Er kleven grote risico’s aan de voorspelde premieverlaging voor de zorgverzekering 2014. Verzekerden zijn niet alleen gebaat bij scherpe premies, maar ook bij verzekeraars die in hun buffers voldoende rekening houden met een onzekere toekomst. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag.
Toenemende risico’s
In 2012 hebben zorgverzekeraars bij elkaar zo’n 1,4 miljard euro winst gemaakt. Deze cijfers wekken de indruk dat hoge winsten normaal zijn in de zorgsector. Op basis daarvan is de maatschappelijke roep om lagere zorgpremies begrijpelijk. DNB merkt echter op dat de bedrijfsresultaten van zorgverzekeraars jaarlijks sterk schommelen. Daar komt bij dat verzekeraars de komende jaren rekening zullen moeten houden met toenemende risico’s en aanhoudende onzekerheid.
Compensatie achteraf verdwijnt
DNB benadrukt dat de risico’s onder andere toenemen doordat de financiële compensatie voor zorgverzekeraars verdwijnt. Vanaf 2017 dragen ze de financiële verantwoordelijkheid voor hun inkoopbeleid volledig zelf. Al in 2015 verdwijnt compensatie achteraf voor zorg bij lichamelijke klachten. Om dezelfde reden temperde topman Roger van Boxtel van Menzis in augustus dit jaar al de verwachtingen rondom een eventuele premieverlaging in 2014.
Versterken financiële buffers
De centrale bank lijkt er, net als in juni dit jaar, opnieuw voor te pleiten dat de winsten van 2012 het beste gebruikt kunnen worden voor het versterken van de financiële buffers. Aangezien DNB zelfs zinspeelt op een verhoging van de verplichte buffers, lijkt premieverlaging minder voor de hand te liggen dan eerder voorspeld.
Laat een reactie achter