Roos Stallinga houdt van fietsen. Vooral van de beleving ervan. Dat ontdekte de psychologe zo’n veertien jaar geleden in New York. Over haar fietservaringen daar schreef ze zelfs een boek: Ride with me NYC. Nu maakt ze zich met CycleSpace sterk voor meer fietsers in de wereld. “Want fietsen maakt gelukkig, zorgt voor meer sociale interactie en is beter voor het milieu,” zegt ze. Dáárom is Roos tot 26 juni op het terrein van FabCity te vinden. Gezellig, hoor. Wij reden even met haar mee – figuurlijk dan.
Fietsen is de toekomst
The future is already here – it’s just not very evenly distributed, staat geschreven op de wand bij CycleSpace. Klopt als een bus. Of eigenlijk als een fiets, in dit geval. In FabCity laten de bewoners namelijk met bestaand materiaal zien hoe de stad er later uit kán zien. Voor Roos betekent dat meer fietsers. Véél meer fietsers. “Fietsen is de toekomst. We denken dat er in 2030 wereldwijd 1 miljard extra bij zijn gekomen,” vertelt ze. “Een fietsstad als Amsterdam kan een leidinggevende rol spelen in deze ontwikkeling.”
Nederland is bijzonder
“Veertien jaar terug studeerde ik psychologie in New York. Als ik ergens heen moest, ging ik altijd met de fiets. Daar werd ik me ervan bewust dat het bijzonder is wat we in Nederland hebben.” Roos doelt op het feit dat fietsen in Nederland zo normaal is. We hebben hier veel fietspaden, gunstige fietsomstandigheden en héél véél fietsers. “Nu deel ik fietskennis uit Nederland met andere landen. Zo helpen we om fietsen wereldwijd te motiveren én mogelijk te maken.”
Sociale kant van fietsen
Als psychologe (en kunstenaar) ziet Roos de fiets als meer dan alleen een vervoersmiddel. “Fietsen heeft een psychologische kant. Fietsend voel je je meer betrokken bij de omgeving dan in de auto. Je leert mensen sneller kennen en het verlaagt drempels,” zegt ze. “Het maakt de wereld leefbaarder, mensen gelukkiger en zorgt voor meer sociale interactie.” Met dat laatste doelt ze natuurlijk niet op het appen en Facebooken dat veel Nederlanders op de fiets doen.
Geen fietsfanaat, maar wil je wel graag minder CO2-uitstoot veroorzaken?
Ga energie vergelijken en vind een een groen energiecontract.
Minder smog, meer ruimte
Meer fietsers – en minder brandstofslurpers – is ook nog eens goed voor het milieu. “De fiets zelf is een duurzame techniek. En als er meer gefietst wordt is er minder CO2-uitstoot. In China zouden ze smog tegen kunnen gaan, bijvoorbeeld, door veel meer te fietsen.” Verder zijn er nog andere voordelen: minder auto’s betekent méér ruimte. “Er zijn minder parkeerplekken nodig. In plaats daarvan kunnen we groen aanleggen.”
Rij mee met Roos
Tijdens FabCity geeft Roos samen met collega’s van CycleSpace lezingen, workshops en doen ze onderzoek. Verder voeren ze debat. En alles natuurlijk in het teken van fietsen. Als FabCity voorbij is, wil de groep op een vaste locatie in Amsterdam werken. “Dat zou ik graag combineren met schrijven.” Fietsfanaat Roos is namelijk bezig met een nieuw boek. Deze keer houdt ze het iets dichter bij huis: ze neemt ons mee door Amsterdam. Fijn, want fietsen in onze hoofdstad is soms best een kunst.
Laat een reactie achter