E-mail, e-reader, e-sigaret… allemaal producten die een minder moderne, niet elektrische variant vervangen. Zo zijn er nog veel meer alternatieven op stroom die de wereld veroveren en het dagelijks leven veranderen. Welke e-dingen zijn er, welke ken je nog niet en welke gebruik je al? En net zo interessant: wat vervangen deze e-tjes?
Ook wel elektronische post. De e-mail is een van de eerste e-tjes. In 1971 werd de eerste e-mail verstuurd via het internet, maar deze manier om berichten te versturen werd pas populair in 1995. Logisch, aangezien mensen vanaf dat moment meer gebruik gingen maken van het internet. E-mails besparen heel veel tijd. Waar papier vaak heel wat kilometers aflegt voordat het de ontvanger bereikt, wordt een mail binnen een muisklik afgeleverd. Naast e-mail, is er ook de specifieke e-card; het wenskaartje dat je online kunt versturen. Al is een groot deel van deze online wenskaarten ondertussen wel vervangen door WhatsApp- en Facebook-wensen.
E-reader
E-readers, e-books en de e-pub (nee, geen kroeg, maar het bestandsformaat van veel Nederlandse e-books). Het papieren boek wordt steeds vaker vervangen door de dunne, lichte en makkelijk te vervoeren concurrent. Heel makkelijk. Het enige wat je moet doen, is het apparaat soms even van energie voorzien. Naast e-books zijn er ook e-papers en e-zines – elektrische magazines. Milieuvriendelijk is al dat e-leeswerk wel: geen bomen die hiervoor worden gekapt. Ook geen drukkosten, maar helaas wel failliete boekenwinkels.
E-sigaret
Vaarwel peuk, hallo e-sigaret. Wil je stoppen met roken, maar is het lastig om dat in een keer te doen? Dan is de kans groot dat je een uitstapje maakt naar de e-sigaret – en dat je daar misschien wel een hele tijd in blijft hangen. Met een elektrische sigaret kun je de hoeveelheid nicotine die je naar binnen werkt langzaamaan afbouwen. En je kunt zo zelfs roken zonder dat je nicotine binnenkrijgt. Wat rook je eigenlijk met een e-sigaret? Juist, e-juice, ook wel e-liquid. Gezonde manier van roken, al zijn er ook weer onderzoeken die uitwijzen dat zo’n e-smoker ook niet helemaal gezond is. Naast de e-sigaret is er ook de e-joint.
E-ticket
Waar je een decennia geleden nog voor het postkantoor moest liggen om als eerst een kaartje voor dat gewilde concert te bemachtigen, is het tegenwoordig het belangrijkste om op tijd achter je computer te zitten. Dat is de snelste weg om een ticket te kopen. Je krijgt het kaartje via e-mail binnen en kunt de mail, met QR-code, tonen als entreebewijs. Uitprinten hoeft eigenlijk bijna nooit meer. Niet alleen voor optredens, ook voor reizen is er steeds vaker sprake van een e-ticket. Denk aan vliegtickets, maar ook bij de NS kun je reizen met een e-ticket.
E-rides
Vervoersmiddelen vervangen door elektrische varianten… Het gebeurt steeds meer. En geen e-ding dat zoveel is en wordt besproken als de elektrische auto’s. Vooral door het maatschappelijk belang; het verminderen van de CO2-uitstoot en de energiedoelstellingen. Veel merken brachten en brengen elektrische modellen op de markt, velen met een e-naam, zoals e-Golf, e-tron en e-Up!. Waar de elektrische auto in de beginjaren een fortuin kostte, zijn de aanschafkosten anno 2019 een stuk lager. Ook is er een groot belastingvoordeel en betaal je bijvoorbeeld minder wegenbelasting. Er zijn ook nog e-motors, e-bikes, e-scooters en e-steps. Leuk weetje: er is ook een elektrische Formule 1: de Formule E.
E-banking
Oftewel: internetbankieren. Online regel je veel van je bankzaken, je hoeft geen losse bankafschriften meer te verzamelen in een mapje en een bezoekje aan de bank of het postkantoor is in veel gevallen ook niet meer nodig. Dat laatste kan trouwens niet eens meer; het laatste officiële postkantoor van Nederland sloot in november 2018. Wel zijn er nog postpunten, zoals in Bruna, Primera, supermarkten en andere locaties waar je pakketjes kunt af- en ophalen. Naast e-banking is er ook e-pay(ment). Bij online aankopen kun je vaak direct online afrekenen. Handig, geen acceptgiro en je betaling is dus meteen geregeld.
E-health
Door e-health wordt zorg wat toegankelijker en minder tijdrovend. Zorgverleners en patiënten kunnen diagnoses, uitslagen en informatie uitwisselen via online consulten. Het consult op locatie wordt hierdoor vervangen. En dat scheelt een hoop (wacht)tijd. Ook kan e-health de drempel lager maken als er sprake is van schaamte; anoniem contact is mogelijk. En doordat er een gezondheidsomgeving is voor elke patiënt, hoef je je medische verhaal niet telkens opnieuw te vertellen.
E-learning
Om een studie te volgen, hoef je lang niet altijd meer fysiek in de schoolbanken te zitten. Je kunt ook thuis achter je computer studeren. Je hebt verder alleen internet nodig – en een nodige dosis motivatie en doorzettingsvermogen. E-learning kan een hoop reistijd besparen, je hebt beschikking tot actuele kennis en je kunt altijd en overal studeren. Op scholen zelf wordt er ook steeds meer gebruikgemaakt van lessen op computers en laptops. Die manier van leren valt ook onder e-learning.
E-sports
Met e-sports, ook wel e-games, wordt niet gedoeld op de virtuele sportlessen in de sportschool. Het gaat hier om het competitief spelen van computerspellen. Zoals League of Legends, StarCraft en Counter-Strike. Er bestaan zelfs e-sporttoernooien. De grootste is World Cyber Games, een imitatie van de Olympische Spelen, waarbij ook de openingsceremonie niet ontbreekt.
E is overal
Het e-component is overal. Niet alleen voor producten en diensten wordt tegenwoordig vaak een e geplakt. Ook veel bedrijfsnamen bevatten e-. Denk aan eBay en e-Matching. Grote kans ook dat er nog tal van e-producten en e-diensten zijn. Heb jij interessante om met ons te delen? Vertel het ons dan vooral!
Laat een reactie achter