Verder reizen voor spoedeisende hulp? Wél als het aan de Nederlandse zorgverzekeraars ligt, zo meldt Trouw. Afgelopen week lekten conceptplannen uit van zorgverzekeraars om spoedposten per regio te centraliseren.
Risico’s voor dunbevolkte regio’s
Crispijn van de Brand, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen, reageert voorzichtig op de uitgelekte plannen. Hij is geen tegenstander van betere zorg door concentratie, maar ziet risico’s voor dunbevolkte regio’s als Noordoost-Groningen en Zeeland, waar de reistijd flink kan oplopen. Van den Brand: ‘Iemand met een gebroken heup kan best verder reizen, maar bij een hartinfarct zijn 45 minuten tot een uur, misschien wel te lang.’
Geen bezuiniging
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) benadrukt dat alle plannen nog in ontwikkeling zijn en dat per regio de best passende optie wordt gezocht. Volgens directeur Marianne Lensink is de centralisatie van spoedeisende hulp niet ingegeven door bezuinigingen. De verzekeraars baseren hun plannen op de traumazorg, die onlangs met succes is gecentraliseerd.
De eerste regio’s
De eerste 4 regioplannen zijn al opgenomen in vakbladen als Zorgvisie en Medisch Contact. In de volgende regio’s zouden deze spoedposten verdwijnen:
- Den Haag-Leiden: Zoetermeer en Leidschendam
- Noord-Holland Noord: Amsterdam-Noord, Purmerend en Beverwijk (buiten kantoortijden)
- Rotterdam-Zeeland: Spijkenisse
- Limburg: Sittard en Weert
Laat een reactie achter