De Italiaanse Stephan (32) ontdekte laatst dat zijn verzekeraar 1 miljard euro verdient aan de gezondheidszorg. “Waarom kan de premie dan niet omlaag? Ik snap dat zorg duur kan zijn en dat onderzoek nodig is. Maar dat kan ook transparant. Wat kost dat slangetje, buisje en de dokter per uur?”
“Vaak betaal je bij”
Veel zorg heeft Stephan die in Amsterdam woont zelf niet nodig. “Maar als je naar de dokter gaat, betaal je vaak bij. Zorg hoort in veel gevallen gratis te zijn. Niemand kiest ervoor om ziek of arm te zijn. En niemand gaat met plezier naar de dokter. Ik ga er vanuit dat iedereen in Nederland geholpen wordt, ook als je ziek op straat ligt.”
Zelf grip houden op je zorgpremie? Schrijf je in voor de gratis Zorgalert
Gratis zorg in Italië
Als het aan Stephan ligt, adopteren we in Nederland het Italiaanse zorgsysteem. “Daar is zorg gratis voor iedereen. Waarom doen ze dat ook niet in Nederland? Je bent in Nederland wel verplicht je te verzekeren. Dan kan de overheid toch net zo goed een deel van het salaris inhouden?” (Italianen hebben een soort ziekenfonds en daarnaast kun je er particuliere aanvullende verzekeringen afsluiten, red.)
“Niemand weet waar het geld naartoe gaat”
“Als we dan toch zelf betalen, wees dan transparant. Iedereen krijgt met zorg te maken. We betalen nu wel, maar niemand weet werkelijk waar het allemaal naartoe gaat.”
Inzicht in je zorgrekening
Alle zorgrekeningen van na 1 juni 2014 moeten aan strengere eisen voldoen. Er moet op staan wat de diagnose is en welke behandelingen zijn gedaan (denk aan polikliniekbezoek, röntgenfoto of onderzoek). Ook moet de rekening in begrijpelijke taal geschreven zijn. Heb je een zorgrekening gekregen, en kun je extra uitleg gebruiken? De website http://www.doktersrekening.nl/ is een goede hulp.
Laat een reactie achter