Voor sommige mensen is het een hobby en voor andere mensen een grote uitdaging: geld besparen. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn. We geven je 7 tips hoe jij makkelijk geld kan besparen. Tot slot vertellen we jou hoe je een overzichtelijk budgetplan maakt. Bespaar tot wel honderden euro’s per maand en houd geld over voor andere dingen!
1. Vergelijk prijzen van verschillende verzekeringen en bespaar direct
Wil jij graag geld besparen? Begin met het kritisch beoordelen van je huidige verzekeringen. Bepaal per verzekering wat je nodig hebt. Per verzekering zullen je behoeftes verschillen.
Ook bij het vergelijken van autoverzekeringen kun je honderden euro’s besparen op jaarbasis. En wat dacht je van woonverzekeringen? We helpen je graag een handje bij het vergelijken van verschillende verzekeringen. Door onze filters te gebruiken zie je in één oogopslag alle verzekeringen die aansluiten bij jouw wensen. Dat is nog eens makkelijk geld besparen!
Het goede nieuws: bijna alle auto- en schadeverzekeringen zijn maandelijks opzegbaar. Je zit er dus meestal niet aan vast. En je kan (met inachtneming van de opzegtermijn) te allen tijde opzeggen, om over te stappen.
Als je eenmaal de juiste verzekeringen hebt afgesloten, is het belangrijk om je bewust te zijn van alles wat je kan declareren. Raak je tijdens een weekendje weg iets kwijt? Soms kun je daarvoor terecht bij je doorlopende reisverzekering.
Bij het vergelijken van een zorgverzekering vind je medische hulp in het buitenland misschien wel heel belangrijk, maar wellicht vind je het niet nodig om aanvullend verzekerd te zijn voor de tandarts.
2. Overweeg het afsluiten van bundeldeals, maar vergelijk tegelijk losse verzekeringen
Een efficiënte manier van geld besparen op vaste lasten is het afsluiten van bundeldeals op verzekeringen. Door meerdere diensten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij af te nemen, kun je in aanmerking komen voor kortingen of extra voordelen. Dit scheelt in de kosten, maar het is ook nog eens ontzettend eenvoudig om alles onder één dak te hebben.
Maar dit prijsvoordeel is lang niet altijd lonend, neem een bundel dus goed onder de loep. Je hebt vaak iets meer gemak met een premie-incasso en een aanspreekpunt (schadeverzekeraar), maar dat de verschillende verzekeringen in de bundel per se de best passende en voordeligste zijn, is niet gegarandeerd.
Het is daarom wel belangrijk om kritisch te zijn bij het kiezen van een bundeldeal. Vergelijk de verschillende verzekeringsmaatschappijen en kijk welke deal het beste bij jouw behoeften en budget past. Houd bovendien rekening met extra kosten, zoals afsluitkosten.
3. Beperk water-, stroom- en gasverbruik
Ook op water- en stroom- en gasverbruik bespaar je makkelijk geld. De meeste tips ken je vast wel: trek een warme trui aan, douche iets korter door een douchetimer te gebruiken en doe de verwarming wat minder vaak aan. Wist je dat je al 6 à 7% bespaart door de verwarming standaard één graad lager te zetten? Als je thuis bent zou je de verwarming bijvoorbeeld op 19°C zetten in plaats van 20°C. Ben je een hele dag niet thuis? Zet de verwarming dan bijvoorbeeld op 15°C om gas te besparen en dus geld te besparen.
Een waterbesparende douchekop helpt om te besparen op waterverbruik. Een waterbesparende douchekop vermindert waterverbruik zonder afbreuk te doen aan de waterdruk. Een minder voor de hand liggende tip is om de leidingen te isoleren. Hierdoor blijft het water langer warm en hoeft de verwarming minder vaak aangezet te worden. Drinkwater is tegenwoordig steeds duurder. Je betaalt gemiddeld € 2,19 per m3 (1.000 liter) voor drinkwater. Drinkwaterprijzen lopen nogal uiteen (je kunt er niet van overstappen) en zijn in 2023 met gemiddeld 10% gestegen. Als je in plaats van 150 kuub per jaar (enorm) zou besparen tot 100 kuub, dan bespaar je dus 110 euro.
- Er zijn nog veel meer manieren van geld besparen door water-, stroom- en gasverbruik te beperken.
