De aankoop van je eerste huis is een feestelijke mijlpaal in je leven, maar er komt ook veel op je af. Want hoe zit het eigenlijk met de woonverzekeringen? Welke moet je verplicht afsluiten en welke geven je meer zekerheid? In deze blog leggen we uit waar je allemaal aan moet denken als je je eerste huis hebt gekocht.
Opstalverzekering
Waarschijnlijk heb je voor de aankoop van je huis een hypotheek afgesloten. Veel hypotheekverstrekkers hebben als voorwaarde dat je een opstalverzekering afsluit. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar bijna iedereen sluit deze af.
Een opstalverzekering dekt schade aan alles wat vastzit in en aan je huis en je logischerwijs niet mee zou (kunnen) nemen bij een verhuizing. Denk aan het dak, de muren en de keuken, maar ook de garage en zonnepanelen. De verzekeraar keert uit als de schade is ontstaan door water, bliksem, storm, brand of inbraak. Kortom, oorzaken waar je zelf geen of nauwelijks invloed op hebt en ook niet hebt kunnen zien aankomen. Wel zo handig dus om je nieuwe kostbaarste bezit (in financiële zin) goed te beschermen.
Opstalverzekering voor appartement
Als je een appartement koopt, heeft de vve als het goed is een opstalverzekering voor jouw appartement afgesloten. Je hoeft dus geen eigen opstalverzekering af te sluiten. Controleer voor je het appartement koopt altijd bij de vve of er daadwerkelijk een opstalverzekering is en wat de dekking is. Is er een ‘slapende vve’ (overigens wettelijk verboden), dan is het wel belangrijk een eigen opstalverzekering af te sluiten.
Inboedelverzekering
Een andere verzekering die je kunt afsluiten is een inboedelverzekering. Niet verplicht, wel heel verstandig. Deze verzekering dekt schade aan spullen ín je huis, dus alles wat ‘los’ in je huis staat. Denk aan meubels, vloerkleden, mobiele telefoons, schoenen en horloges. Bij brand, inbraak of waterschade is het fijn dat je schade aan deze spullen niet zelf hoeft te betalen, maar dat de verzekering dit dekt.
Bij de meeste verzekeraars kun je beide verzekeringen ook tegelijk afsluiten in een combinatiepakket. Wel zo makkelijk.
Allrisk-dekking
Maak je zelf per ongeluk je voordeur, bank of muur kapot? Een standaard opstalverzekering en inboedelverzekering keren dan níet uit. Wil je dit wel gedekt hebben? Kies dan voor een allrisk-dekking als aanvullende verzekering. Bij deze dekking is de schade die je zelf per ongeluk aan of in je huis veroorzaakt ook meeverzekerd.
Aanvullende woonverzekeringen
Naast een basis inboedel- en opstalverzekering, kun je ook verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten:
- Glasverzekering: voor ruiten, glazen deuren en glazen koepels. Check eerst of dit niet standaard bij je opstalverzekering zit inbegrepen.
- Buitenhuisdekking: voor schade, verlies en diefstal van je spullen die je buiten de deur meeneemt. Denk aan je smartphone, laptop en andere kostbare spullen die ín huis onder je inboedelverzekering zouden vallen.
- Kostbaarhedenverzekering: voor als je veel waardevolle sieraden, audiovisuele apparatuur, contant geld en kunst/antiek in huis hebt. Check de voorwaarden van je inboedelverzekering wat er in de standaarddekking zit en sluit zo nodig een aanvullende kostbaarhedenverzekering af.
Aansprakelijkheidsverzekering
Een andere verzekering die je kunt afsluiten als je een huis hebt gekocht is een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij (of je gezinslid of huisdier) aan anderen veroorzaakt. Een tak op de auto of een bal door de ruit van de buren? Jouw lekkage die ook bij de buren schade veroorzaakt? Allemaal situaties waarin het fijn is dat de verzekering de kosten betaalt die jij aan anderen verschuldigd bent.
Woonverzekeringen vergelijken
Via Pricewise vergelijk je heel makkelijk woonverzekeringen. Kies voor een inboedelverzekering, een opstalverzekering of een combinatie. Vul in onze vergelijker je postcode en huisnummer in en je gezinssituatie. Vergelijk de deals en kies welke het beste bij jouw situatie past. Hierna kun je nog aanvullende verzekeringen afsluiten voor extra zekerheid. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering of een allrisk- of buitenhuisdekking.
Laat een reactie achter