden af te betalen, betekent dat je totale schuld stijgt. Vooral als je nieuwe lening een hoge rente of andere bijkomende kosten heeft, kan dit je financiële situatie verder belasten. Bovendien verlengt een nieuwe lening soms de termijn die je nodig hebt om je volledige schulden af te betalen. En hoe langer een lening loopt, hoe meer rente je betaalt over de looptijd van de lening. Afhankelijk natuurlijk van het kostenpercentage van die lening.
Wees altijd kritisch en beoordeel jouw financiële situatie zorgvuldig voordat je een nieuwe lening afsluit.
Waarom zou je een lening afsluiten om schulden af te betalen?
Ondanks de risico’s die geld lenen met zich meebrengt, kiezen sommige mensen er alsnog voor om een lening af te sluiten om schulden af te betalen. In sommige gevallen kan dit ook best wel verstandig zijn.
Een reden hiervoor is omdat een lening kan helpen om het overzicht te bewaren. Stel je voor dat je geld hebt geleend van verschillende kredietverstrekkers. Elke maand moet je verschillende bedragen betalen aan al deze kredietverstrekkers. Dit is verwarrend en stressvol. Maar wat als je een manier had om dit te vereenvoudigen?
Dit is waar een consolidatielening helpt. Een consolidatielening kan een persoonlijke lening zijn voor consumptieve doeleinden. Met een consolidatielening, leen je een groot bedrag van één plek, en je gebruikt dat geld om alle andere leningen die je hebt, af te betalen. Daarna hoef je alleen maar elke maand een enkele betaling te doen aan die ene plek.
Het kan dus nuttig zijn om verschillende leningen, zoals verzendhuiskredieten, over te sluiten in een hoger, gunstiger krediet. We leggen het uit. Stel dat je eens voor dat je tien kleinere schulden hebt. De restschuld van die leningen kun je bij elkaar optellen en voor dat bedrag een nieuw krediet afsluiten. Je sluit ze feitelijk over. Als je bent geaccepteerd voor de nieuwe lening, ontvang je het geld. Vervolgens los je stuk voor stuk, die andere kleinere leningen met hogere rente, af. Zo heb je een economisch rentevoordeel, maar vooral overzicht en meer controle.
Alternatieven om je schulden af te lossen
Voordat je een lening afsluit om schulden af te betalen, adviseren wij ook om alternatieven te overwegen en beoordelen.
Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar schuldaflossingsplannen? Een schuldaflossingsplan is een gedetailleerd plan waarin staat hoeveel je elke maand betaalt aan elke schuld die je hebt. Er zijn verschillende methoden zoals de sneeuwbalmethode, waarbij je de kleinste schuld eerst aflost. Bij de lawinemethode los je eerst de schuld met de hoogste rente af. Een financieel adviseur of een vriend of familielid met veel verstand van financiën, kan helpen met het opstellen van zo’n plan.
Ook een schuldbeheerprogramma helpt in het aflossen van schulden. Sommige kredietadviesbureaus bieden schuldbeheerprogramma’s aan. Door te onderhandelen met je schuldeisers, proberen kredietadviesbureaus op deze manier jouw rentetarieven en betalingen te verlagen. Maandelijks betaal je een vast bedrag aan het adviesbureau, dat vervolgens jouw betalingen verdeelt onder je schuldeisers. Wees wel kritisch in het kiezen van zo’n kredietadviesbureau. Sommige bureaus zijn non-profitorganisaties die zich richten op het helpen van consumenten, terwijl andere bureaus winstgevende bedrijven zijn die hoge kosten rekenen voor hun diensten.
Wees je bewust van de voordelen en risico’s die deze alternatieven met zich meebrengen. Wat voor jou de beste optie is om je schulden af te betalen, hangt af van jouw persoonlijke financiële situatie.
Zorg er in ieder geval voor dat je vaste lasten zo laag en gunstig mogelijk zijn. Wij helpen je hier mee door voor jou energieleveranciers te vergelijken. Ook kun je gratis via MyPricewise al je andere abonnementen opzeggen. Bijvoorbeeld loterijen of dagbladen. Zo voorkom je dat al die kosten zich maandelijks opstapelen, terwijl de kans dat je iets wint bij een loterij in de praktijk toch bijna nihil is.
Laat een reactie achter