Het aanpassen van het energielabel blijkt veel goedkoper dan verwacht. Werd eerder nog aangenomen dat het een paar tientjes zou kosten, in de praktijk vragen energiedeskundigen een paar euro’s. Vraag is of mensen het energielabel dan wel serieus gaan nemen.
Het voorlopige energielabel. Misschien heb je ‘m al ontvangen en anders ontvang je hem deze maand. De overheid stuurt iedere huiseigenaar er een toe. Verkoop of verhuur je je huis, dan is het de bedoeling dat je die omzet naar een definitief label. Doe je dat niet? Dan staat je een boete te wachten tot € 405 euro. Geen kleine bedragen, en daarmee hoopt de overheid het energielabel extra belang te geven.
Duurzaamheid geen issue
Het doel van het energielabel is om mensen te stimuleren hun huis energiezuinig te maken. Daarmee is het een belangrijk middel in de strijd om duurzaam energiebeleid in Nederland.
Maar de belangstelling voor het label is niet positief te noemen. Het bestaat al sinds 2008, zonder verplichtstelling. In de praktijk bleek het tot weinig actie te leiden. Ook nu er een boete staat op het ontbreken van een definitief energielabel, blijven de reacties lauw. Op social media zijn de berichten meer negatief dan positief en verschillende kranten schrijven kritisch over het label.
Met de boete wil de overheid stimuleren dat het energielabel er serieus toe gaat doen. Maar het definitieve label blijkt nu voor een habbekrats aan te vragen.
Zolang Nederlanders niet zelf de waarde en noodzaak inzien om zuiniger om te gaan met energie, blijft ook dit verplichte energielabel een wassen neus.
Laat een reactie achter