Waarschijnlijk heb je je polis voor 2017 al ontvangen. Niet alleen de premie stijgt, ook de pakketten van zorgverzekeraars veranderen weer. Uitzoeken wat er precies verandert, is waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid. Dat begrijpen we. En onze zorgexpert Dave ook. Daarom is Dave de afgelopen dagen druk bezig geweest om alle belangrijke wijzigingen én tips voor je op een rijtje te zetten.
Kijk direct naar de beste zorgzekering voor jou in 2017
Budget minder herkenbaar
“Vorig jaar werden de budgetpolissen minder budget. Dit jaar zie je de term budgetpolis bijna niet meer. Een budgetpolis is eigenlijk een naturaverzekering. Je moet er wel rekening mee houden dat je minder keuzevrijheid hebt. Als je toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat zal je een gedeelte (vaak zo’n 30 – 40%) van de zorgkosten zelf moeten betalen. Wij geven dit duidelijk aan in onze zorgvergelijker. Zo weet je waar je aan toe bent.”
Restitutie is écht restitutie
“Voorheen kwam het nog wel eens voor dat een restitutiepolis geen zuivere restitutiepolis was. Vervelend voor de verzekerde, die dit meestal pas achteraf ontdekte. Nu is er de combinatiepolis. Dit is nét geen restitutiepolis, maar wel uitgebreider dan een naturapolis. Een restitutiepolis vergoedt verzekerde zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener volledig. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de kosten niet extreem hoog zijn. Met een combinatiepolis is sommige zorg wel gecontracteerd en andere niet. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden.”
Stijging basispremie
“Op Prinsjesdag verwachtte minister Schippers dat de premies ongeveer € 3,50 per maand zouden gaan stijgen. Al snel bleek dat dit niet het geval zou zijn. Helaas. De zorgpremies voor 2017 zijn tussen de 5 en 18% gestegen. Een flinke stijging dus ten opzichte van vorig jaar.” Hoe komt dit? “De zorgkosten nemen toe. Mensen leven langer en er komen steeds duurdere geneesmiddelen en behandelingen. Verzekeraars hebben de afgelopen jaren reserves ingezet om premiestijgingen te beperken. Deze reserves lijken op te raken. Dat zien we terug in de premies voor 2017.”
Eigen risico
Het eigen risico stijgt niet in 2017 en blijft € 385,-. Nog steeds hebben veel Nederlanders moeite om dit bedrag in één keer te betalen. “Gelukkig is het bij veel zorgverzekeraars mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen. Dit is handig als je verwacht je eigen risico te gebruiken in 2017. Deze mogelijkheid geven wij per verzekeraar aan in onze zorgvergelijker.”
Overstappen eng?
Vorig jaar zijn er ongeveer een miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekering. Dit jaar verwachten we dat zo’n 4 miljoen mensen zich gaan oriënteren op een andere zorgverzekering. Die zullen zeker niet allemaal overstappen. “Veel mensen vinden het eng om over te stappen. Sommigen zitten al 30 jaar bij dezelfde verzekeraar. Vooral chronisch zieken en ouderen veranderen weinig tot niets aan hun zorgverzekering. Ze zijn bang dat er veel verandert als ze overstappen. Deze angst is nergens voor nodig. Ook met een chronische ziekte kun je overstappen. Ieder jaar kan de contractering met zorgverleners veranderen. Als je je zorgverzekering elk jaar vergelijkt, weet je zeker dat je een passende zorgverzekering hebt met goede dekking(en).”
Ben kritisch en bespaar
“Als je gaat vergelijken, kijk dan niet alleen naar de laagste premie. Bedenk goed welke zorg je wél en niet nodig denkt te hebben volgend jaar. Veel mensen hebben al jaren dezelfde zorgverzekering met dezelfde aanvullende verzekering. Zonde, want vaak betaal je voor zorg die je (bijna) nooit nodig hebt.”
Laat een reactie achter