Ein-de-lijk weer op vakantie. Even welverdiend niets doen of juist sportief doen en op avontuur. Dat geweldige ‘ik geniet van het leven’-gevoel kan als sneeuw voor de zon verdwijnen door een ongeval of een onverwachte ziekenhuisopname. Helemaal als je geen EHIC (European Health Insurance Card) mee hebt. Waardoor je de rekening van de zorg moet voorschieten. Met de EHIC wordt de rekening (als je in een EER-land bent) meestal doorgestuurd naar je zorgverzekeraar in Nederland. De EHIC is namelijk hét bewijs dat jij beschikt over een basiszorgverzekering. Meenemen is dus érg handig. Wat moet je allemaal weten over deze Europese zorgpas?
Zorgpas en EHIC als combinatiepas
Sommige zorgverzekeraars geven je standaard een combipas. Hierop staat aan de ene kant de zorgpas – de kaart die je altijd van de zorgverzekeraar krijgt – en aan de andere kant de EHIC. De zorgpas is heel belangrijk om mee te nemen, want hierop staan het telefoonnummer van de zorgverzekeraar, je BSN en relatienummer. En… In het buitenland heb je een wettelijk bewijs nodig van jouw verzekering. De EHIC is met het oog op zorg in het buitenland dus zéér verstandig om op zak te hebben.
Wat is hét voordeel van de EHIC?
Met je basiszorgverzekering heb je in het buitenland recht op vergoeding van medische kosten tot het Nederlands tarief. Met een aanvullende- en/of reisverzekering (met geneeskundige kosten) wordt in principe het bedrag dat daarboven komt gedekt. Maar vaak moet je deze kosten wel eerst zelf voorschieten. Laat je de EHIC zien? Dan hoef je de zorgkosten in een ziekenhuis (EHIC geldt niet in privéklinieken) meestal niet zelf voor te schieten. Dit kaartje is, soms in combinatie met identificatie of een verzekeringsverklaring, namelijk hét bewijs dat jij een verzekering hebt in eigen land. Met de EHIC wordt de rekening voor zorg in de EER-landen (vaak) direct naar je zorgverzekeraar in Nederland gestuurd.
Uitzonderingen
De EHIC is alleen geldig in ziekenhuizen en niet in privéklinieken. Als je behandeld wordt in een privékliniek zal je de rekening zelf moeten voorschieten. Bel altijd eerst met je zorgverzekeraar zodat zij jou kunnen adviseren wat te doen in zo’n geval. Als je de kosten moet voorschieten, kun je deze later declareren bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar zal kijken wat er uit je basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen wordt vergoed (en wat je zelf moet betalen). En let op: eventuele eigen bijdragen die in het betreffende land gelden, moet je wel in het ziekenhuis betalen. Deze kosten kun je bij thuiskomst vaak declareren bij je zorgverzekeraar.
Wat staat er op deze European Health Insurance Card?
Weet je niet zeker of je een EHIC hebt? Kijk dan even op de achterkant van je zorgpas. Is de achterkant blauw en staan je naam, geboortedatum, de vervaldatum, je persoonlijke identificatienummer, dat van de verzekeraar én die van de kaart erop? En zie je rechtsboven een jouw land (in ons geval dus NL) in de Europese vlag? Of herken je de kaart eigenlijk meteen aan het ‘European Health Insurance Card’ dat bovenaan staat? Dan heb je sowieso een EHIC.
Waar kan ik de EHIC aanvragen?
Heb je geen EHIC? Meestal kun je deze aanvragen bij je zorgverzekeraar of op ehic.nl. De EHIC-pas is persoonsgebonden. Je kunt hier dus geen gezinsleden of meeverzekerden op laten zetten. Wel kun je voor die mensen een EHIC aanvragen. Iedereen die in de EU- en EER-landen of Zwitserland woont heeft recht op een de European Health Insurance Card.
Wil jij alleen een basiszorgverzekering of daarbij een aanvullende verzekering afsluiten?
Kijk dan eerst even bij welke zorgverzekeraar en welke verzekering voor jou gunstig is
Hoelang is de EHIC geldig?
De geldigheid van de EHIC verschilt per zorgverzekeraar. Vervalt de pas bijna? Dan sturen sommige verzekeraars je automatisch een nieuwe op. Bij andere moet je de EHIC zelf opnieuw aanvragen óf kun je standaard aanvinken dat je deze automatisch wilt ontvangen rond de vervaldatum. Enne… het is misschien een open deur, maar de EHIC (en je zorgpas) zijn alleen geldig in combinatie met een verzekering bij je huidige zorgverzekeraar.
In welke landen is de EHIC geldig?
De EHIC is geldig in landen die binnen de EER (Europese Economische Ruimte) vallen. Dat zijn alle landen van de Europese Unie (ook nog het Verenigd Koninkrijk), Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. De landen die in de Europese Unie zitten zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Wat als de zorgverlener mijn EHIC niet accepteert?
Heel soms komt het voor dat een zorgverlener de EHIC toch niet accepteert. Wat dan? Neem eerst contact op met je zorgverzekeraar om te kijken wat zij hierin kunnen betekenen. Het kan zijn dat je de rekening eerst zelf moet betalen. Je kunt (een deel van) de kosten dan meestal declareren als je terug bent in Nederland. Hiervoor moet je de originele rekeningen toesturen en eventuele verwijsbriefjes en voorschriften. Neem deze dus áltijd mee!
Wat moet ik doen als ik zorg nodig heb tijdens mijn vakantie?
Kijk op je zorgpas en bel naar de alarmcentrale van jouw zorgverzekeraar. Het is belangrijk eerst contact op te nemen met je verzekeraar voordat je een beroep doet op zorg. Die kan je vertellen welke zorgkosten (direct) worden vergoed. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Neem je EHIC dus altijd mee als je op vakantie gaat. Het kan je veel (meer) vakantieplezier kosten als je de pas niet meeneemt. Niemand hoopt natuurlijk een beroep te hoeven doen op de zorgverzekering tijdens de vakantie… maar als het dan moet, dan liever voorbereid.
Laat een reactie achter