Als je gaat verhuizen, komt er veel op je af en moet er veel worden geregeld. Van verhuisdozen vullen en meubels kopen tot de wifi aansluiten. Misschien wel het belangrijkste: gas, water en licht, waar je eigenlijk geen dag zonder kan. Maar hoe zit het eigenlijk met water en energie in een huurhuis? Wij leggen je precies uit hoe je in je nieuwe woning je aansluitingen regelt.
Inclusief of exclusief huurcontract
De maandlasten voor je huurhuis bestaan uit de ‘kale’ huurprijs, de kosten voor gas, water en licht (of alleen water en stroom) en vaak vaste servicekosten. In je huurcontract staat of de huurprijs ‘inclusief’ of ‘exclusief’ is. Bij een inclusieve huurprijs betaal je een vast bedrag per maand, waar naast de ‘kale’ huur ook de kosten voor gas, water en licht bij inbegrepen zitten. Het maakt dan niet uit hoeveel je verbruikt (soms is er een maximum).
Bij een exclusieve huurprijs betaal je alleen de ‘kale’ huur en ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten en betalen van gas, water en licht. Je hebt dan dus ook invloed op het soort contract en de leverancier die je kiest. Bovendien: hoe minder je verbruikt, hoe minder je betaalt.
Water aanvragen voor je huurwoning
We beginnen met het makkelijkste: water. Iedere regio in Nederland heeft een vaste waterleverancier, hierin is niets te kiezen. Als je gaat verhuizen, moet je je bij de leverancier in jouw regio af- en aanmelden. Blijf je in dezelfde regio wonen, dan moet je het nieuwe adres doorgeven aan je huidige waterbedrijf. Verhuis je naar een andere regio, dan meld je je af bij je huidige waterbedrijf en aan bij het waterbedrijf in je nieuwe regio. Ook als dit je eerste huurhuis is, meld je je hier aan. Doe dit zo snel mogelijk als je een datum en je nieuwe adres weet. Bij een verhuizing moet je altijd de waterstanden doorgeven, dus noteer deze op de dag van de sleuteloverdracht zowel in je oude als nieuwe huis. Als je zuinig omgaat met je waterverbruik, bespaar je op je maandlasten.
Gas aanvragen voor je huurwoning
Is er nog een gasaansluiting in je huurhuis? Dan zit dit meestal samen met stroom bij dezelfde energieleverancier. Maar gas en elektriciteit hóeft niet van dezelfde leverancier te komen. Er zijn leveranciers die die alleen elektriciteit of gas leveren, dus je kunt eventueel kiezen voor twee verschillende leveranciers. In sommige gevallen kun je niet overstappen naar een andere gasleverancier, bijvoorbeeld als je stadsverwarming hebt en je ook voor warm water geen cv-ketel hebt. Veel huurwoningen zijn tegenwoordig al compleet gasloos.
Elektriciteit aanvragen voor je huurwoning
Je gaat van je oude huis naar een nieuw huurhuis. Veel mensen vragen zich dan af of ze hun bestaande energiecontract moeten of kunnen meenemen, of dat je bij een verhuizing altijd een nieuw contract mag of moet afsluiten.
Ik ga verhuizen, wat moet ik doen?
Om te beginnen geef je een verhuizing altijd zo snel mogelijk door aan je huidige energieleverancier, uiterlijk twee weken voor de verhuizing. Maar voor energieleveranciers is een verhuizing geen geldige reden om een lopend energiecontract tussentijds op te zeggen. Dit contract neem je dus mee naar je nieuwe huis. Vaak kun je wel je termijnbedrag aanpassen. Misschien is je nieuwe huis energiezuiniger of verwacht je juist meer te verbruiken. Dan kun je je maandelijkse voorschotbedrag verlagen of verhogen.
En als ik met een vast contract toch wil overstappen?
Heb je een vast contract dat nog niet afloopt, dan kun je deze alleen opzeggen als je een opzegvergoeding betaalt, wat kan oplopen tot wel € 250. Maar als je een goed aanbod hebt gevonden voor een nieuw contract waarmee je flink op je maandlasten kunt besparen, kan het ondanks de opzegvergoeding, toch voordeliger zijn om over te stappen.
Hoe sluit ik een nieuw energiecontract af?
