Iedere Europeaan moet verzekerd zijn van ‘betrouwbare, duurzame en betaalbare energie’. En daarom moet er één gezamenlijk Europees beleid komen. Daar maakt de Europese Unie zich sterk voor. Woensdag kwamen zij met de strategie.
Een gemakkelijke taak wordt het niet om te fuseren tot één energie unie. Nu heeft ieder land nog zijn eigen energiebeleid. Frankrijk zit volop in de kernenergie, Nederland heeft een gasbel en Denemarken juist veel windenergie. Energie ligt vaak politiek gevoelig. Maroš Šefčovič, vice-voorzitter van de beoogde Energie-unie noemt de fusie tot één Europese Energie Unie het ‘meest ambitieuze energieproject sinds de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal’.
Door met één stem te spreken over energie wil de EU tegenwicht bieden aan energiepartners als Poetin. De EU is de grootste energie-importeur ter wereld. Ze voert 53 procent van haar energie in, jaarlijks voor zo’n 400 miljard euro per jaar. De prijzen voor stroom liggen in Europa 30 procent hoger dan in de VS, voor gas meer dan 100 procent.
Door de Europese energienetwerken beter op elkaar aan te sluiten, zou er per Europeaan zo’n 80 euro per jaar bespaard kunnen worden, schatte de EU gisteren op de presentatie.
De EU benadrukt ook het belang om over te gaan op hernieuwbare bronnen, maar milieuorganisaties vrezen dat het milieu ondergesneeuwd wordt door de economische belangen.
Wel is er volgens Šefčovič een wereld aan energie te winnen als Europeanen zuiniger met energie om gaan. 75 procent van de huizen in de EU is nu energie-inefficiënt.
Laat een reactie achter