Als je een energiecontract afsluit, kun je vaak kiezen tussen een enkel tarief of dubbel tarief. Maar wat is het verschil en welk tarief is in jouw situatie voordeliger? En wat moet je doen als je nog een oude meter hebt? We leggen het in deze blog aan je uit.
Het verschil tussen enkel en dubbel tarief
Bij een enkel tarief betaal je altijd hetzelfde tarief per kWh. Bij een dubbel tarief betaal je een hoger tarief tijdens piekuren (doordeweeks overdag) en een lager tarief tijdens daluren (’s avonds, ’s nachts en in het weekend). Hoe laat de piek- en daluren precies zijn, verschilt per verzekeraar en regio. Het dubbel tarief wordt ook wel het piek- en daltarief genoemd.
Enkel tarief of dubbel tarief: wat is voordeliger?
Welke optie voordeliger is, hangt af van je verbruikspatroon en de tarieven van je energieleverancier:
- Verbruik jij vooral overdag? Een enkel tarief is dan vaak goedkoper, omdat het piektarief bij dubbel tarief hoger is.
- Verbruik jij vooral ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend? Dan is dubbel tarief meestal voordeliger.
Enkel of dubbel tarief met zonnepanelen
Als je zonnepanelen hebt, kun je het beste kiezen voor een enkel tarief. Hiermee wordt alle stroom die je opwekt op elk moment van de dag weggestreept tegen de stroom die je gebruikt (salderen). Zo kun je volledig profiteren van de stroom die je zelf opwekt.
Bij een dubbel tarief betaal je ’s nachts minder, omdat het dan daluren zijn. Omdat je overdag meestal meer stroom opwekt dan verbruikt, kun je niet al die stroom gebruiken en zo de hogere piektarieven vermijden.
Goed om te weten: sommige energieleveranciers willen stimuleren dat je overdag stroom verbruikt, omdat er veel aanbod is van zonne-energie. Zij draaien daarom de tarieven om. Het is dan juist ’s nachts en in het weekend duurder om stroom te verbruiken en overdag goedkoper. Controleer de tarieven van je energieleverancier goed voordat je kiest voor enkel of dubbel tarief. Ook kun je – als je zonnepanelen hebt – bij sommige energieleveranciers alleen klant worden als je ook een slimme meter hebt.
Slimme meter nodig voor dubbeltarief
Tot 2021 kon je een oude dubbele meter gebruiken voor het dubbel tarief. Deze meter schakelde automatisch tussen piek- en daltarief via het TF-signaal. Dit signaal is in 2021 uitgeschakeld, omdat de techniek verouderd en kostbaar was. Heb je deze oude, dubbele meter nog? Dan heb je nu automatisch enkel tarief. Wil je weer gebruikmaken van dubbel tarief? Dan heb je een slimme meter nodig. Deze schakelt automatisch tussen piek- en daltarief.
Dubbel tarief omzetten naar enkeltarief
Heb je nu dubbel tarief, maar wil je liever enkel tarief? Neem dan contact op met je energieleverancier. Het omzetten is meestal gratis, soms moet je een relatief klein bedrag betalen.
Bespaar op je energiekosten
Of je nu kiest voor enkel of dubbel tarief, je kunt altijd besparen op je energiekosten door energieleveranciers te vergelijken. Met onze energievergelijker zie je direct welk energiecontract bij je past en hoeveel je maandelijks betaalt. Overstappen is binnen een paar minuten geregeld en daardoor kun je eenvoudig besparen!
T.Bruens
Hoe schakelt die zogenaamde ”slimme” meter dan van dag naar dal tarief? Zonder stroom impuls? Is die dan echt zo ”slim” ? Ik heb trouwens geen slimme meter maar een andere dubbele meter. Daar hoor of zie ik niets over.
Judith Hof
Goedemiddag,
Bedankt voor je vraag, graag reageer ik daar op.
De digitale (slimme) meter schakelt zelf tussen het dag- en nachttarief. Dat gebeurt met een interne klok/schakelaar. Er is dus geen signaal van buiten (TF) nodig, zoals bij de analoge meter wel het geval is. De meterstanden van de digitale meter worden overigens verzonden via het mobiele telefoonnetwerk (GPRS of CDMA).
Mocht je nog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen via https://www.pricewise.nl/contact/.
Vriendelijke groet,
Judith
Ir J.C. de Jong
Burgers hebben niet om een smartmeter gevraagd. Bovendien is bekend dat de smart meter schadelijk is voor de gezondheid van mensen vanwege de EM straling en dat is de reden dat veel mensen de smartmeter niet hebben geaccepteerd. Ik heb nog geen enkel verhaal gezien die de bezwaren en gevaren van 5G weerlegt. En er zijn wel meer dingen waarom de smartmeter alleen maar nadelig is voor burgers zoals de piekstroom waardoor je automatisch naar een hoger piekstroom tarief moet.
Dat het moeilijk zou zijn om het verschil tuseen dag en nacht tarief aan te sturen is 100 % onzin !!! Het is niet meer dan een flagrante leugen om met een krankzinnig verhaal te komen dat een speciale monteur uit Zwitserland zou moeten komen. Blijkbaar is er geld genoeg om deskundigen in te huren om een complex smartmeter verhaal te laten draaien !!
Het is de hoogste tijd dat we overschakelen naar gratis Tesla energie in plaats van een eenvoudig systeem complex te maken. Stop alsjeblieft met deze onzin van windmolens, zonnecellen, warmtepompen en andere onzin. Ik weet precies wat er gaande is en dit is allemaal niet in het belang van de burgers.
Will Eisinga
ik heb al 10 jaar geen gas. geen gasaansluiting. Energiehuis zonder gas, Zonnepanelen, Inductiekoken, Warmtepomp Hoge Temperatuur. Laadpaal en EV, rijden op stroom van het dak.
klaar met de energietransitie. geen gas, geen benzine geen diesel.
met slimme meter gaat alles automatisch perfect, al 10 jaar.