Het huisje lijkt van buiten niet heel bijzonder. Toch is er iets anders aan. Het is namelijk gemaakt van hennep. Leuk, daar schreven we al eens over! De blonde bewoner steekt zijn hoofd door de deur: “Kan ik je helpen?” Het is Koen van Oostende, een van de initiatiefnemers van de Hemp Collective. “Hennep heeft veel potentie,” vertelt hij. “Het heeft een medicinale werking, hoge voedingswaarde en je kunt er textiel, bioplastics en papier mee maken.” En het is dus ook nog eens duurzaam en geschikt als bouwmateriaal. Koen, hoe zit dat?
Plantje met potentie
“Duizenden jaren lang was hennep een grondstof waarmee veel werd gewerkt. Niet om te roken, maar om materialen van te maken. Zo zijn de eerste bijbels gedrukt op henneppapier, maakte de VOC er zeilen en touwen van en waren de eerste spijkerbroeken van henneptextiel. Henry Ford bouwde een auto van hennepmateriaal, die wagen reed zelfs op hennepolie. De potentie van dit plantje is al lang en breed bekend. Daar geloof ik in,” zegt Koen enthousiast. Het is een duurzaam middel, daarom staat Koen met het hennephuis op het FabCity-terrein.
Slechte naam onterecht
Samen met zijn collega’s van de Hemp Collective wil Koen ervoor zorgen dat hennep weer positief op de kaart komt te staan. “Hennep kende een neergang omdat het erg arbeidsintensief te bewerken is. Daar kwamen industrieën bij die hennep in een negatief daglicht wilden zetten.” Dat lukte, want producten als katoen en het papier dat we nu kennen, namen het over van hennep. “Negentig jaar lang is hennep weggeweest als grondstof. Nu proberen we deze weer terug op de markt te brengen.”
Heb je geen hennephuis – en die kans is groot -, maar wil je wel wat duurzamer leven?
Dan kun je gewoon op meerdere manieren letten op je energieverbruik
Hennep, water en kalk
In het hennephuis zijn allerlei biobased materialen te vinden. “Hennep is het hoofdingrediënt,” vertelt Koen. Aan de buitenkant zie je bamboeplanken en op de vloer ligt laminaat van geperst riet en gras. De muren en het dak zijn gemaakt van HempCal, een soort hennepbeton. “Hiervoor worden de houtachtige stengels van de hennepplant gebruikt. Deze worden wel vier meter hoog.” Hennepbeton wordt gemaakt door de houtachtige kern te mengen met kalk en water. “Dat ziet er zo uit,” zegt Koen terwijl hij naar een pilaar naast het huis wijst.
Gezond binnen- (en buiten)klimaat
“Hennepbeton ademt. Dankzij de hennep heeft de muur een damp-open structuur. Zo kan er lucht en vocht in en uit de woning. Hierdoor ontstaat een ademend binnenklimaat.” Hoe is de isolatie dan? “De isolatiewaarde van hennep is hoger dan die van veel andere materialen. Het plantje is ook goed voor het milieu. Als hennep nog geen bouwmateriaal is, en dus nog plant, haalt deze vier keer zoveel CO2 uit de lucht als de meeste bomen. “Daarnaast neemt het nog veertig jaar CO2 op als de woning eenmaal staat.” Ook goed voor het buitenklimaat dus.
Duurzaam betekent vaak ‘minder’
Koen komt over als een bewuste jongen die voor duurzaam gaat. Klopt dat? “Ik leef best duurzaam,” zegt hij. “Het is alleen zonde dat duurzaam nu nog gelijk lijkt te staan aan minder. In plaats daarvan zouden we dat ‘minder’ moeten vervangen door méér van een nieuw, duurzaam alternatief.” Goed idee. Misschien zien we dan over een paar jaar ook wel méér hennephuizen. “Duurzaam groeit en gaat de norm worden. Hennep zal daar een grote rol in spelen,” sluit Koen het verhaal over zijn hennephuis af.
Wil jij het hennephuis bezoeken? Dat kan in FabCity tot en met 26 juni. Daarna reist het demohuis door Nederland.
Laat een reactie achter