Voor de inwoners van Groningen komt het vast rauw op hun dak: in 2013 en 2014 is meer gas gewonnen uit het Noorden dan nodig. Dat meldt het Financieele Dagblad. De gaswinning werd namelijk niet gedaan met het doel om de gaslevering in Nederland zeker te stellen, maar om de opbrengsten voor de schatkist op peil te houden. Om die reden werd afgezien van een alternatief voor het halen van gas uit de Groningse bodem.
Dat heeft bestuursvoorzitter Gertjan Lankhorst van gashandelsbedrijf GasTerra gezegd in een hoorzitting van de Tweede Kamer over gaswinning in Groningen. GasTerra is in handen van de Nederlandse staat, Exxon en Shell.
Kamerleden vroegen waarom een belangrijk alternatief voor de gaswinning onderbenut is gebleven. Daarbij wordt hoogcalorisch gas (dat wil zeggen: gas waar veel energie uit kan worden onttrokken) gemengd met stikstof. En dat alternatief is prima geschikt om als brandstof te dienen voor zowel huishoudens als bedrijven.
Ondanks de Groningse aardbevingen is dat alternatief niet maximaal benut. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) adviseerde minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) eind 2012 nog om de gaswinning zo veel als realistisch is te verlagen, om zo het aantal en de intensiteit van de aardbevingen te verminderen.
Minister Kamp gaf vorig jaar aan dat de leveringszekerheid van gas een obstakel zou vormen om de gaswinning te verlagen. In 2013 werd 53 miljard kubieke meter gas gewonnen, 4 miljard meer dan gepland. In 2014 werd de maximaal toegestane hoeveelheid van 42,5 miljard gewonnen.
Als antwoord op de vraag van de Kamerleden waarom het alternatief niet 100% benut was, antwoordde Lankhorst ‘dat de overheidsinkomsten daar ook een rol bij spelen.’ 1 miljard kuub minder gas zou de schatkist 200 miljoen euro minder opleveren, zei hij de Kamer. Ook deelde Lankhorst dat het ministerie continu op de hoogte wordt gehouden van de gasproductie. Zo was het ministerie al vroegtijdig op de hoogte dat de jaarproductie in 2013 overschreden zou worden.
Bron: Financieele Dagblad
Laat een reactie achter