- Repareer lekkende kranen en toiletten.
- Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.
- Kook efficiënter door water te koken met een deksel op de pan, zodat het water sneller kookt en je minder stroom of gas verbruikt.
Beperk je al je verbruik, maar rijzen de kosten alsnog de pan uit? Kijk eens of het voordelig is om over te stappen van energieleverancier. Via onze energievergelijker vergelijk je makkelijk een groot aantal energieleveranciers. Het kan lonen om regelmatig energie-aanbieders te vergelijken en over te stappen. Zo kun je maximaal profiteren van een scherpe welkomstkorting.
4. Stap over van internet & TV-provider
Internet & TV-providers bieden vaak aanbiedingen voor nieuwe klanten. Doe onderzoek naar providers met scherpe deals. Controleer je huidige contract eens: hoe ziet die eruit, wat zijn de maandelijkse kosten, wat is de einddatum en is er sprake van opzegkosten? Nu je alle gegevens op een rijtje hebt, kun je gerichter kijken naar alternatieven. We zetten de stappen voor je op een rijtje:
- Vergelijk internet en tv providers en hun aanbiedingen. Check de prijzen, de duur van het contract, de voorwaarden en lees reviews over de kwaliteit van de service.
- Kijk naar de aanbiedingen voor nieuwe klanten van providers die je op het oog hebt. Profiteer van de aanbiedingen die de providers aanbieden.
- Houd rekening met extra kosten, zoals aansluitkosten bij de nieuwe telecomprovider of opzegkosten bij je huidige provider.
- Zorg voor een soepele overgang, waardoor je niet zonder telefoon of internet komt te zitten.
En dan je mobiel: vergeet ook niet om je sim only-abonnement te checken. Ook hierop bespaar je namelijk makkelijk een paar tientjes per jaar. Heel veel mensen kopen inmiddels niet jaarlijks een dure nieuwe telefoon. Dus vergeet niet om je abonnement dan wel af en toe onder de loep te nemen. Vergelijk sim only-abonnementen van allerlei aanbieders op basis van jouw persoonlijke wensen met onze makkelijke sim only-vergelijker.
Vergelijk alles-in-1-pakketten
5. Kies voor duurzame opties om te besparen op de lange termijn
Door nu te investeren in duurzame maatregelen, bespaar je geld in de toekomst. Overweeg bijvoorbeeld om zonnepanelen te installeren. Het is nu misschien een grote investering, maar de energierekening valt gegarandeerd een stuk lager uit én je maakt de wereld een stukje duurzamer.
Hetzelfde geldt voor het investeren in isolatie. Door nu je huis goed te isoleren, hoeft de verwarming niet zo hard te werken om het huis warm te houden in de winter. Bovendien verhogen deze investeringen de waarde van je huis. Vaak kun je er via de gemeente zelfs zogenoemde duurzaamheidsleningen voor krijgen. Maar liefst 80 gemeenten bieden dit soort leningen aan.
Energiezuinige apparaten helpen ook met het besparen van geld. Gelukkig worden de meeste huishoudproducten over het algemeen steeds duurzamer. Je herkent energiezuinige apparaten aan het (donker)groene energielabel. De aanschaf van energiezuinige apparaten kost vaak iets meer, maar op de lange termijn betaalt dit zich terug.
De initiële kosten van duurzame opties zijn vaak hoger dan niet-duurzame opties, maar op lange termijn verdien je deze investeringen terug door besparingen op energierekeningen. Check of jouw gemeente duurzaamheidsleningen aanbiedt waarmee je een deel kan financieren.
6. Beperk onnodige of impulsieve uitgaven
Die ene broek die je tegenkomt in de stad, een lekker broodje op het station of die schoenen die je online in de sale voorbij ziet komen: dit is jouw teken dat je het echt niet allemaal nodig hebt. Geld besparen op impulsaankopen is een van de makkelijkste manieren van geld besparen. Koop alleen dingen die je echt nodig hebt. Stel jezelf de vraag of je het écht nodig hebt. Twijfel je? Stel de aankoop een paar dagen uit. Vaak ben je na een paar dagen allang vergeten dat je het wilde kopen. Onze tip: ga alleen winkelen met een specifiek doel en maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat.
