De fysieke simkaart was een topuitvinding, maar z’n langste tijd is geweest. Geen gepriegel meer met een pinnetje en een klein plastic kaartje dat je absoluut niet kwijt mag raken. De nieuwste telefoons zijn uitgerust met een eSIM Wat is het, hoe werkt het precies en wat zijn de voordelen? In deze blog vertellen we je er alles over.
Wat is eSim?
eSIM is de afkorting van ‘embedded sim’. Het is een simkaart die volledig in je smartphone is ingebouwd. Het is dus geen fysieke simkaart. Op deze eSIM staat alles wat je toestel nodig heeft om verbinding te maken met het netwerk. Er zijn niet alleen smartphones met eSIM, ook sommige smartwatches, tablets, laptops en routers zijn al geschikt voor deze nieuwste techniek, om zo alles vanuit één netwerk te kunnen regelen.
Hoe werkt eSim?
Met een eSIM kun je een profiel downloaden via de app van je provider of via een QR-code. Dit profiel bevat alle informatie voor je toestel om verbinding te maken met het mobiele netwerk. Zodra je eSIM is geactiveerd met het juiste netwerkprofiel, kun je bellen, sms’en en verbinding maken met de mobiele data via het netwerk van je provider.
Hoe installeer je eSIM op je telefoon?
Een eSIM zit ingebouwd in je telefoon. Aangezien het nog een relatief nieuwe techniek is, hebben nog niet álle telefoons een eSIM. Als je een telefoon hebt die wél al geschikt is voor eSIM, kun je een eSIM aanvragen en je huidige abonnement (met fysiek kaartje) overzetten. Je provider zet dan digitaal jouw telefoonnummer klaar en jij downloadt hem zelf op de eSIM in je telefoon. Als je van nummer wisselt, kun je hem ook weer digitaal van je eSIM afhalen.
Hoe werkt een eSIM-abonnement?
Wil je een nieuw abonnement met eSIM? Dan kun je net als bij een gewone simkaart een abonnement met smartphone nemen of een sim-only abonnement. Een aantal providers bieden eSIM-abonnementen, zoals KPN, Vodafone, Odido en Simyo. Heb je een nieuwe telefoon met eSIM? Dan log je in met een QR-code of via de app van je provider om de eSIM te activeren op je nieuwe smartphone. Je eventuele eSIM op je oude telefoon wordt dan vanzelf uitgeschakeld. Neem je een sim-only abonnement zonder toestel? Let dan goed op of je huidige smartphone wel geschikt is voor eSIM.
Wat zijn de voordelen van een eSIM?
Het hebben van eSIM heeft een aantal voordelen ten opzichte van een fysieke simkaart:
- Geen gepriegel met pinnetjes en fysieke kaartjes meer, maar alles via het digitale netwerk.
- Minder zorgen om iets te verliezen of beschadigen.
- Het is veiliger, want een eSIM kan niet gestolen worden en je kunt hem niet verliezen.
- Je kunt sneller wisselen tussen meerdere eSIM-profielen, bijvoorbeeld als je een zakelijk en een privénummer hebt.
- Overstappen is makkelijker. Je sluit een nieuw abonnement af en de provider doet de rest. Je hoeft geen fysieke simkaart te vervangen.
- Beter voor het milieu. Hoe minder plastic simkaarten in omloop, hoe beter.
Hoe werkt eSIM in het buitenland?
Een groot voordeel van het gebruik van eSIM ervaar je als je het buitenland bent. Veel mensen kopen als ze op reis buiten de EU zijn een lokale simkaart om voordeliger te bellen en internetten als er geen wifi is. Met eSIM hoeft dat niet meer. Via een lokale mobiele provider sluit je makkelijk in het buitenland een eSIM-abonnement af met een internationaal nummer. Je logt dan in via de app van die provider en maakt een SIM-profiel aan. Omdat op een eSIM meerdere profielen opgeslagen kunnen worden, wissel je makkelijk tussen verschillende providers.
Overigens geldt dit ook in Nederland of binnen de EU. Omdat je steeds kunt wisselen van eSIM-profiel, kun je meerdere abonnementen op één toestel gebruiken. Je hoeft dan niet steeds van kaartje te wisselen of met twee telefoons rond te lopen.
Is eSIM wel veilig?
Een eSIM kan niet gestolen worden. Daarnaast kun je deze niet kwijtraken, omdat het geen fysiek kaartje is. Maar let op; omdat een eSIM volledig digitaal werkt, moet je wel zorgen dat je telefoon en profiel goed beveiligd zijn. Als hackers je inloggegevens te pakken krijgen, kunnen ze je telefoonnummer gebruiken om bijvoorbeeld vanuit jouw naam te WhatsAppen. Gebruik dus altijd tweestapsverificatie om in te loggen!
eSIM vergelijken
Wil je een eSIM-abonnement? Check eerst of jouw telefoon eSIM ondersteunt. Zo ja, vink dan in onze vergelijker bij ‘soort simkaart’ aan dat je graag gebruikmaakt van eSIM. Je krijgt dan alle eSIM-aanbieders te zien. Heb je een abonnement gevonden dat bij je past? Zodra je een abonnement afsluit, ontvang je van je nieuwe provider alle informatie om je eSIM te activeren.
Laat een reactie achter