Zomervakantie! Ontspannen in het zonnetje, afkoelen in het zwembad of struinen door pittoreske plekjes. Of je dat het buitenland opzoekt of in Nederland blijft, je wilt je huis goed achterlaten en geen onnodige energie verbruiken terwijl je weg bent. Met deze tips weet jij precies hoe je energie bespaart tijdens je vakantie. Dat is nog eens relaxed rijk worden.
1. Haal stekkers uit stopcontacten | 5. Zet boilers uit |
2. Zet de koelkast en vriezer uit óf gooi ze vol | 6. Sluit water af |
3. Zet de verwarming laag of uit | 7. Check, check, dubbelcheck |
4. Schakel lampen uit |
1. Haal stekkers uit stopcontacten
Dé makkelijkste tip om energie te besparen tijdens je vakantie: haal stekkers uit het stopcontact. Je kijkt als je weg bent toch geen tv, zit niet achter de computer, luistert niet naar de radio en zet geen koffie. Vergeet ook de stekker van je wekker niet. En van het wifi-modem. Doe dit ook als apparaten in stand-by-modus staan, want dat scheelt weer sluipverbruik. Loop maar eens een rondje door je huis en controleer hoeveel stekkers je uit het stopcontact kunt halen. Zijn er misschien meer dan je denkt. Wel even opletten dat je niet per ongeluk een alarminstallatie uitschakelt. Dan baal je als een stekker.
2. Zet de koelkast en vriezer uit óf gooi ze vol
Koelkasten en vriezers verbruiken veel energie om koel te blijven, zeker met tropische temperaturen. Om energie te besparen, zijn er twee opties: schakel de koelkast en vriezer uit en trek de stekker uit het stopcontact óf gooi ze he-le-maal vol met eten en drinken. Kies je voor de eerste optie? Ontdooi je vriezer eerst voordat je de stekker eruit trekt, anders ligt je woonkamer binnen no-time vol met water. Laat de deur op een kiertje staan om schimmel te voorkomen. Wil je de boel aan laten staan? Gooi beide dan vol met eten en drinken. Een volle koelkast en vriezer verbruikt minder stroom.
PS: De vriezer zo nu en dan ontdooien is sowieso geen overbodige handeling. Door een ijslaag – of ijsberg – in de vriezer gaat het energieverbruik namelijk flink omhoog.
3. Zet de verwarming laag of uit
Zwoele zomer? Dan is het niet nodig om je woning te verwarmen. Zeker niet als je op vakantie bent. Zet daarom de verwarming zo laag mogelijk of helemaal uit. Wil je niet terugkomen van vakantie in een koud huis? Met een slimme thermostaat regel je de temperatuur van een afstand. Dan zit je er in je eigen huis warmpjes bij – zeker als die zwoele zomer toch een koele zomer blijkt.
Wil je extra vakantiegeld? Vergelijk energie!
4. Schakel lampen uit
Liggen de koffers in de auto en ben je klaar om te vertrekken? Vergeet niet de lampen uit te schakelen. Bang voor inbrekers als de boel donker is in en rondom het huis? Met een tijdschakelaar zorg je ervoor dat lampen branden op specifieke tijden, bijvoorbeeld in de avonduren. Zo lijkt het alsof er leven in de brouwerij is. Zo bespaar je energie én houd je inbrekers op afstand. Twee vliegen in één klap!
5. Zet boilers uit
Boilers verwarmen water continu en dat verbruikt veel energie. Niet nodig natuurlijk, als je op vakantie bent. Zet daarom de elektrische-of keukenboiler uit of lager als je op vakantie bent. Let op: zet ‘m niet lager dan 60 graden. Spoel bij terugkomst de leidingen door en warm de boiler door. Wil je altijd energie besparen met je boiler? Dan is een zonneboiler misschien wel wat voor jou!
6. Sluit water af
Door water af te sluiten, bespaar je niet meteen energie. Maar je weet zeker dat er geen – of minder snel – waterschade ontstaat terwijl jij op vakantie bent. En dat bespaart je uiteindelijk een hoop stress én geld. Doen dus!
7. Check, check, dubbelcheck
Zo, nu ben je klaar om op vakantie te gaan! Bijna dan, want controleer voor je weggaat of je het gas hebt uitgezet. Je bent niet de eerste zijn die terug naar huis rijdt door die brandende vraag: ‘Heb ik het gas wel uitgezet?’. Ook al weet je eigenlijk bijna 100% zeker dat je alle knopjes terug hebt gedraaid. Je kunt de gastoevoer ook altijd afsluiten als je langere tijd weg bent. Zo weet je zeker dat je jouw huis veilig achterlaat als je op vakantie gaat. Het heeft overigens geen effect op de energierekening, want bij gas is er – gelukkig – geen sprake van sluipverbruik.
En nu… (voorbereiden) op vakantie! Veel plezier.
Dit artikel is eerder verschenen op 8 augustus 2018, maar herschreven op 25 juli 2023.
Laat een reactie achter