Het programma Radar van Avrotros ging op 18 mei over “de macht van de zorgverzekeraar”. De redactie trok vooraf via social media aandacht om kijkers te trekken. Op Twitter gebeurde dit via de vraag “Moet jij van je zorgverzekeraar naar een ziekenhuis ver weg?”. Ik vind dat de verkeerde vraag en ik zal uitleggen waarom.
Klein prutslandje
In de eerste plaats moeten we niet vergeten dat we het hier hebben over Nederland. Een klein prutslandje met 131 ziekenhuislocaties en 112 buitenpoliklinieken. Je struikelt dus over de ziekenhuizen. En dat in een landje waarin je met drie keer gas geven in Duitsland of België staat of de zee in rijdt. Laten we elkaar dus niet voor de gek houden met stemmingmakerij.
Ziekenhuisbezoek
Ten tweede: bedenk even hoe vaak in je leven je naar het ziekenhuis gaat. Sommige mensen hebben pech en komen er vaker dan hen lief is. Meestal gaat het dan om mensen met een chronische ziekte waarvoor regelmatig medische aandacht nodig is. In veel gevallen betekent dit een controlebezoek van tien minuten en dan kun je weer naar huis. Onhandig voor jou en onhandig voor de dokter, want die laat routinewerk liever over aan iemand anders. Dit gebeurt ook steeds vaker. De routinecontroles verschuiven steeds meer naar de huisarts. Of je gaat er zelf een grotere rol in spelen, door met slimme apparaatjes metingen te verrichten aan je eigen lichaam. De gegevens die je hiermee ophaalt, verstuur je via internet naar de dokter die je behandelt. En die laat je dan nog alleen naar zijn spreekuur komen als het écht nodig is. Ook in dit opzicht was die vraag van Radar dus nogal stemmingmakerij.
Jij bepaalt
Er is ook een derde reden: de zorgverzekeraar stuurt je helemaal nergens heen. Je huisarts bepaalt of het nodig is om je door te sturen naar een medisch specialist en bespreekt daarbij met jou de mogelijkheden. Je hebt als patiënt het recht om naar ieder ziekenhuis in Nederland te gaan. En je bent dus geen willoos slachtoffer van de zorgverzekeraar die zegt: “Je moet dáárheen”. Alleen moet je wel even vooraf controleren of de medische behandeling die je in het ziekenhuis van je voorkeur wilt ondergaan wel of niet volledig vergoed wordt door je zorgverzekeraar.
Dit ligt aan je polis. Het kan zijn dat je een polis hebt die niet alle behandelingen in alle ziekenhuizen voor 100% vergoedt. Je moet dan een deel van de rekening (20 tot 25%) zelf betalen. Niet leuk natuurlijk, maar wel iets wat je zelf in de hand hebt. Het kan zijn dat je bewust gekozen hebt voor zo’n polis met beperkte mogelijkheden. Je hebt dit dan gedaan omdat je erop vertrouwt dat je zorgverzekeraar de beste ziekenhuizen heeft gecontracteerd voor de medische behandelingen waarmee je als patiënt te maken kunt krijgen. Het kan ook zijn dat je niet goed hebt nagedacht en gewoon de goedkoopste polis hebt gekozen zonder naar de inhoud te kijken. Dan is er nog steeds weinig aan de hand, want dan heb je nog steeds keuze uit voldoende ziekenhuizen en die bieden goede kwaliteit. Laat je niet gek maken dus.
* Frank van Wijck (1960) is sinds 1988 fulltime actief in de wereld van de Nederlandse gezondheidszorg als journalist, publicist, (hoofd)redacteur, dagvoorzitter, boekauteur en blogger. Hij is sinds 2002 eigenaar van Eva tekstproducties in Amsterdam.
Wil je een seintje ontvangen als je opnieuw een zorgverzekering kunt uitkiezen?
Schrijf je gratis in voor de Zorgalert
Laat een reactie achter