De totale kosten van een energiecontract tonen op basis van je eigen verbruik? Bij Pricewise doen we dat al sinds jaar en dag. Maar ook de energieleveranciers moeten dat nu doen. Energiewaakhond ACM heeft samen met energieleveranciers nieuwe richtlijnen afgesproken die sinds 1 januari 2015 van kracht zijn.
Leveranciers moeten zorgen dat klanten hun energiecontract en rekening begrijpen. En klanten moeten alle informatie krijgen die nodig is om zelf een juiste vergelijking te maken.
Dat is mooi voor jou als energieconsument! Claims als ‘vijftig procent korting op energie’ en ‘zeker dalen’ van leveranciers kun je nu zelf op waarde schatten. Daarnaast word je tijdig op de hoogte gebracht als je energieprijzen veranderen. Handig als je contract bijna afloopt, of een contract met variabele energieprijzen hebt. Dan kun je op tijd switchen, mocht je iets anders willen.
Zelf vergelijking maken
Vanaf nu kun je eenvoudiger zelf een vergelijking maken om te zien welk energiecontract bij je past. Heb je geen zin om dat zelf te doen? Besteed het vergelijkingswerk dan aan ons uit. We laten je veel van de leveranciers zien en geven je een eerlijke vergelijking. Bovendien vind je dikwijls een energiedeal die voordeliger is dan bij de energieleveranciers zelf!
Afspraken
Alle afspraken nog even op een rij. Leveranciers zijn verplicht om:
- aanbiedingen alleen te doen op basis van jouw echte energieverbruik;
- duidelijke begrippen te gebruiken die bij alle leveranciers hetzelfde zijn;
- álle kosten te tonen voordat een consument een contract aanvraagt;
- altijd de jaarkosten te tonen (zodat je kunt vergelijken met de eindafrekening van de leverancier die je nu hebt)
- de precieze kosten voor je netbeheerder te tonen (die zijn per netbeheerder verschillend);
- hun klanten op tijd en persoonlijk veranderingen in tarieven door te geven.
Het duurt nog wel even voordat alle energieleveranciers zich écht aan de nieuwe regels houden. Het kost ze nog wat tijd om aanpassingen te doen. Vanaf 1 juli 2015 kun je er echt van op aan dat alle leveranciers zich houden aan deze regels die alle energiecontracten begrijpelijk en transparant maken. Zoals je die bij ons vindt in de energievergelijker.
Eerder al kwamen experts in de energiebranche tot de conclusie dat consumenten vaak niets van hun energierekening begrijpen.
Laat een reactie achter