De lente is weer begonnen! Dat betekent jonge dieren, groene bomen en … meer zon! Een goed moment om na te denken over de aanschaf van zonnepanelen. Of misschien heb je ze al? Je kunt op internet veel informatie vinden over zonnepanelen. De ene website is optimistischer dan de andere, maar niet alle informatie klopt. Tijd om de feiten van de fabels te onderscheiden.
Fabels
Ik kan niet veel zonnepanelen plaatsen, dus ik heb er weinig aan
Heb je een klein dak? Dan kun je minder zonnepanelen plaatsen dan op een groot dak, logisch. Toch is het een beetje voorbarig om te zeggen dat je dan helemaal geen rendement uit je zonnepanelen haalt. Zonnepanelen komen namelijk in verschillende soorten en maten. Zo bestaan er bijvoorbeeld zeer efficiënte zonnepanelen met een hoog rendement. Deze zonnepanelen zijn duurder in aanschaf dan minder efficiënte zonnepanelen, maar leveren wel meer rendement. Daarbij heb jij een klein dak dus hoef je er ook niet zoveel aan te schaffen. Opgelost!
Ik heb geen geschikt dak of plaats voor zonnepanelen, dus ik kan geen zonnepanelen nemen
Geen zorgen, ook hieraan is gedacht. Als je geen geschikt dak op je woning hebt, kun je namelijk gebruikmaken van zonneparken. Zonneparken zijn velden met zonnepanelen, veelal gefinancierd door bedrijven. Deze bedrijven verkopen de opgewekte energie door aan energieleveranciers. Deze energieleveranciers leveren de opgewekte stroom weer door, zodat iedereen zonder geschikt dak ook gebruik kan maken van zonnepanelen.
In Nederland schijnt de zon nauwelijks, dus je hebt niks aan zonnepanelen
Deze fabel hoor je erg vaak. Het klopt dat we in Nederland minder zonne-energie opwekken dan in zonnige landen. Maar dit betekent niet dat zonnepanelen in Nederland niet rendabel zijn. Zonnepanelen wekken namelijk ook stroom op als het bewolkt is. In dit geval zijn zonnepanelen met monokristallijn het meest effectief. Deze zonnepanelen kunnen namelijk gefilterd zonnelicht omzetten in energie. Zo wek jij op bewolkte dagen ook zon op, en daar hebben we er nou wél weer genoeg van.
Zonnepanelen zijn een grotere investering dan wat ze terugverdienen
Zonnepanelen zijn een grote investering, daar kunnen we niet omheen. Maar zonnepanelen verdienen zichzelf wel degelijk terug. Zonnepanelen zijn de laatste paar jaren flink ontwikkeld en de techniek ontwikkelt zich sneller dan geruchten. De nieuwste zonnepanelen hebben namelijk een hoger rendement dan oudere zonnepanelen en verdienen zichzelf gemiddeld in minder dan tien jaar terug.
Zonnepanelen zijn helemaal niet goed voor het milieu
Zeker wel! Zonnepanelen zijn heel goed voor het milieu. Door middel van zonnepanelen kun jij je eigen energie opwekken via een natuurlijke bron. Hierdoor hoef je minder of zelfs helemaal geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens goed om CO2-uitstoot tegen te gaan. Win-win!
Feiten
Zonnepanelen kunnen gesubsidieerd worden
Je leest het goed! In sommige gemeenten zijn er subsidieregelingen rondom de aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast betaal je over je zelf opgewekte stroom geen tw, energiebelastingen of leveringskosten. Daarnaast is er de salderingsregeling. Wek je teveel stroom op? Dan kun je deze terugleveren aan het energiestroomnet. Dat heet salderen. En lever je meer terug dan je zelf verbruikt bij je energieleverancier? Dan kun je voor dat overige deel een terugleververgoeding ontvangen. Zo worden zonnepanelen wel héél aantrekkelijk.
Vergelijk en kijk welke leverancier het beste bij jou en je zonnepanelen past!
Zonnepanelen zijn waardeverhogend voor je woning
Wist je dat zonnepanelen de waarde van de woning verhogen? Zonnepanelen op het dak van je woning maken het huis bij verkoop gemiddeld € 5.000,- meer waard en deze waarde is nog hoger bij grotere installaties. In veel gevallen is de meerwaarde van je woning hoger dan de aanschafprijs van de set zonnepanelen. Die heb je dus al terugverdiend!
Zonnepanelen kunnen ook op een huurhuis geplaatst worden
Zeker! Ook op een huurhuis kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Je hebt hierbij twee mogelijkheden in eigendom van de zonnepanelen: je kunt als huurder zelf eigenaar worden of de verhuurder wordt eigenaar. Als er de mogelijkheid is om als huurder eigenaar te worden, kun je de zonnepanelen met toestemming van de verhuurder plaatsen. Heb je een gemeenschappelijk dak? Dan schaft de woningcorporatie de zonnepanelen aan en wordt de opgewekte stroom onder bewoners verdeeld.
Zonnepanelen zijn een onuitputtelijke energiebron
Voor zover wij weten zal de zon de komende 100 jaar niet stoppen met schijnen, gelukkig maar! Dit betekent dat wij, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, ons hele leven nog kunnen genieten van duurzame energie van de zon.
Met zonnepanelen kun je geld besparen
Ja ja, zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee! Wist je dat je via zonnepanelen gemiddeld € 500,- per jaar kunt besparen? Als dat geen goed nieuws is! Benieuwd hoeveel jij precies kunt besparen? Vul je gegevens in op onze energievergelijker en bekijk de deals.
Simone
Voor een zonnepaneel hoeven geen grondstoffen gebruikt te worden? Hoe worden ze gemaakt…
ilse
ik heb een aanbieding gekregen van de woningbouw. 2,90 per maand per zonnepaneel. ik ken nog niet alle ins and outs. maar zou hier graag advies over willen
Merel van Hengstum
Hoi Ilse,
Excuses voor de late reactie! Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met onze klantenservice op https://www.pricewise.nl/contact/. Dan kunnen wij met je meedenken en bekijken wat het beste is voor jouw situatie.
Groetjes,
Merel