De energiemarkt is vandaag de dag grillig wat betreft prijszetting. De marktprijzen fluctueren flink. Dit heeft zijn weerslag op de consumentenprijzen. De aantrekkingskracht van vaste prijzen en contracten op consumenten is zo groot, dat bepaalde vaste contracten regelmatig uitverkocht zijn. Net zoals bij vliegtuigstoelen, zijn er soms nog maar een handjevol energiecontracten verkrijgbaar als het druk is (op=op). Dit is een betrekkelijk nieuw fenomeen op de energiemarkt.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Het aanbod van vaste prijs contracten is soms snel uitverkocht, ondanks de duizenden beschikbare contracten. Dit leidt meestal tot nieuw aanbod van de leverancier of keuze van de klant voor een alternatief. Momenteel is er veel vraag naar vaste contracten. Wij zien dat gemiddeld 20-25 procent van de overstappers kiest voor een meerjarencontract en 70 procent voor een contract van een jaar. Vroeger sloot gemiddeld 10 procent een meerjarencontract af. De vraag naar langer vast is dus verdubbeld en dat zien we terug in het uitverkochte en wisselende aanbod.”
Een energieaanbod is persoonlijk in de zin van je verbruik. Het verschilt per huishouden, adres en verbruik, dit heet ook wel aanbod op maat. De prijs is dus voor iedereen anders. Vanwege de snel veranderende markt kopen de meeste energieleveranciers hun elektriciteit en gas in beperkte ‘batches’ in om hun eigen risico te dekken of spreiden. Door de toenemende vraag naar meerjarige energiecontracten is het aanbod regelmatig uitverkocht en komt er vaak weer nieuw aanbod. Zo kan het zijn dat het aanbod van dag tot dag verschilt.
Autoriteit Consument & Markt waarschuwt voor tikkende klok
Onlangs waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor bedrijven die doen alsof een aanbieding vervalt zodra de tijd om is. Webshops zetten naast een aanbieding een klokje dat aftelt, een countdowntimer. Als de tijd om is, zou de aanbieding niet meer geldig zijn. Consumenten worden met een timer aangezet om sneller over hun aankoop te beslissen dan ze misschien willen. In de energievergelijker is dat niet het geval: het aanbod is beschikbaar of (bijna) op. Dit heeft dus niks met tijd te maken, maar met voorraad. Het is vergelijkbaar met hotelkamers.
Meer dan helft Nederlanders betaalt meer dan het prijsplafond
In zijn kamerbrief van 23 juni schrijft minister Rob Jetten dat nog altijd ongeveer de helft van de Nederlanders meer dan het prijsplafond voor stroom en gas betaalt. Wij verwachten daarom dat er nog veel mensen zullen gaan overstappen. Dit houdt ook verband met het feit dat deze groep een variabel contract en prijs heeft.
Hans de Kok: “Het feit dat nog steeds bijna de helft van de Nederlanders meer betaalt dan het prijsplafond voor stroom en gas is erg zonde en vooral onnodig. Al enkele maanden bieden energieleveranciers weer tarieven aan onder het prijsplafond. Wij doen er alles aan om zoveel mogelijk vaste prijzen en meerjaren aanbod voor de beste en lage prijzen van zoveel mogelijk (bekende) leveranciers op de Pricewise energievergelijker te krijgen en houden.”