Loop ook eens je bankafschriften bij langs. De kans is groot dat je afschriften ziet die er eigenlijk niet eens hoeven te staan. Wees je bewust van automatische incasso’s en de risico’s hiervan. Als je bijvoorbeeld een onjuiste afschrijving ontdekt, kan het lastig zijn om het geld terug te krijgen en om de betaling te stoppen. Daarnaast kan het gebeuren dat er onverwachts meer geld wordt afgeschreven, bijvoorbeeld als er onverwachte kosten worden gemaakt. Bovendien kan het lastig zijn om het overzicht te houden over je uitgaven wanneer er automatisch geld wordt afgeschreven van je rekening.
Ga eens na of je abonnement op dat ene tijdschrift of een lidmaatschap bij die online streamingdienst nog wel nodig zijn. Lees je die tijdschriften net iets te weinig? Dan kun je het abonnement misschien beter stopzetten. Vraag jezelf af of lidmaatschappen bij meerdere streamingdiensten echt nodig zijn. Wil je deze abonnementen en lidmaatschappen wel graag aanhouden? Kijk eens rond in je omgeving of je deze kosten met iemand kan delen.
Andere bespaartips op onnodige uitgaven:
- Ga in plaats van uit eten in de stad thuis lekker uitgebreid koken
- Neem zelf broodjes mee als je op pad gaat in plaats van het kopen van broodjes
7. Zeg onnodige abonnementen of loterijen op
De gemiddelde Nederlander heeft meerdere abonnementen lopen: (online) kranten, loterijen, een tijdschrift, verschillende streamingservices, maar ook internet en TV, telefoon en energie. Maar wat als je er nét wat te weinig gebruik van maakt? Of nooit iets wint en alleen maar post krijgt? Dan kan het voordeliger zijn om het abonnement gewoon op te zeggen. Een abonnement opzeggen kan een flink gedoe zijn. Het wordt je soms zó moeilijk gemaakt, dat je er vanzelf geen zin meer in hebt. Het gevolg is dat je betaalt voor een abonnement waar je helemaal niks meer mee doet. Zonde van je geld.
Daar hebben wij wat op bedacht: de gratis opzegservice voor abonnementen in jouw MyPricewise. Samen zorgen we ervoor dat jij geen onnodige euro’s uitgeeft aan dat abonnement waar je niks meer mee doet.
Binnen 5 minuten overbodige abonnementen opzeggen
Maak een budgetplan om grip te krijgen op je uitgaven
Krijg meer grip op je uitgaven door een budgetplan te maken. Een overzichtelijk budgetplan geeft inzicht in de huidige inkomsten en uitgaven. Je kunt het zien als hulpmiddel om inzicht te krijgen in je financiële situatie. Een budgetplan geeft handvatten om te bepalen op welke uitgaven je kan besparen.
Hoe maak je een budgetplan? Check de volgende stappen om geld te besparen.
- De eerste stap van het opstellen van een budgetplan is om je inkomsten op een rijtje te zetten. Denk hierbij aan salaris, eventuele toeslagen, uitkeringen, bonussen en alle andere inkomsten.
- De tweede stap is om alle uitgaven in kaart te brengen. Het gaat hier om zowel de vaste lasten als variabele uitgaven. Hierbij kun je denken aan huur of hypotheek, water-, gas- en energierekeningen, verzekeringen en abonnementen. Ook uitgaven aan boodschappen, kleding, uit eten en overige kosten die per maand verschillen horen hier thuis.
- Vergelijk de inkomsten met de uitgaven. Als je meer uitgeeft dan je verdient, is het belangrijk om te bezuinigen op je uitgaven. Wil je graag meer sparen? Ook dan kun je geld besparen. Stel een doel op, bijvoorbeeld €350,- sparen per maand. Door een doel te stellen, weet je waar je naartoe kan werken.
- Bepaal waar je op kan bezuinigen. Vergelijk de prijzen van verzekeringen, beperk onnodige uitgaven, ga wat vaker thuis uitgebreid koken in plaats van uit eten of zeg abonnementen op.
- Houd je aan je plan en zie dat je voortaan meer geld bespaart.
Het maken van een budgetplan kost in het begin wat tijd, maar op de lange termijn helpt het jou om geld te besparen. Succes met geld besparen!
Laat een reactie achter