Na jaren van afwezigheid doet Oranje dit jaar eindelijk weer mee aan het EK voetbal. Wat hebben we de Oranjekoorts gemist. Miljoenen mensen hebben Oranje inmiddels de achtste finales in gejuicht. Het is voorlopig dus nog niet klaar met de Oranjegekte. Heb jij de afgelopen wedstrijden ook gekeken en viel het je op dat je het gejuich soms eerder hoorde bij de buren dan bij jou thuis? Of andersom? Wij leggen je uit hoe dit komt én wat je eraan kunt doen.
Van analoog in ’88 naar digitaal in ’21
In 1988 zagen we massaal hoe Van Basten de 2-0 maakte tegen de Sovjet-Unie. Oranje mocht zich dat jaar Europees Kampioen noemen. Dit jaar hopen we op hetzelfde resultaat, maar kijken we de wedstrijden digitaal in plaats van analoog.
Naast de grote voordelen van digitale tv, zoals meer zenders en een hogere beeldkwaliteit, heeft digitale tv één groot nadeel: de tragere ontvangst van het beeld. Bij digitale tv vindt namelijk een proces van encoderen en decoderen plaats. Dit proces vergt tijd, waardoor het beeld langzamer binnenkomt. Er zijn verschillende manieren van digitaal tv-kijken. Afhankelijk daarvan kan het zijn dat er tot wel 30 seconden zit tussen de verbinding bij jou thuis en de verbinding bij je buren.
Manier van tv-kijken bepaalt snelheid
Digitaal tv-kijken kan onder andere via de ether, satelliet-tv, een app, de kabel en het internet. De ene manier werkt net wat sneller dan de andere.
Kijken via de ether
Kijk je via de ether? Dan vangt een antenne het ethersignaal op. Tv-kijken via de ether is goedkoop, maar wel storingsgevoelig. Hierdoor komt het tv-signaal trager binnen.
Kijken via satelliet-tv
Met satelliet-tv ontvang je via een schotel het tv-signaal via minstens twee satellieten. Het signaal moet worden omgerekend, waardoor het achterloopt op wat er live in het stadion gebeurt.
Online kijken
Kijk je online, bijvoorbeeld via een app? Dan ervaar je waarschijnlijk nog meer vertraging. De snelheid van het tv-signaal hangt af van je internetverbinding.
Verder kun je een digitaal tv-signaal ontvangen via het internet of de kabel. Van alle opties geeft kabeltelevisie over het algemeen de snelste verbinding.
Tips om voortaan eerder te juichen dan je buren
Na drie wedstrijden weten veel Nederlanders dat het per huishouden verschilt hoe snel je de wedstrijdbeelden ontvangt. Uiteraard joel jij liever het eerst in de straat, in plaats van het laatst. Gelukkig heb je dit grotendeels zelf in de hand. Is het niet voor de komende wedstrijden van het EK voetbal, dan wel voor de rest van de sportzomer met onder andere de Tour de France en de Olympische Spelen. We hebben vier tips voor je op een rijtje gezet waardoor je in het vervolg als eerste juicht:
Schaf een wifibooster aan
Kijk jij sport op zolder of in de tuin, terwijl je wifi-modem in de woonkamer staat? Grote kans dat je traag internet hebt, omdat het signaal van je draadloze internet niet ver genoeg reikt. Een wifibooster biedt dan uitkomst. Het boost letterlijk je wifi. Met een wifibooster op zolder of ergens vlak bij je (voor)tuin of het balkon, kan ook daar worden gestreamd met snel internet.
Voorkom wifi-drukte
Wil je de wedstrijden streamen? Voorkom wifi-drukte. Wifi-drukte ontstaat als meerdere apparaten verbonden zijn met je wifi-modem en tegelijkertijd gebruikmaken van de internetverbinding. Zorg dus dat iedereen waarmee je kijkt de wifi op hun smartphone uitzet tijdens het streamen van de wedstrijden.
Vergelijk tv-abonnementen van verschillende providers
Hoe je het tv-signaal bij jou thuis ontvangt, verschilt per provider. De snelheid hangt af van de manier waarop je het tv-signaal binnenkrijgt. Vergelijk daarom tv van verschillende providers.
Kies de juiste downloadsnelheid
Liever streamen, zodat je geen tv-abonnement hoeft af te sluiten? Er bestaan verschillende app-abonnementen waarmee jij via de televisie geniet van deze sportzomer. Koppel de app naar keuze aan je Chromecast en stream naar je tv. De snelheid van het streamen, hangt af van de snelheid van je internetverbinding. Streamen gebeurt namelijk via wifi.
De internetsnelheid wordt uitgedrukt in het aantal megabits per seconde (Mb/s). Het aantal Mb/s verschilt per abonnement en provider. Je loopt hierdoor het risico dat jouw internetprovider minder Mb/s levert dan jouw buren. Kan jouw internetverbinding wel wat sneller? Internet vergelijken geeft inzicht in bij wie je het snelste internet vindt. Gebruik hiervoor de downloadsnelheid-filter.
Laat een reactie achter