Marjolijn Bonnike werkt al drie jaar bij De Groene Grachten. Een duurzame organisatie én een van de initiatiefnemers van Rooftop Revolution – waar we al eerder over schreven. Maar De Groene Grachten doet nog veel meer dan groene daken regelen. Zo introduceerde de organisatie De Groene Menukaart en geeft ze adviezen om monumentale woningen te verduurzamen. Interessant! Wat doet Marjolijn zelf precies bij deze groene organisatie?
Duurzaamheid meenemen bij restauratie
“De affiniteit voor duurzaamheid begon tijdens mijn studie Bouwkunde aan de TU Delft. Voor mijn afstuderen deed ik onderzoek naar verduurzaming van Nederlandse Vinex-wijken. Vervolgens ben ik bij een architectenbureau gaan werken, waar ik meer affiniteit kreeg met restauratie. Dit gaat samen met duurzaamheid. Het is namelijk een gemiste kans om duurzaamheid bij restauratie niet mee te nemen,” verklaart Marjolijn. “Ik denk vanuit het gebouw. Zo zijn nieuwbouwwoningen vaak al energiezuinig en daardoor worden de woonlasten steeds lager. In oude panden is dit anders. Daar betalen bewoners zich soms blauw aan energie. Ook oudere panden moeten in deze tijd mee kunnen doen aan duurzaamheid.”
400 jaar vooruitblikken
Wubbo Ockels – ja, de eerste Nederlander die een vlucht maakte door de ruimte – richtte De Groene Grachten in 2012 op. In 2013 startte Marjolijn bij deze organisatie. In dat jaar bestond de Amsterdamse grachtengordel 400 jaar. “Wubbo zei: ‘Als je 400 jaar terugblikt, moet je eigenlijk ook 400 jaar vooruitblikken. Over 400 jaar moet de grachtengordel nog steeds een plek zijn waar mensen willen zijn én wonen’,” vertelt Marjolijn. Precies met deze gedachte is het initiatief begonnen om zoveel mogelijk monumenten te verduurzamen. “We willen duurzaamheid op de kaart zetten en laten zien dat het niet grijs en oubollig is, maar ook jong en leuk kan zijn.”
De Groene Menukaart
“Ik ben ook bezig geweest met het ontwikkelen van De Groene Menukaart,” vertelt Marjolijn. Dit is een tool waarmee mensen zelf makkelijk kunnen zien hoe ze hun woning of bedrijfspand kunnen verduurzamen. “De Groene Menukaart was eerst alleen in Amsterdam beschikbaar, maar sinds 1,5 week zijn daar zeven steden aan toegevoegd. De bedoeling is dat het er steeds meer worden,” zegt ze. “Verder geef ik vooral advies op maat en bouwbegeleiding. We richten ons op alle gebouwen van vóór de oorlog. Nu ben ik bezig met advies voor een studentenvereniging in het centrum van Amsterdam, waarvoor we als eerste een vergunning voor warmtepompen op daken hebben gekregen in het centrum – die was er blijkbaar nog niet en was dan ook lastig te krijgen. Wubbo zei altijd dat als het in Amsterdam kan, met de strenge regelgeving, het overal kan,” lacht ze. “En dit laten we nu ook door heel Nederland zien. Gister was ik bijvoorbeeld in Den Haag, bij een liefdadigheidshofje, van oorsprong met woningen voor alleenstaande vrouwen van 50-plus. Ook zij willen duurzaam.”
Besparen zonder verbouwing
Bij het geven van advies kijkt Marjolijn altijd eerst naar de verbeteringen die makkelijk gedaan kunnen worden: “Je kunt nog best veel doen zonder te verbouwen. Zo werkt radiatorfolie erg goed, kun je gloeilampen vervangen door ledlampen en oude apparaten vervangen. Een oude koelkast verbruikt bijvoorbeeld erg veel energie. Ook met tochtstrips kun je veel energie besparen. Zeker de oude huizen in Amsterdam hebben altijd veel kieren. Dan kun je wel enkelglas vervangen door dubbelglas, maar de meeste tocht komt door de kieren. Het verschil tussen enkel- en dubbelglas merk je eigenlijk voornamelijk dicht bij het raam. En nog een handige tip: neem een waterbesparende douchekop of een douchetimer. Als je een minuut korter doucht merk je daar zelf weinig van, maar toch bespaar je.”
Ga jij ook voor duurzaam?
Kies een groen-energiecontract
Energiebesparende maatregelen
Isolatie is volgens Marjolijn de volgende stap: “Wat je niet verliest, hoef je niet extra te stoken. Warmte stijgt, dus dakisolatie is erg belangrijk. Verder kijken we naar gevelisolatie en vloerisolatie – dat laatste is wel lastig als je geen kruipruimte hebt.” Ook dubbelglas is niet overal mogelijk, in monumentale panden is dat niet altijd toegestaan. “In dat geval kunnen mensen kiezen voor achterzetramen, dat kan tegenwoordig ook best mooi zijn.” Mensen met een plat dak, kunnen een groen dak laten aanleggen “Zo’n dak zorgt voor verkoeling in de zomer en is naast allerlei praktische redenen ook gewoon mooi” Om elektriciteit op te wekken kun je zonnepanelen op het dak plaatsen. Verder raadt Marjolijn iedereen energie vergelijken aan om zo een contract met groene energie te vinden. “Een groen-energiecontract bespaart niet direct energie, maar je weet in ieder geval wel dat je energie uit duurzame bronnen komt.”
40 projecten met 4 man
“Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen met het verduurzamen van hun pand. We werken nu met vier mensen en hebben het afgelopen jaar 40 projecten gedaan. We willen verder groeien zodat we nóg meer mensen kunnen helpen. Ook zou het natuurlijk geweldig zijn als we meer groene daken krijgen in de stad.” Goed bezig Marjolijn, succes!
Laat een reactie achter