Een spookrijder die racet alsof ‘ie in een Mariokart-videogame zit of een aandoenlijke ganzen familie die op het gemakje de weg oversteekt. Zomaar wat beelden die zijn vastgelegd met een dashcam. Een dashcam is een camera die je monteert op je dashbord of je voorruit om alles tijdens je rit mee te filmen. Ook eventuele ongelukken. Beelden die kunnen dienen als hét ultieme bewijs voor je autoverzekeraar. Maar werkt het echt zo simpel? Wij zochten het uit!
Verplicht in Rusland
In Rusland weten ze niet beter, zonder dashcam stap je niet de auto in. Een dashcam is daar zo belangrijk dat verzekeraars geen geld uitkeren als je na een ongeluk geen bewijs hebt. Het rijden met een dashcam is zelfs verplicht. Hiermee proberen verzekeraars verzekeringsfraude tegen te gaan. Niet alleen verzekeraars hebben baat bij een dashcam, ook automobilisten zelf. Bestuurders krijgen in Rusland namelijk nog wel eens te maken met corrupte agenten. En een dashcam kan hier een prima wapen tegen vormen.
In tegenstelling tot Rusland is een dashcam in Nederland niet verplicht. Maar let op; als je met de auto op vakantie gaat, moet je de camera er in sommige landen afhalen. In Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal zijn dashcams namelijk verboden. Boetes kunnen daar oplopen tot duizenden euro’s.
Het aantal dashcams groeit
Een aantal jaar geleden hadden alleen de echte gadgetfreaks een dashcam. Tegenwoordig rijden veel meer mensen rond met zo’n camera. Er wordt geschat dat het om een kwart tot een half miljoen mensen gaat. De verwachting is dat dit aantal in de toekomst nog meer zal stijgen gezien de functionele rol.
Het hebben van een dashcam is dan niet verplicht, maar je hebt wel met bepaalde regels te maken. Zo mag de camera nooit je zicht belemmeren en mocht je de beelden openbaar willen maken, dan moet je de kentekenplaten en gezichten onherkenbaar maken.
Vergelijk hier jouw autoverzekering
In de praktijk
In Nederland wordt er, ondanks de grote groep die over een dashcam beschikt, weinig met de beelden gedaan. Uit blijkt dat automobilisten sporadisch de beelden van hun dashcam als aanvullend bewijs bij de verzekeraar indienen. Centraal Beheer Achmea merkt bijvoorbeeld vrij weinig van het gebruik van dashcams bij het claimen van schade. Dit kan te maken hebben met dat de beelden van zo’n camera niet altijd doorslaggevend zijn. Er kan namelijk mee geknoeid zijn. Daarnaast kun je niet altijd de snelheid meten of is er soms niet te zien wat er aan het ongeluk voorafging. De meeste verzekeraars zien het dan ook eerder als aanvullend bewijs.
Verzekeraars en dashcams
Ondertussen zijn er een aantal verzekeraars die zeer positief zijn over dashcams. Lancyr, Bovemij, InShared en Centraal Beheer Achmea zijn van die verzekeraars. Zij ontvangen graag beelden als bewijs zodat ze deze mee kunnen nemen in de schuldvraag. Ook HEMA is voorstander. De verzekeraar gaf twee jaar geleden tijdens een actie aan iedereen die een all-risk-verzekering afsloot een dashcam cadeau. Verzekeraars die wat meer terughoudend reageren op dashcams zijn onder andere a.s.r. en Klaverblad.
Nice to have of must have?
Momenteel is het hebben van een dashcam nice to have. Niet alle verzekeraars doen namelijk iets met de beelden, maar de meeste staan er wel voor open. De beelden dienen als aanvullend bewijs en dat is nooit verkeerd. En mocht een dashcam in de toekomst wél verplicht worden, dan heb jij er alvast eentje.
Is dit voor jou een reden om van autoverzekering te switchen? Dat kan! Via Pricewise is dat zo gepiept. Je kunt gelijk ook even checken welke verzekering voor jou het goedkoopst is. Zonde om het niet te doen!
Laat een reactie achter