Loopt je contract af, mag je je contract opzeggen (bij een variabel energiecontract) of woonde je ergens waar je zelf geen energiecontract had (bijvoorbeeld bij je ouders)? Dan kun je voor je nieuwe woning een nieuw contract afsluiten. Een verhuizing kan een mooi moment zijn om te profiteren van een betere deal. Vaak bieden energieleveranciers een welkomstpremie bij nieuwe contracten. Kijk wel goed om wat voor korting het gaat en of het wel echt de moeite is om je hierdoor te laten verleiden. Sluit nooit telefonisch een energiecontract af, maar neem de tijd om de prijzen en contracten van verschillende aanbieders te vergelijken. Zo kun je het contract kiezen dat het beste bij je past en waarmee je het voordeligst uit bent.
Hoe kan ik goed prijzen vergelijken?
Om een goede vergelijking te maken, is het handig eerst te weten hoeveel energie je verbruikt per jaar en wat je daarvoor betaalt. Dit zie je op de laatste jaarafrekening van je leverancier. Natuurlijk is elk huis weer anders, misschien ga je groter of kleiner wonen, in een beter of minder goed geïsoleerd huis, maar het geeft je in ieder geval een richtlijn. In onze vergelijker kunnen wij je verbruik ook inschatten.
Wat voor soort energiecontract moet ik kiezen?
Er zijn twee verschillende soorten energiecontracten waar je bij Pricewise uit kunt kiezen: een vast of variabel energiecontract of een dynamisch energiecontract. Met een vast contract staat de prijs voor een bepaalde periode vast. Zo heb je zekerheid, want je weet dan vooraf precies wat je betaalt. Je hebt geen last van prijsstijgingen in de markt, maar profiteert ook niet van eventuele dalende energieprijzen. Bij een variabel contract mag de energieleverancier de prijs veranderen tijdens de looptijd van het contract. Meestal gebeurt dit twee keer per jaar, op 1 juli en 1 januari. Je kunt zo profiteren van dalende energieprijzen in de markt, maar bij een stijging daarvan ga je ook meteen meer betalen. Je hebt dus iets meer onzekerheid over je energiekosten, omdat deze prijs elk halfjaar verandert. Bij een dynamisch energiecontracten veranderen de tarieven voor stroom ieder uur en die van gas iedere 24 uur.
Moet ik m’n huidige energiecontract zelf opzeggen?
Ja, je moet het oude contract bij een verhuizing altijd zelf opzeggen, ook als je via Pricewise overstapt en/of een nieuw energiecontract afsluit. Geef bij het afsluiten van een nieuw energiecontract de dag van de sleuteloverdracht op als ingangsdatum.
Wat moet ik nog doen op de dag van de sleuteloverdracht?
Natuurlijk moet je op de dag van de sleuteloverdracht de champagne poppen om je nieuwe huurhuis te vieren, maar vergeet de meterstanden niet te noteren. Doe dit op deze dag zowel op je oude adres als in je nieuwe woning en maak er eventueel een foto van.
Ik was te laat met een energiecontract afsluiten, wat nu?
Is je energiecontract nog niet helemaal rond of ingegaan op de dag dat je verhuist? Geen zorgen, je komt niet zonder elektriciteit te zitten. Als de woning is aangesloten op energie, ontvang je gewoon energie van de netbeheerder. De kosten worden later verrekend.
Energierekening
Je eerste energierekening in je nieuwe huis. Wat staat daar eigenlijk allemaal op? Het is slim om je energierekening elke maand goed te bekijken. Dit geeft je inzicht in je verbruik, waardoor je ook ziet waar je zou kunnen besparen. Het kan er wat ingewikkeld uitzien, maar eigenlijk bestaat een energierekening uit slechts 3 onderdelen:
- Leveringskosten. Dit zijn je vaste leveringskosten (elke maand hetzelfde, een soort administratiekosten) en variabele kosten, oftewel de verbruikskosten. Deze kosten verschillen natuurlijk per maand en zijn bijvoorbeeld ook afhankelijk van het seizoen. Je kunt energie besparen, en dus ook kosten, als je slimme maatregelen treft.
- Netbeheerkosten. Deze kosten bestaan uit de kosten voor de aansluiting, voor het energietransport en de meter. Of je nu veel energie verbruikt of heel zuinig bent, op deze kosten heb je geen invloed. Je kunt ook geen netbeheerder kiezen, dit is per regio bepaald.
- Belastingen. Deze kosten gaan naar de overheid en bestaan uit: 21% btw en energiebelasting.
Bekijk ons voorbeeld van de energierekening en zie een uitgebreide uitleg bij alle onderdelen.
Laat een reactie achter