De gasvoorraden in Europa zijn bijna vol. Hierdoor is er genoeg gas om aan de vraag te voldoen tijdens de koude maanden. Dit geeft iedereen – huishoudens en bedrijven – meer zekerheid over de levering van gas. Maar hoewel de gasvoorraden vol zijn, blijft de gasprijs onvoorspelbaar. Hoe kan dat en wat betekent dit voor je energierekening?
Hoe vol zijn de gasvoorraden?
De gasvoorraden in Europa waren eind augustus al voor 90% gevuld, de gasvoorraad in Nederland voor 87%. Daarmee loopt Europa voor op de doelstelling, want eigenlijk hoeft de voorraad pas op 1 november op dit niveau te zijn. Omdat de beperkte gasvoorraden van twee jaar geleden zorgden voor een flinke stijging van de gasprijs, is het belangrijk dat er genoeg gasvoorraad is voor de aankomende wintermaanden. Er is dan leveringszekerheid en dat helpt om een stijging van de gasprijs te beperken.
Niet ieder land kan evenveel gas opslaan. Daarom hebben Europese landen afgesproken dat ze elkaar hebben als ze in de winter niet genoeg voorraad hebben. Daardoor is de Europese vulgraad belangrijker dan de nationale vulgraad van de gasvoorraad.
De gasprijs blijft schommelen
De Europese gasvoorraden zijn dus bijna vol, maar dat betekent niet meteen dat de gasprijs stabiel blijft. De gasprijs wordt namelijk door meerdere factoren bepaald:
- Afhankelijkheid van vloeibaar gas (LNG): Nederland is sinds 2022 aan het afbouwen met gas uit Rusland. Aangezien Nederland vanaf 2026 helemaal geen gas meer afneemt van Rusland, wordt er veel vloeibaar aardgas uit andere landen geïmporteerd. Dit is duurder, omdat het moet worden vervoerd en bewerkt. Daarnaast is het risicovoller, omdat LNG wordt verkocht aan de hoogste bieder. Schepen met LNG-leveringen kunnen omkeren als een ander land meer biedt.
- Onrust in de wereld: spanningen tussen landen kunnen invloed hebben op de productie en transport van gas en daarmee kan het de energieprijzen beïnvloeden.
- Vraag en aanbod: hoeveel gas er deze winter nodig is, hangt vooral af van de temperatuur. Bij een koude winter wordt de vraag naar gas hoger, waardoor de prijs kan stijgen.
De invloed van de gasprijs op je energierekening
Als je een dynamisch energiecontract hebt, merk je schommelingen in de gasprijs meteen. Het tarief verandert namelijk elke 24 uur. Ook de tarieven van variabele energiecontracten worden meerdere keren per jaar aangepast. Als de gasprijs daalt, betaal je ook minder, maar als de gasprijs stijgt, ga je ook weer meer betalen. Dit kan – zeker met een koude winter en je meer gas gebruikt om je huis warm te houden – een hoge energierekening opleveren. Met een vast contract betaal je gedurende de looptijd van je contract hetzelfde. Je weet precies waar je aan toe bent, ook als het een koude winter wordt.
Bespaar op je energierekening
Wil je grip houden op je energiekosten? Dan zijn er een paar opties:
- Vast energiecontract: met een vast energiecontract weet je precies wat je per maand betaalt. Je kunt een vast energiecontract afsluiten voor 1, 2 of 3 jaar.
- Verlaag je gasverbruik: zet de thermostaat lager en kleed je warm aan. Verwarm alleen ruimtes waar je veel bent en sta minder lang onder de douche. Met een paar kleine aanpassingen kun je al besparen op je gasverbruik. Goed voor je portemonnee én je energierekening.
- Gebruik een energieverbruik-app: Een energie-app geeft je inzicht in je verbruik. Zo zie je direct welke apparaten veel energie verbruiken en waar je kunt besparen.
Energiecontracten vergelijken
Door energiecontracten te vergelijken, vind je het contract dat het beste bij je behoeften en verbruik past. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Heb je een geschikt energiecontract gevonden? Dan is het tijd om je contract aan te vragen. Wij regelen vervolgens je overstap.
Laat een reactie achter