31 augustus 2012 – Zorgverzekeraars hoeven geneesmiddelen alleen nog maar te vergoeden als ze ook een daadwerkelijke positieve werking bij de patiënt hebben. Deze no cure no pay-aanpak is onderdeel van een afgesproken experiment tussen Zorginstituut Nederland (voorheen CVZ), longspecialisten, patiënten en geneesmiddelenfabrikant Novartis. Het voorstel werd gisterenavond gepresenteerd en direct door Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, geaccepteerd.
Novartis
Novartis is de fabrikant van het medicijn Xolair, een middel voor mensen met ernstige astma bij wie een puffer niet werkt. Minister Schippers wilde het medicijn in eerste instantie niet meer vergoeden, nadat onderzoek van het Zorginstituut Nederland uitwees dat de gezondheidswinst van het dure middel minimaal was. Radeloze patiënten bij wie dit medicijn wel aantoonbare werking heeft, kwamen in opstand waarna een regeling werd getroffen die voor alle partijen positieve aspecten biedt.
Werking experiment
Voor het experiment hebben longspecialisten vragenlijsten samengestelt, die ervoor zorgen dat er na 4 maanden duidelijk wordt of het middel effect heeft op de patiënt. Wanneer dit het geval is, dan vergoedt de verzekeraar het middel. Blijkt het niet te werken, dan betaalt Novartis de gemaakte kosten terug aan het ziekenhuis.
Inzet voor andere dure medicijnen
Of de regeling ook voor andere geneesmiddelen wordt ingezet, blijft nog de vraag. Alhoewel Zorginstituut Nederland heeft aangegeven dat de aanpak een goede manier is voor het terugdringen van te hoge kosten voor geneesmiddelen, is het onduidelijk of de aanpak voor ieder medicijn effectief is. Dit komt vooral door het feit dat sommige middelen niet binnen korte tijd hun effectiviteit aantonen. Daarnaast is het bij bepaalde middelen niet duidelijk vast te stellen of het daadwerkelijk werkt.
Laat een reactie achter