Sinds 2008 krijgen huishoudelijke apparaten een energielabel. Hieraan zie je hoe duurzaam het apparaat is. Door de jaren heen werden de energielabels steeds complexer. Eerst liep de schaal van label A tot D. Omdat apparaten steeds duurzamer worden, kwamen daar vervolgens ook nog A+, A++ en A+++ bij. Om het voor de consument makkelijker te maken, heeft de Europese Unie besloten om een nieuw energielabel voor huishoudtoestellen te ontwikkelen. Maar wat maakt dit label zo anders?
Om te beginnen: wat zegt zo’n energielabel?
Het energielabel van je huishoudelijke apparaten geeft aan hoe zuinig ze zijn. Door middel van een kleurcode en bijbehorende letter weet je of bijvoorbeeld of je wasmachine een grootverbruiker is of niet. De energielabels van vóór 2021 liepen van A+++ met een donkergroene kleurcode tot D met rood.
Overigens verschillen de energielabels onderling een beetje. Een wasmachine heeft een ander label dan bijvoorbeeld je magnetron. Zo geeft het label bij je wasmachine een score voor criteria als energieverbruik, wasvermogen, draaisnelheid, waterverbruik en lawaai. Voor andere apparaten gelden andere criteria. Sommige labels lopen daarom tot de letter G.
Het nieuwe energielabel
Apparaten zijn sinds de introductie van het energielabel steeds beter gaan presteren. Nieuwe apparaten die op de markt kwamen, kregen daardoor bijna allemaal een A-label of hoger. Lastig als je een nieuwe droger wilde kopen, want er was bijna geen onderscheid meer te maken tussen de verschillende opties. Met het nieuwe energielabel beginnen we daarom eigenlijk weer opnieuw. Met A als het hoogst haalbare en F als laagste categorie.
Voor de nieuwe energielabels gelden andere criteria. Door deze aanpassing scoren apparaten die voorheen een A-label kregen nu een stuk slechter. Een koelkast die in december 2020 nog een A+++ label had, kan nu in de F-categorie vallen. Overigens houden oudere modellen die niet meer gemaakt worden het oude label.
Ook goed om te weten: met de ingang van het nieuwe label krijgt voorlopig geen enkel apparaat meer een A-label. De EU wil fabrikanten hiermee motiveren om te blijven innoveren. En op deze manier is er een marge voor nóg zuinigere apparaten.
Voor welke apparaten?
Het nieuwe energielabel ging in op 1 maart 2021. Voor bepaalde productgroepen is recent nog het label herzien onder de oude richtlijn. Daarom geldt voor die apparaten een latere deadline waarop het nieuwe label ingaat.
In eerste instantie geldt het alleen voor de volgende vier soorten elektrische huishoudapparaten:
- wasmachines en was-droogcombinaties (géén drogers);
- televisies en computerschermen;
- (wijn)koelkasten en diepvriezers;
- huishoudelijke vaatwassers.
Vanaf 1 september 2021 krijgen elektrische lampen het nieuwe energielabel. Daarna gaat in 2025 het nieuwe label ook in voor onder andere airconditioners, drogers, stofzuigers en ovens het nieuwe label. In 2032 komen daar nog verwarmings- en warmwatertoestellen, en boilers bij.
Dit is er veranderd
Het nieuwe energielabel voor huishoudelijke apparaten is op een aantal punten anders dan het oude label.
QR-code
Op het nieuwe label staat een QR-code. Als je deze scant, krijg je meer informatie over het product waar het label op staat.
Weg met de +/++/+++
Met ingang van het nieuwe label is A de meest energiezuinige klasse. Ook de testmethode voor apparaten en de criteria waar ze aan moeten voldoen, verandert. Een apparaat met A+++ krijgt nu dus niet automatisch een A-score.
Meer logo’s
Op het label staat aanvullende informatie over het apparaat in de vorm van logo’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: maximale laadcapaciteit, lengte van het eco-programma, waterverbruik in liters en volume.
4 geluidsklassen
Van A tot D, plus het aantal decibels.
Testcriteria
Om een label te krijgen, moet een apparaat natuurlijk aan bepaalde criteria voldoen. Je ziet nu op het label welke criteria dit zijn. Bijvoorbeeld het verbruik van een wasmachine op 100 wascycli of bij een koelkast het aantal opbergladen en -vakken.
Nog meer besparen op je energierekening
Als je besluit om in de nabije toekomst je oude huishoudelijke apparaten te vervangen door nieuwe, kan dat je een aardige energiebesparing opleveren. Dat zie je uiteraard ook terug op je energierekening. Klinkt besparen op je energierekening je goed in de oren? Via onze onafhankelijke energievergelijker vind je exclusieve aanbiedingen en scherpe energiedeals.
Laat een reactie achter